Hoppa till innehållet
Maailman suomalaisin possu on pitkän työn tulos

Världens mest finländska gris är resultatet av ett långt arbete

Vi importerar inte svinmaterial från utlandet, utan har bestämt oss för att fortsätta det 100-åriga arbetet med aveln av vår egen lantgris. De vita finländska ursprungsraserna, finländsk lantras och yorkshire har avlats på finländska familjegårdar i över 100 års tid. Samtidigt vill vi inte riskera den utmärkta sjukdomssituationen i Finland, genom att importera svinmaterial från andra länder.

Man kan alltså säga att Snellmans lantgris är unikt finländsk, eftersom den inte bara föds upp i Finland, utan också har finska gener. Detta innebär att vi känner till lantgrisens släktträd flera årtionden bakåt. Genom vårt eget kvalitetsprogram kan våra yrkeskunniga producenter själva påverka aveln och delta i utvecklingen av verksamheten på gården.

Läs också: En frisk och välmående gris ligger i allas intresse

Vi vill säkra den finska svinrasens framtid och ta ansvar över hela svinkedjan. Genom köpet av svinavelsföretaget Figen Oy (då Faba Sika Oy) år 2011, flyttades helhetsansvaret för den finska svinavelsverksamheten till Snellman. Ett balanserat avelsprogram är en mätare på ansvarstagande: enligt Snellmans produktionsmodell försöker man inte maximera antalet grisar på bekostnad av djurens hälsa och välmående. Kvalitet ersätts alltså inte med mängd. Istället försöker vi uppnå en verksamhet som är lönsam för alla parter, med friska och välmående grisar.