Viisi kysymystä vapaaporsituksesta
Eläinten hyvinvoinnin parantaminen on meillä jatkuvaa työtä. Meneillään oleva suuri hyvinvointihankkeemme, vapaaporsitus, on käsitteenä ehkä tuntematon eikä avaudu kädenkäänteessä. Siksi kokosimme tähän muutaman kysymyksen ja vastauksen, joilla haluamme avata mistä on kyse ja mitä pitkän aikavälin suunnitelmia Snellmanilla on vapaan porsituksen suhteen. Jos sinulla herää lisää kysymyksiä asiaan liittyen, voit myös rohkeasti ottaa meihin yhteyttä.
Mitä vapaaporsitus tarkoittaa käytännössä?
Vapaaporsituksessa on pelkistettynä kyse siitä, että emakolle tarjotaan enemmän tilaa, erityisesti sen porsimis- ja imetyskauden aikana. Tyypillisessä porsitusratkaisussa emakko porsii tällä hetkellä yleensä häkkirakenteiden sisällä rajatussa tilassa, jossa eläin ei pääse kääntymään. Myös vapaaporsituksessa emakoita ja ensikoita voidaan pitää lyhyen ajan porsitushäkissä, jos tähän löytyy selkeä ja hyväksyttävä syy. Eläinten hyvinvointikorvausten ehdot rajaavat kuitenkin tämän ajan kahteen porsitusta edeltävään vuorokauteen ja korkeintaan kolmeen vuorokauteen porsimisen jälkeen. Tilapäisesti emakon liikkumista voidaan rajoittaa viikon ajan porsimisesta, jos emakko esimerkiksi käyttäytyy vihamielisesti porsaitaan kohtaan. Tällöin porsitushäkin käyttöajasta ja -syystä on pidettävä kirjaa.
kuinka suuresta tilasta vapaassa porsituksessa on kyse?
Porsituskarsinan pinta-alan on oltava vähintään kuusi neliömetriä, mikä on noin 40 prosenttia enemmän kuin perinteisessä häkkiporsituksessa. Tästä tilasta porsailla on oltava vähintään yksi neliömetri sellaista tilaa, jossa karsinarakenteet suojaavat porsaita emakon liikkeiltä.
Mikä merkitys vapaaporsituksella on eläimen hyvinvoinnille?
Vapaaporsituksessa emakko voi toteuttaa paremmin pesäntekokäyttäytymistä, joka emakolla on fysiologinen tarve. Pesänteolla ja vapaalla porsimisella on nähty olevan positiivisia vaikutuksia porsaan elinvoimaisuuteen, ternimaidon saantiin ja siitä kautta luonnolliseen kasvuun. Toisin sanoen porsaista tulee terveempiä ja vahvempia.
Mitä merkitystä porsitusmenetelmien muutoksilla on tuottajalle?
Vapaaporsituksessa suurin osa eläimen kokemista hyödyistä heijastuu myös tuottajan hyödyksi. Työn tekeminen koetaan usein mielekkäämmäksi eläinten hyvinvoinnin kautta. Taloudelliselta kannalta on mahdollista hyötyä suoraan vapaaporsituksesta sujuvampien porsimisten sekä elinvoimaisempien porsaiden avulla.
Miten vapaaporsitus liittyy herra Snellmaniin?
Snellmanin tavoitteena on, että kaikki emakkotilat siirtyisivät vapaaporsitukseen lähitulevaisuudessa. Snellman myös tukee vapaaporsitukseen siirtymistä maksamalla tuottajalle vapaaporsituslisää. Porsitushäkeistä luopuminen tehdään lähtökohtaisesti aina tuottajien ja eläinten ehdoilla, ja matkan varrella kaikki toimijat saavat uutta ja arvokasta tietoa. Muutos vaatii investointeja eikä tapahdu hetkessä ja Snellman pyrkii tieto-taidollisesti yhdessä tuottajan kanssa löytämään juuri heille sopivimman ratkaisun vapaaporsitukseen siirtymiseksi. Yhdessä kohti parempaa.
Lähteet: snellman.fi, Ruokavirasto, KMVET