Siirry sisältöön
I Finland föder man upp en unik Lantgris

Suomessa kasvatetaan ainutlaatuista maatiaispossua

Harva tietää, että possuissakin on eroja. Porsaanlihaa ostettaessa kannattaa huomioida pari seikkaa, kuten lihan alkuperä ja siihen liittyvät kriteerit aina kasvatustavasta ruokintaan ja eläinten hyvinvointiin. Eläinten vastuullisella jalostuksella voidaan vaikuttaa näihin asioihin.

Maailmalla tuotantoeläinten jalostustyö keskittyy usein liikaa lukumäärän kasvattamiseen –  määrään ennen laatua. Tämä ei ole eläinten kannalta kestävää. Snellmanilla Pietarsaaressa on valittu toisenlainen linja. Snellman ei tuo sikoja eikä sikojen genetiikkaa ulkomailta vaan koko tuotantoketju on Snellmanin omassa hallinnassa eikä ulkomaisilla jalostusyhtiöillä. 

Suomalaisella työllä vastuullisempia valintoja

Jalostus on sikatalouden tuotekehitystä, joka edellyttää laajaa osaamista ja harkittuja valintoja. Tänä päivänä Snellman on ainoa lihatalo, joka jalostaa sikoja Suomessa. Työ on jatkoa yli 100-vuotiselle suomalaiselle sianjalostustyölle

– Jalostamalla sikoja itse voidaan huolehtia jalostuksen avoimuudesta, eettisyydestä ja luotettavuudesta sekä kehittää terveitä sikoja kestävältä pohjalta Snellmanin arvojen mukaisesti. Oman sikakannan ylläpito ja jalostus on vastuullisuusteko myös huoltovarmuuden näkökulmasta, kertoo Snellmanin alkutuotannon kenttäpäällikkö Martti Hassila.

Snellmanilla pidetään tärkeänä, että Suomessa koulutetaan nuoria alkutuotannon ammattilaisia ja että heillä on mahdollisuus sijoittua työelämään kehittämään suomalaista sikataloutta suomalaisista lähtökohdista, joissa etusijalla ei ole tuotantoeläinten määrän maksimointi vaan kokonaisuus, jossa huomioidaan eläinten terveys ja hyvinvointi. Oman jalostusohjelman myötä tuetaan myös suomalaista yrittäjyyttä.

Kotimaisella rehulla pienempi hiilijalanjälki

Ruokinnalla on suuri vaikutus lihan laatuun ja ympäristöön. Siksi Snellman on kehittänyt yhteistyössä rehunvalmistajan kanssa lihasikojen uuden Superior-ruokintamallin, jossa tuontisoija on korvattu kotimaisilla palkokasveilla, herneellä ja härkäpavulla. 

– Olemme jo puolittaneet soijan käytön vuodesta 2016 lähtien. Uudella ruokintamallilla vähennämme soijan tarvetta edelleen, lihasikojen ruokinnassa 72 % verrattuna tavanomaiseen soijaa sisältävään ruokintaan. Jos kaikki menee hyvin ja suomalaiset viljelijät saavat palkokasveista hyvän sadon, tänä vuonna possujen kasvatukseen tarvitaan 4 miljoonaa kiloa vähemmän soijaa, mikä on suuri askel kohti ruokinnan soijavapautta, sanoo rehutoiminnoista vastaava kehityspäällikkö Kirsi Partanen Snellmanilta.

Yrityksen keskeisiä periaatteita on valmistaa mahdollisimman luonnollisia tuotteita ja pyrkiä jatkuvasti vähentämään lisäaineiden käyttöä. Uuden Superior-rehun ansiosta liha säilyttää paremmin luontaisen mehukkuutensa ilman lisäaineita. Jatkossa gmo-vapaus varmistetaan siis yhä vahvemmin täysin kotimaisella rehulla ja hiilijalanjälki pienenee entisestään.

Perhetilojen kanssa kohti vapaaporsitusta

Snellman vaikuttaa sikojen hyvinvointiin myös jalostamalla vapaaporsitukseen hyvin soveltuvia emakoita. Snellmanilla on huomattu, että Maatiaispossu sopii vapaaporsituksen vaatimuksiin erinomaisesti. Vapaaporsitus mahdollistaa sikojen lajityypillistä käyttäytymistä, kun porsitushäkit poistetaan ja eläimillä on enemmän tilaa liikkua. Täydellinen siirtymä vie vielä hetken, mutta puolet Snellmanin emakkotiloista toimii vapaaporsituksessa jo nyt. Vapaaporsitusta pidetään merkittävänä eläinten hyvinvointia edistävänä hankkeena, jonka tuloksena on terveempiä ja vahvempia porsaita.

Hyvin hoidettu possu, joka on elänyt oikeanlaisessa kasvatusympäristössä ja jota osaava ja motivoitunut tuottaja on hoitanut, on Snellmanin tuotteiden tärkeimpiä laatutekijöitä. 

– Kaikki tilat täyttävät Sikavan terveydenhuolto-ohjelman kansallisen tason vaatimukset, jotka ovat lainsäädäntöä korkeammat. Tilojen terveydenhuoltoeläinlääkärit seuraavat sikojen terveyttä ja hyvinvointia säännöllisesti samalla kun Snellmanin omat tilaneuvojat, henkilökunta ja kuljettajat huolehtivat tuottajan kanssa, että kuljemme yhdessä jatkuvasti kohti parempaa, Hassila toteaa lopuksi.


Maatiaispossu pähkinänkuoressa:

  • Snellman ja perhetilat jatkavat Maatiaispossun kanssa yli 100-vuotisen jalostusosaamisen säilyttämistä Suomessa.
  • Omalla jalostuksella huolehditaan avoimuudesta, eettisyydestä ja luotettavuudesta ja kehitetään terveempiä sikoja, hyvinvointi edellä. 
  • Maatiaispossujen kotimainen Superior-ruokinta pienentää ruokinnan aiheuttamaa hiilijalanjälkeä ja parantaa lihan laatua.
Maatiaispossu on Suomen kansallispossu