Lihan grillaus tutuksi
Mistä tietää että pihvi on kypsä? Lihan grillauksessa opastaa Snellmanin tuotekehittäjä, kokki ja intohimoinen grillaaja Ove Snellman.
Varma kesän merkki on se, kun grillaus on mielessä heti aamulla herätessä. Lihan grillaus on monelle kuitenkin hieman mystistä ja aloitteleva grillaaja pelkää usein saavansa lautaselleen kuivan ja sitkeän pihvin vaikka sitä on grillattu huolella kymmenien minuuttien ajan. Niinpä, tarkkanäköisimmät huomasivatkin jo missä grillaus meni mönkään.
Mistä sitten oikeasti tietää että pihvi on kypsä? Lihan grillauksessa opastamaan käy Snellmanin tuotekehittäjä, kokki ja intohimoinen grillaaja Ove Snellman.
Lihan grillaus kypsäksi
Ensin on syytä sanoa muutama sana lihan kypsyysasteista. Porsaanliha ja broiler on aina grillattava kypsäksi. Naudanlihan voi jättää halutessaan puolikypsäksi eli mediumiksi. Muista lukea myös vinkit lihan esivalmisteluun ja marinointiin.
– Grillin pitää olla ehdottomasti kuuma, näin pihvi ei tartu grilliin, kunhan et käännä sitä heti. 2–3 sentin paksuista naudanlihapihviä kannattaa grillata 4 minuuttia per puoli. Minulla on tapana nuijia porsaanlihapihviä yleensä vähän, jotta se kypsyy nopeasti kuivumatta ja on varmasti läpi kypsä, Ove kertoo.
– Porsaan sisäfileen voi grillata kokonaisena, mutta silloin tapaan kietoa sen folioon ja käännellä sitä aika ajoin grillissä. Näin filee kypsyy tasaisesti. Naudan fileen voi kypsentää samalla tavoin, mutta silloin grillaan ensin pinnan kiinni, kiedon fileen sen jälkeen folioon ja nostan sen grillissä ylemmälle tasolle kypsymään hitaasti, Ove jatkaa.
Mistä tietää että pihvi on kypsä?
– Hyvä merkki on se, kun lihan pinnalle tulee pihvistä kirkasta lihasnestettä. Silloin pihvin voi kääntää ja odottaa, että sama tapahtuu toisella puolella. Porsaanlihapihviä on syytä kääntää vielä pari kertaa sen jälkeen, jotta se on varmasti kypsä. Ja kypsyydenhän voi aina toki varmistaa leikkaamalla pihviä, Ove toteaa.
Grillikylki vaatii aikaa
– Grillikyljen voi valmistaa kahdella tavalla. Lämmitä uuni 120 asteeseen ja kypsennä grillikylkeä siellä 2–3 tuntia. Vaihtoehtoisesti voit keittää grillikylkeä miedosti suolatussa vedessä. Lihan grillaus, jolla pinta saadaan rapeaksi, tapahtuu vasta sen jälkeen. Grillatessa grillikylkeä voi myös sivellä grilliöljyllä tai grillauskastikkeella maun vahvistamiseksi ja herkullisen pinnan saamiseksi, Ove opastaa.
Makkaran grillaus
Makkaran grillaaminen on monelle se kaikkein tutuin grillaamisen muoto. Muutama vinkki siihenkin on kuitenkin annettavana. Oven mukaan A-luokan lihaisat makkarat, kuten Eetvartti, Iivari ja Juusto Eetvartti säilyttävät mehukkuutensa grillatessa erinomaisesti. Ns. B-luokan enemmän jauhoja sisältävät makkarat on sen sijaan mahdollista grillata vahingossa myös melko kuiviksi, varsinkin korkealla lämmöllä grillatessa. Mikäli makkaran kuoren haluaa säilyttää suhteellisen vaaleana grilli kannattaakin pitää vähän miedommalla lämmöllä makkaraa grillatessa.
Loppuvinkkinä olemme koonneet suuntaa antavan taulukon lihan kypsennysajoista (saat kuvan isommaksi klikkaamalla). Muistathan kuitenkin että grillin kuumuus ja jopa tuuli vaikuttavat kypsennysajan pituuteen – tuuli voi nimittäin tehdä hiiligrillistä tavallista kuumemman ja kaasugrillistä viileämmän.