Siirry sisältöön
Lihanleikkaaja

Lihanleikkaajan ammattitaidolla

Valkoiset hihnat kulkevat ristiin rastiin kuljettaen kinkkuja ja paisteja eteenpäin työpisteisiin. Veitset taipuvat taidokkaissa käsissä erilaisiin liikkeisiin, joissa jokainen siirto on harkittu ja kokemuksen tuoma. Lihan kuljetusvaunut, eli mollat, täyttyvät valmiista lihalajitelmista jolloin ne viedään heti eteenpäin eri osastoille. Tuntuu siltä kuin seisoisi keskellä suurkaupungin vilkkaasti liikennöityä risteystä, joka ei koskaan pysähdy. Snellmanin lihanleikkaamo on täydessä käynnissä aamuvarhaisesta iltapäivään. Se hengähtää hetken ainoastaan ruoka- ja kahvitauoilla – muulloin tahti on uskomaton.

Olen tullut leikkaamoon kertoakseni tällä kertaa hieman lihanleikaajan työstä. Tarkempiin kysymyksiini vastailee leikkaamon työnjohtaja Pekka Karhu. Leikkaamon on toimittava luotettavasti sillä erilaisiin tuotteisiin tarvittava liha paloitellaan ja leikataan täällä. Snellmanin leikkaamossa leikataankin noin 850 sikaa ja 130 nautaa päivässä. Määrä on sitä luokkaa, että henkilökuntaakin on jo 110.

Seuraan hetken vierestä lihanleikkaajan työskentelyä, mutta kovin lähelle en uskalla mennä.  Leikkaajalla on kädessä erittäin terävä veitsi, joka viuhuu edestakaisin. Työ on koko ylävartalon työskentelyä. Lihaa pitää välillä taivuttaa eri asentoihin optimaalisen leikkuukulman saavuttamaiseksi.

– Lihanleikaajan työ on fyysisesti raskasta. Kaikista ei voi tulla lihanleikkaajia, vaikka haluaisikin  Pekka kertoo.

Uudet työntekijät ajetaan työhön sisään tietyssä järjestyksessä, alkaen ensin mollien siirtelystä ja siirtyen siitä sahalle, jossa tehdään karkeampi paloittelu. Sitten vähitellen eteenpäin.

– Leikkaajaksi pääsyyn menee ainakin se pari vuotta. Riippuen vähän siitä että paljonko palkataan lisää porukkaa, että mahdollisuus etenemiseen tulee. Ja sitten toiset oppivat ja omaksuvat asiota nopeammin kuin toiset, Pekka jatkaa.

Snellmanilla jokaisella työpisteellä on reaaliaikainen seuranta, jossa voidaan seurata leikkuun tuloksia. Meillä ei kilpailla määrällä vaan laadulla, joten seurannan avulla voidaan heti tarvittaessa opastaa ja korjata työtapoja. Tuloksena tästä on erittäin korkealaatuinen leikkuutulos eli liha. Jokainen leikkaaja saa tehdä töitä omassa tahdissaan korkean laadun varmistamiseksi. Tahti on silti melkoinen. Kun sianleikkaajia on 37 ja leikattavia sikoja 850, saa jokainen työntekijä leikata noin 23 sikaa päivässä! On helppo ymmärtää miksi kädet käyvät nopeasti.

– Jokaisella työntekijällä on edessään näyttö, johon laaduntarkkailja voi lähettää viestin leikkuun laadusta. Eikä ainoastaan negatiivista vaan, myös positiivista palautetta esimerkiksi erinomaisesta leikkuutyöstä. Se on kannustavaa palautetta, Pekka toteaa lopuksi.

Kun tulen ulos leikkaamosta, olen melkein hengästynyt vaikken ole tehnyt mitään. Kaiken tämän organisointi täytyy olla melkoinen homma. Kasvupaineitakin kuulemma on koko ajan kysynnän kasvaessa. Useampaan otteeseen leikkaamossa vierailtuani, tiesin kyllä mistä tässä on kyse, mutta työn näkeminen jaksaa silti aina ihmetyttää. Tekemisen meininki näillä leikkaajilla ja leikkaamon työntekijöillä on kohdallaan ja henki on hyvä. Ennen kuin ovi sulkeutuu, takaani kuluu vielä kuinka leikkaajat vitsailevat toisilleen työn lomassa ja luikauttaapa joku kovaan äänen pienen laulunpätkänkin. Hommat ovat hyvällä mallilla.

Reipasta viikonalkua!