Siirry sisältöön
Pieniä valintoja, joilla on suuri vaikutus

Yksinkertaisia valintoja, joilla on suuri vaikutus

Meidän tapamme

Sanotaan, että elämä on valintoja. Tämä pätee myös työhömme täällä Snellmanilla, sillä pienilläkin valinnoilla voi olla iso merkitys tuotteiden makuun ja laatuun. Vuosien varrella onkin tehty monta tärkeää valintaa.

Mitä, jos kaupan hyllyllä ei tarvitsisikaan huolehtia mitä tuotteeseen on laitettu vaan se olisi tehty kunnon raaka-aineista mahdollisimman luonnollisesti. Ja jos sen lisäksi voisi oikeasti luottaa siihen, että eläimiä joista liha saadaan, on hoidettu mahdollisimman hyvin. Sellaisia tuotteitahan olisi mukava syödä ja tarjota myös perheelle ja ystäville. Juuri sellaisia tuotteita me haluamme tehdä.

Jo 50-luvulla yrityksen perustaneet veljekset päättivät, että laatu olisi tärkeämpää kuin määrä. Sama työ parempien tuotteiden puolesta jatkuu tänäkin päivänä. Tässä valintoja, joita Snellmanin tuotteilta sopii odottaa.

Ihmiset kertovat meille, että aivan tavalliset tuotteet, kuten jauheliha, nakki ja leikkele ovat heille kaikkein tärkeimpiä. Siksi olemme keskittyneet niiden kehittämiseen kaikkein eniten. Ohimeneviä trendihömpötyksiä ei meiltä kannata odottaa. Me keskitymme tekemään perusasiat kunnolla.

VAIN SUOMALAISTA LIHAA PERHETILOILTA

Kotimaisuus on meille selkeä itseisarvo. Käytämme tuotteissamme vain lihaa, jonka alkuperän tunnemme. Puhdas, suomalainen liha on tuotteidemme perusta. Sian- ja naudanliha tuotetaan omilla perhetiloiltamme suomalaisella maaseudulla, jossa tuottajamme haluavat huolehtia eläimistä hyvin kasvatuksen jokaisessa vaiheessa. Suomalaisen broilerin- ja kalkkunanlihan hankimme kotimaisilta yhteistyökumppaneiltamme, sillä tällä saralla meillä ei ole omaa alkutuotantoa.

Snellmanin kunnon perhetila

ENEMMÄN lihaa

Tuotteissamme pitää olla paljon lihaa, lihatuotteitahan täällä tehdään. Korkea lihapitoisuus on arvo sinänsä, mutta olemme myös huomanneet, että tuotteiden maku on paljon parempi ja puhtaampi kun lihaa on paljon. Tällöin makua ei myöskään tarvitse vahvistaa keinotekoisesti lisäaineilla. Kun lihaa on paljon, voi lisäaineitakin siis käyttää vähemmän. Kaiken kaikkiaan yksinkertainen yhtälö.

Kokolihaleikkeleissämme on lihaa aina vähintään 80 % ja ruokamakkaroissakin vähintään 70 %, useimmissa vielä reilusti enemmän – nakeissa jopa 90 %. Raaka-aineissa ei säästellä vaan lähtökohtana on aina tuotteen paras maku ja rakenne. Lisättyä vettä käytetään vain sen verran kuin on tarpeellista, jotta tuote olisi murea ja mehevä vielä kypsennyksen jälkeenkin.

VÄHEMMÄN lisäaineita

Haluamme käyttää mahdollisimman vähän lisäaineita, koska olemme huomanneet, että näin tuotteet maistuvat puhtaammilta ja paremmilta. Vuonna 2010 poistimme natriumglutamaatin E621 kaikista tuotteistamme ja pian tämän jälkeen lopetimme lisätyn fosfaatin, E 450 ja E 451, käytön kaikissa makkaroissamme. Nämä muutokset vaativat vuosien tuotekehitystä, koska olemme tottuneet lisäaineiden vahvistamaan makuun ja niiden helpottamiin valmistustapoihin. Työ oli kuitenkin ehdottomasti sen arvoista. Lisäaineiden sijaan käytämme mieluummin aitoja mausteita ja paljon lihaa. Nykyään valikoimastamme löytyy jopa täysin lisäaineeton All Natural -tuoteperhe, joka on oiva esimerkki siitä, että oikeiden valintojen avulla makkaroita voi tehdä myös täysin ilman lisäaineita.

GMO-VAPAATA

Tavoitteenamme on tehdä tuotteemme mahdollisimman luonnollisista raaka-aineista. Siksi perhetilamme ovat sitoutuneet tuottamaan GMO-vapaata porsaan- ja naudanlihaa. Kun Suomeen alkoi tulla enenevissä määrin eläinten ruokinnassa käytettävää geenimuunneltua soijaa, oli meidän aika tehdä valinta ja päätimme jatkaa samalla linjalla kuin siihenkin asti, ilman geenimuuntelua. Tänä päivänä kehitämme eläimille aktiivisesti vaihtoehtoisia ruokintamuotoja, joilla geenimuunnellusta soijasta päästäisiin jonakin päivänä kokonaan eroon. Yksi esimerkki tästä on omien maatiaispossujemme ruokinnassa käytetty kotimaiseen härkäpapuun perustuva rehu.

pakastettua vai tuoretta?

