Hoppa till innehållet
Pieniä valintoja, joilla on suuri vaikutus

Små val som har stor betydelse

Det sägs att livet handlar om val. Det här stämmer också när man ser på hur vi jobbar här på Snellman. Hos oss kan små val ha stor inverkan på produkternas smak och kvalitet och många viktiga beslut har vi redan hunnit fatta under årens lopp.

Redan på 1960-talet bestämde företagets grundare att på Snellman vill vi satsa på tillverkningen av högklassiga helköttsprodukter istället för att gå med i det allmänna priskriget om matkorvarna. Under den här tidsperioden arbetade man på Snellman utgående från principen ”hellre 2 x 5 än 5 x 2”, som innebar att man hellre producerade 2 korvar till priset av 5 mark än 5 korvar till priset av 2 mark. Kvaliteten var alltså viktigare än kvantiteten.

Och kvaliteten är definitivt en avgörande faktor än idag. För att få bra kvalitet gör vi val som leder oss vidare på vår väg mot allt naturligare produkter med bättre smak. Under följer några val som vi gjort genom åren.

Utländskt eller inhemskt kött?

Som ett finländskt familjeföretag ser vi det inhemska som ett klart egenvärde för oss. Därför har vi också valt att i våra produkter endast använda sådant kött vars ursprung vi känner till. När det gäller gris- och nötkött har vi bygget ett nära samarbete med våra familjegårdar, ett samarbete som baserar sig på öppenhet och kontinuerlig utveckling. Finländskt kyckling- och kalkonkött köper vi av våra samarbetspartner eftersom vi inte har någon egen produktion inom det området.

Svål eller handskuret kött?

Svål, eller svinskinn, är inte dåligt i sig men vi märkte att till exempel länkkorven helt enkelt smakar bättre utan svål. Vi har valt att inte använda svål i våra produkter eftersom det kan ersättas med kött. Till detta hör också ett annat viktigt val vi gjort. Nämligen valet att inte använda maskinurbenat kött. Till våra produkter använder vi således endast kött som skurits för hand av våra egna styckare. 

Kryddor eller tillsatsämnen?

Ett av våra viktigaste val har att göra med användningen av tillsatsämnen, av dem vill vi använda så lite av som möjligt i våra produkter. Till exempel vid tillverkningen av korv kan man använda många olika tillsatsämnen, eller så kan man tillverka korv med så lite tillsatsämnen som möjligt och istället använda riktiga kryddor och mycket kött. Våra All Natura –korvar är ett utmärkt exempel på att man med hjälp av rätt val kan tillverka korv också helt utan tillsatsämnen.

År 2010 tog vi bort natriumglutamat ur alla våra produkter och kort därefter slutade vi använda tillsatt fosfat i våra korvar. På pappret kan det verka enkelt att minska på användningen av tillsatsämnen men är det faktiskt så enkelt? Det här diskuterar Roger och Johanna i denna video. 

Fryst eller färskt?

Riktigt malet kött är ett bra exempel på hur ett litet val kan inverka på produktens kvalitet. För ett antal år sedan fattade vi nämligen ett beslut, vi skulle i fortsättningen inte använda något fryst kött när vi tillverkar malet kött. Efter det här valet märkte vi att det försvinner mindre vätska från Riktigt malet kött när det steks, man kan alltså på riktigt påstå att det steks och inte sjuder i pannan. Malet kött gjort av kött som inte varit nedfryst smakar gott och doftar fräscht.

I praktiken krävde detta val mycket mera arbete än man hade kunnat föreställa sig, men resultatet har varit värt all möda. Det tar endast några dagar innan den färska produkten färdats från våra familjegårdar till butikshyllan.

Genmodifierat eller GMO-fritt?

Det sägs att de viktigaste valen ska göras med hjärtat. Ett sådant val har att göra med våra familjegårdar. När genmodifierat foder började synas i allt större utsträckning på marknaden i Finland var det dags för oss att göra ett val. Vi beslöt oss då för att fortsätta på vår GMO-fria linje. Alla våra över 1900 familjegårdar har alltså förbundit sig till att utfodra sina grisar och nötdjur med foder som inte blivit genmodifierat.

Arbetet fortsätter

Som sagt, flera av valen kan kanske verka självklara, men att genomföra dem i praktiken har krävt mycket arbete och många försök för att få exakt det resultat vi vill ha. Det räcker inte med att produkten innehåller få tillsatsämnen, den ska smaka bra också!

Trots att vi redan gjort många val är vi inte alls färdiga ännu. Resan mot allt naturligare produkter fortsätter och framför oss har vi säkert ännu många viktiga val.