Vadå All Natural?

07.05.2015

Lämpligt inför grillsäsongen har Snellmans nya All Natural-korvar dykt upp i butikshyllorna. Bland de nya produkterna finns både bekanta smaker som Iivari, och spännande nyheter som Merguez. Eftersom detta är Finlands första All Natural-produktfamilj, tänkte vi berätta vad det är frågan om.

All Natural-produkterna görs utan tillsatsämnen

I tillverkningen av våra All Natural-korvar använder vi förutom gris- och nötkött endast vatten, havssalt, kryddor samt lite potatismjöl eller späck, beroende på produkten. Naturligt goda korvar utan tillsatsämnen är resultatet av flera års målmedvetet arbete. År 2010 avlägsnade vi som första företag inom livsmedelsbranschen i Finland, natriumglutamat ur alla produkter. År 2012 tog vi bort den tillsatta fosfaten ur våra matkorvar.

Den nästa stora utmaningen var att ta bort nitritet. Detta var inte helt lätt, eftersom nitritet inte bara påverkar produktens färg, utan också ger korven dess karakteristiska smak. Till följd av att nitritet tagits bort är färgen på de All Natural-korvarna en aning gråare än färgen på de vanliga korvarna. För att uppnå den rätta smaken har vi utvecklat kryddblandningen och produktionsmetoden för våra tillsatsfria korvar ett flertal gånger. Nu smakar de som de ska.

Endast kryddor, inga aromer

Korvarna utan tillsatsämnen må se annorlunda ut, men de smakar naturligt gott. Detta beror på att All Natural-produkterna endast innehåller råvaror som du hittar hemma i ditt eget kök. Vi använder till exempel endast riktigt kryddor, inga aromer.

Smaken kompletteras med havssalt

Med hjälp av riktiga kryddor och havssalt kommer smaken från de naturliga råvarorna fram.

Användningen av havssalt har varit under diskussion länge, och vi testade många olika alternativ innan vi var nöjda. Det viktigaste kriteriet var saltets inverkan på smaken. Vi jämförde många olika salter sinsemellan, och konstaterade att havssaltet gör korvarna godare.

Till våra All Natural-produkter används endast gm-fritt kött från våra familjegårdar.

Alla våra 2287 nöt- och grisproducenter har förbundit sig att utfodra sina djur utan genmanipulerat foder, och därför är också allt gris- och nötkött i våra All Natural-produkter gm-fritt.

Genmodifiering är vanligast bland växter och i jordbruket förekommer det i form av utländska foderväxter såsom soja och raps. I Finland används soja speciellt i utfodring av grisar, men också av kor. Vi jobbar tillsammans med den finska foderindustrin för att våra producenter ska kunna fortsätta utfodra sina djur utan genmanipulerat foder.