Hoppa till innehållet
Kunnon lenkkiä kehitetään niin kauan kuin maku vaatii

Riktig länkkorv – från idé till färdig produkt

I början av året hittade länkkorven utan tillsatsämnen i plasttarm sin väg till butikshyllorna, vilket innebär att det nu finns fyra olika Riktiga länkkorvar att välja mellan. De nya alternativen till den traditionella Riktig länkkorven kom inte till i en handvändning. Det är resultatet av en lång och krävande produktutveckling, som pågår ända tills produktens smakar som den ska. Egentligen slutar inte arbetet ens då, eftersom också det som är bra alltid kan göras bättre.

Produktutvecklarna Kim och Tore berättar att en länkkorvs väg från idé till färdig produkt tar ett par år. I detta blogginlägg ska vi titta närmare på vad allt som ingår i den processen, och varför man överhuvudtaget valde att ta fram nya länkkorvar.

lenkkimakkara

Länkkorv från riktigt kött

Vi visste från första början att vi ville göra en länkkorv av riktigt kött och samtidigt minska på tillsatsämnen. Det må låta enkelt, men i praktiken innebär detta en hel del arbete. För att till exempel få bort den tillsatta fosfaten, var produktutvecklings-teamet tvungna att göra hundratals tester. Till slut hittade man rätt och snart påbörjades arbetet med att ta fram länkkorvar i naturtarm och utan tillsatsämnen.

I länkkorvarna påverkas slutresultatet av både tarmen och tillsatsämnena. Naturtarmen ger korven en säregen och något kraftigare röksmak, eftersom den släpper igenom röken på ett annat sätt än plasttarmen. Tarmen påverkar också produktens användningsområden: plasttarmen är lättare att ta bort än naturtarmen, och lämpar sig därför bättre i exempelvis soppor.

Rätt smak hittar man endast genom att testa och smaka

Produktutvecklingens mål är att göra så naturliga produkter som möjligt. Det viktigaste kriteriet för länkkorvarna, precis som för alla produkter, är ändå smaken. Därför samlades produktutvecklings-teamet varje vecka för att smaka de nya länkkorvarna och bedöma kryddblandningen, kötthalten och rökningens inverkan på slutresultatet.

När produktutvecklarna var nöjda, fick den egna personalen möjlighet att berätta sin åsikt. Man tog också konsumenternas åsikter i beaktande genom att ordna blindtest. Ifall inte hela företaget står bakom produkten eller ifall produkten inte smakar bäst enligt konsumenterna, fortsätter produktutvecklingsarbetet.

För länkkorvarnas del krävdes flera små och stora justeringar i recepten, samt ett tiotal provsmakningar innan man kom i mål.

Produkutveckling handlar inte bara om att höja kötthalten eller ta bort tillsatsämnen

Att höja kötthalten leder inte automatiskt till att en bättre produkt. Till exempel skulle länkkorvens karakteristiska struktur gå förlorad ifall potatismjölet skulle ersättas helt och hållet med kött.

Kim och Tore medger att en del av förändringarna måste man helt enkelt vänja sig med. Till exempel nitritet, som tagits bort ur länkkorvarna utan tillsatsämnen, påverkare både produktens utseende och smak. En nitritfri korv ser lite gråare ut än en vanlig korv, även om det inte är något fel på den. Genom åren har också finländarna hunnit vänja sig vid nitritsmaken, så det var endast genom att hitta rätt kryddblandning som man på rätt sätt kunde lyfta fram den äkta köttsmaken i korvarna.

Trots alla provsmakningar har inte produktutvecklarna själva tröttnat på korv. Så gott som varje vecka äter de Riktig länkkorv, antingen i en sås, soppa eller som ugnskorv.