Hoppa till innehållet
Kunnon pekoni on aidosti suomalainen pekoni 1

Riktig bacon görs i Finland

På Snellman har vi en mission som lyder så här: ”Vi ger möjlighet till det bättre”. Det kan tyckas var ganska mycket sagt, men ett annat sätt att uttrycka denna tanke på är att vi vill göra vanliga produkter bättre. Den målsättningen kommer väldigt tydligt fram om man tar en titt på vår produkt Riktig bacon.

Vi har länge drömt om finländsk råbacon. Önskemålen om Riktig råbacon har kommit både inifrån huset och utifrån. Bacon om något är ju ändå en rätt vanlig produkt. I vårt sortiment har förstås redan funnits Extramör bacon, men det är inte riktigt samma sak för dem som saknar råbacon till matlagningen. Det finns vänner av extramör bacon och vänner av råbacon, båda grupperna är äkta baconfans.

Pekonia Pietarsaaresta.

Nya produkter kräver ofta investeringar, marknadsundersökningar och en hel del produktutveckling. Att utveckla en ny produkt är alltså ingen liten grej. En bit inpå året 2017 började ändå bitarna falla på plats och vi kunde gå vidare med vår idé.

Av bästa möjliga råvaror på bästa sätt

Det har från första stund stått klar för oss att vi ska tillverka Riktig bacon av världens mest finländska gris, Lantgrisen. Vi gör också baconet i Finland för finländare. Någon sådan produkt finns inte på marknaden, men enligt oss bör alla ha möjlighet att välja något bättre. Det inhemska har ett viktigt värde för oss och leder oss i vårt arbete.

Utöver att vi bestämde oss för att använde de bästa tänkbara råvarorna, ville vi också tillverka vårt bacon på bästa möjliga sätt: ta god tid på oss och i huvudsak göra arbetet för hand. I praktiken betyder det att vi väljer ut det mest lämpliga köttet av Lantgris utgående från kötthalt- och fettansättningsklass. Vi använder grissida och de utvalda sidbitarna vänds för hand i en blandning av salt och socker. Därefter får bitarna vila kallt i 3–4 dygn för att saltet och sockret ska ge baconet en jämn smak.

Kunnon pekoni on aidosti suomalainen pekoni 3

Medan köttet vilar i kyla avdunstar en del av vätskan och köttsmaken blir intensivare. Istället för att tillsätta vatten i baconet avlägsnar vi alltså vatten. Efter att köttet vilat kallröks det i låg temperatur med äkta alrök i 3–4 timmar. Slutligen skivas bitarna till bacon. Precis som i många andra av våra produkter tillsätter vi inte fosfat i baconet. Det är också något som hör till våra principer. Till 100 gram färdig produkt används hela 110 gram högklassig grissida av Lantgris.

Miljön

Köttproduktionens påverkan på miljön är något som diskuteras mycket i dag. När det gäller Riktig bacon och förstås också alla andra Snellmanprodukter finns det några, ur miljösynvinkel bra saker att nämna. Först och främst tillverkar vi alla våra produkter – också bacon – här i Jakobstad, från början till slut. Råvarorna och maten behöver alltså inte transporteras längre med bil än vad som är nödvändigt. En annan, enligt oss, fin sak är att vi värmer upp vår fabrik helt och hållet med biogas. På det sättet sparar vi nu över en miljon kilogram brännolja per år som vi tidigare använde till uppvärmning.

Pekoni-juustonyhtöleipä

Bacon som vårt har inte funnits tidigare

Vi tycker att det här det bästa sättet att tillverka bacon på och vi är faktiskt ganska stolta över vårt bacon. Stekt Riktig bacon är mört, har en nötig smak och en mycket vacker och knaprig stekyta. Vårt bacon stänker inte så mycket i pannan eftersom vi inte har tillsatts något vatten alls i produkten.

Riktig bacon är äkta finländskt bacon. Om du vill ha bacon som till sin smak, konsistens, finländskhet och användbarhet är förstklassigt och unikt rekommenderar vi att du testar Riktig bacon!