Siirry sisältöön
Kunnon nauta

Elenius Mjölkgård Jepualla

Keskellä Jepuan peruna- ja porkkanaviljelmiä sijaitsee Elenius Mjölkgård, kaiken vehreyden ympäröimänä. Maitotilan omistavat Jan-Olav ja Maaret Elenius. Tilaan kuuluu vuonna 2001 rakennettu pihatto, jossa on 50 lehmää, sekä vanha navetta vasikoille ja nuorkarjalle. Eleniukset kasvattavat sonnivasikoita sen verran kuin tilaa riittää, muut laitetaan välitykseen.

Tilaa pitivät aikaisemmin Jan-Olavin vanhemmat ja vuonna 2003 sukupolvet yhdistyivät tilayhtymäksi. Vuonna 2014 Jan-Olav ja Maaret ostivat yhtymästä myös toisen puolikkaan. Tilaan kuuluu noin 80 ha maata, jossa panostetaan nurmiviljelyyn ja viljaan.

Omaa jalostustyötä

Jan-Olav kävi siemennyskurssin vuonna 2010 ja on siitä lähtien siementänyt lehmät itse. Vuosien mittaan kiinnostus jalostusta kohtaan on kasvanut ja hän on tarkka valitessaan siemennykseen sellaisia ominaisuuksia, joita karja juuri sillä hetkellä tarvitsee.

Tila panostaa vain maitorotuihin, myös sonnien osalta. Puhdasrotuisten ayrshiren ja holsteinin lisäksi karjassa on sekä kaksi- että kolmiroturisteytyksiä. Ensimmäinen brown swiss -kolmiroturisteytys menee syksyllä teurastukseen ja Jan-Olav odottaa innolla teurastuksen tuloksia erityisesti laadun osalta.

Hienot sonnit toivat diplomin

Tila sai viime keväänä kunniakirjan hienoista kasvatustuloksista maito-lihatiloilla. Jan-Olav ja Maaret eivät osaa tarkkaan nimetä yksittäisiä asioita menestyksen takana. Arkityö on tärkeintä – ja sen hoitaminen hyvin ja johdonmukaisesti.

Vasikat saavat alussa ternimaitoa, sen jälkeen täysmaitoa kahden kuukauden ajan. Sorkkien hoitaminen on tärkeää sekä lehmille että sonneille, sekä huolehtiminen siitä, että kaikki eläimet syövät hyvin ja voivat hyvin. Risteytyksiin panostaminen on Jan-Olavin mielestä myös hyvä valinta, sillä ne ovat tavallisesti kestävämpiä kuin puhdasrotuiset eläimet.