Siirry sisältöön
Kunnon pekoni on aidosti suomalainen pekoni 1

Kunnon pekoni on aidosti suomalainen pekoni

Meillä on täällä Snellmanilla aika ylevä missio: ”Annamme mahdollisuuden parempaan”. Se voi olla melko paljon sanottu, mutta toinen tapa sanoa tuo ajatus on se, että me haluamme tehdä tavalliset tuotteet paremmin. Ja erityisen konkreettisesti tuo tavoite käy ilmi meidän Kunnon pekonimme kohdalla.

Unelma suomalaisesta raakapekonista on elänyt meillä jo pitkään. Toiveita Kunnon raakapekonista on tullut sekä talon sisältä että ulkoa. Ja pekoni, jos mikä, on silti melko tavallinen tuote. On meillä toki tarjolla Ylikypsä pekoni, mutta se ei ole sama asia sille, joka kaipaa raakaa pekonia ruuanlaittoon. Molemmille versioille löytyy ystävänsä, ja he ovat ihan aitoja ja todellisia pekonin ystäviä.

Pekonia Pietarsaaresta.

Uudet tuotteet vaativat monesti investointeja ja markkinatutkimuksia ja paljon tuotekehittelyä, joten eivät nämä aivan läpihuutojuttuja koskaan ole. Vuoden 2017 alussa alkoivat palaset kuitenkin loksahdella sellaisille paikoille, että oli mahdollisuus edetä.

Paremmasta raaka-aineesta, paremmalla tavalla

Meille oli alusta pitäen selvää, että Kunnon pekoni tehdään maailman suomalaisimmasta possusta, Maatiaispossusta. Me teemme pekonin myös Suomessa ja suomalaisille. Sellaista tuotetta ei markkinoilla ole, mutta meidän mielestämme jokaisella pitää olla mahdollisuus valita parempaa. Kotimaisuus on meille tärkeä arvo ja se ohjaa tekemistämme.

Sen lisäksi, että me päätimme käyttää parhaita raaka-aineita, me halusimme myös valmistaa pekonimme parhaalla tavalla: ajan kanssa ja pitkälti käsityönä. Käytännössä homma menee siten, että me valitsemme Maatiaispossujen kyljistä sopivimmat lihakkuuden ja rasvaluokan mukaan. Valitut kylkipalat käännellään käsityönä suolan ja sokerin seoksessa. Palojen annetaan levähtää kylmässä 3-4 vrk, jolloin suola ja sokeri maustavat pekonin tasaisesti.

Kunnon pekoni on aidosti suomalainen pekoni 3

Kyljistä haihtuu levähdyksen aikana jonkin verran nestettä ja lihan maku tiivistyy. Sen sijaan, että me lisäisimme pekoniin vettä, me siis poistamme sitä. Levähdyksen jälkeen kylkipaloja kylmäsavustetaan aidolla leppäsavulla 3-4 tunnin ajan matalassa lämpötilassa. Lopuksi palat viipaloidaan pekoniksi. Ja aivan kuten niin monen muun tuotteen kohdalla, me emme lisää fosfaattia pekoniinkaan. Sekin kuuluu meidän periaatteisiimme. Kun meillä on lopulta 100 grammaa valmista pekonia, siihen on käytetty 110 grammaa laadukasta kylkilihaa.

Ympäristö

Lihantuotannon ympäristövaikutuksista puhutaan nykyään paljon. Kunnon pekoniin ja tietysti muihinkin Snellmanin tuotteisiin liittyy pari hienoa ympäristönäkökulmaakin. Ensinnäkin me valmistamme kaikki tuotteemme – myös pekonin – täällä Pietarsaaressa alusta loppuun. Raaka-ainetta ja ruokaa ei siis tarvitse kuljetella autoilla enempää kuin on pakko. Se on hygieenisempää ja ekologisempaa. Toinen mielestämme hieno asia on se, että meidän tehtaamme lämpiää kokonaan biokaasulla. Tällä tavalla me korvaamme pitkästi yli miljoona kiloa polttoöljyä, jota ennen käytimme lämmitykseen.

Pekoni-juustonyhtöleipä

Tällaista pekonia ei ole ollut

Meidän mielestämme tämä on paras tapa tehdä pekonia. Ja me olemme kyllä aika ylpeitä pekonistamme. Kunnon pekoni on paistettuna murea, sen maku on pähkinäinen ja paistopinta erittäin kaunis ja rapea. Pekoni ei myöskään räisky pannulla niin kovasti, kun tuotteeseen ei ole lisätty sitä pientäkään määrää vettä.

Kunnon pekoni on aidosti suomalainen pekoni. Jos haluat maistaa maultaan, koostumukseltaan, suomalaisuudeltaan ja käytettävyydeltään ensiluokkaista ja uniikkia pekonia, suosittelemme tutustumaan!