Teemme Kunnon jauhelihan, suikaleet ja kuutiot ja maustamattomat lihatuotteet aina tuoreesta pakastamattomasta lihasta. Kunnon jauheliha on hyvä esimerkki pieneltä tuntuvien valintojen suuresta merkityksestä. Huomasimme, että tuoreesta, pakastamattomasta lihasta valmistetusta jauhelihasta irtoaa paistettaessa vähemmän nestettä ja sen maku on raikkaampi ja parempi. Jauhelihasta tehdään suomalaisten suosikkiruuat, joten siinä syy tehdä se vieläkin paremmin. Niinpä järjestimme koko tuotantoketjumme uusiksi niin, että jauhelihan raaka-ainetta ei pakasteta missään vaiheessa ja jauhelihan matka leikkaamosta myymälään kestää vain muutaman päivän. Uskoaksemme tarjoammekin Suomen tuoreinta jauhelihaa.

EI KAMARAA TAI KONEELLISESTI EROTELTUA LIHAA

Kamarassa eli siannahassa ei ole sinänsä mitään vikaa, mutta totesimme, että esimerkiksi grillimakkara yksinkertaisesti maistuu paremmalta ilman kamaraa. Kamara tekee makkarasta paistettaessa myös hieman vetisen. SIksi poistimme kamaran tuotteistamme ja korvasimme sen kunnon lihalla. Hyviin raaka-aineisiin liittyy myös toinen olennainen valintamme olla käyttämättä koneellisesti eroteltua lihaa, joka on luista puristamalla irrotettava massa. Sen maku ei ole paras mahdollinen ja siksi käytämme tuotteissamme ainoastaan käsin leikattua lihaa.

MaAilman suomalaisin possu

Snellman ei tuo eläinainesta ulkomailta, vaan on päättänyt jatkaa yli 100-vuotista työtä suomalaisten alkuperäisten sikarotujen parissa. Koko tuotantoketju aina jalostuksesta lähtien on meidän hallinnassamme. Tämä on ainutlaatuista Suomessa. Uskomme, että tällä on vaikutusta myös lopputulokseen, sillä ainutlaatuisesta raaka-aineesta syntyy ainutlaatuisen laadukkaita tuotteita ja ruokia.

Snellmanin maatiaispossu on hyvä valinta myös siksi, että Suomessa possuja ei lääkitä antibiooteilla tarpeettomasti ennaltaehkäisevästi monien muiden maiden tavoin.

Snellman tekee ainoana kotimaisena toimijana sikatiloilla vapaaehtoista Welfare Quality® -tutkimusta, jossa tutkitaan sikojen hyvinvointia tiloilla yksilönä. Terve ja hyvinvoiva possu on kaikkien etu.  Perinteisellä hyvinvoinnin seuraamisella tarkoitetaan yleensä eläinsuojelutarkastuksia, jotka keskittyvät vain säädöksiin ja vaatimuksiin. Ne eivät välttämättä kuitenkaan kerro koko totuutta, eivätkä ole tae eläinten todellisesta hyvinvoinnista. Täten Snellmanin sikojen hyvinvointia onkin alettu seuraamaan tarkemmin Welfare Quality® -mittausten avulla.

BIOKAASULLA TOIMIVA TEHDAS

Biokaasun myötä Snellman siirtyi Suomen ensimmäisenä elintarvikelaitoksena kokonaan öljyttömään tuotantoon vuonna 2014. Tämä oli ympäristön kannalta iso askel eteenpäin. Biokaasulaitoksessa tehtaalla syntyvästä lietteestä tehdään puhdasta energiaa. Kaasulla on korvattu noin miljoona kiloa öljyä vuosittain. Biokaasu on täysin hiilidioksidineutraali energialähde, mikä merkitsee, että suljetussa energiaketjussa ei synny ollenkaan hiilidioksidipäästöjä.

Työ jatkuu

Snellman on perheyritys, jossa asioita on lupa kehittää koko ajan paremmiksi ajan kanssa. Monet valinnoista saattavat vaikuttaa jopa itsestäänselvyyksiltä, mutta niiden toteuttaminen on vaatinut paljon työtä ja testaamista, jotta myös lopputulos on juuri sellainen kuin haluamme. Ei riitä, että tuotteessa on vähän lisäaineita, sen kun on myös maistuttava hyvältä. Ja vaikka monia valintoja on jo tehty, emme suinkaan ole valmiita. Matka kohti entistä parempia tuotteita jatkuu ja edessä on varmasti vielä monta tärkeää valintaa.