Hunajakuorrutettu juhlakinkku ja pekonirosolli
6
10h työaika + 10h kokonaisaika
Helppo
Ainekset
Hunajakuorrutettu juhlakinkku
Hunajakuorrutus
- 1 dl hunajaa
- 1 dl dijon sinappia
- 1 dl joulukinkun paistolientä
- 2 rkl fariinisokeria
Pekonirosolli
- 150 g Snellman Kunnon pekoni 150 g
- 4 kpl tuoretta punajuurta
- 2 kpl maustekurkkua
- 1 kpl sipulia
- 2 kpl omenaa
Ohje
Ota kinkku sulamaan hyvissä ajoin ennen paistamista, ensin pakkasesta jääkaappiin ja edelleen jääkaapista huoneenlämpöön n. 5 tuntia ennen paistamista. Uuniin laitettaessa kinkun sisälämpötilan tulisi olla noin 10 °C.
Pintasuolaisuutta voit vähentää huuhtelemalla kinkun kylmällä vedellä ja kuivaamalla puhtaalla keittiöpyyhkeellä tai liinalla. Jätä verkko kinkun ympärille.
Aseta paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan.
Aseta kinkku uuniin ritilän päälle rasvapuoli ylöspäin ja ritilän alle syvä pelti rasvaa varten. Lisää pellille vettä, jottei kinkkurasva pala peltiin kiinni.
Paista kinkkua ensin 200 asteessa 30 minuuttia. Laske lämpötila 100 asteeseen ja paista kinkkua vielä noin 1,5 tuntia per kilo. Tarkkaile paistomittaria. Kypsän joulukinkun sisälämpötila on 74 °C ja ylikypsän noin 83 °C.
Ota kypsä kinkku uunista. Ota 1 dl paistolientä talteen kuorrutetta varten.
Hunajakuorrutus
Siivilöi paistoliemi kattilaan. Lisää muut hunajakuorrutteen ainekset kattilaan ja keitä keskilämmöllä noin 5–10 minuuttia. Seos saa hieman paksuuntua.
Poista hieman jäähtyneen kinkun ympäriltä verkko, kamara ja ylimääräistä rasvaa oman maun mukaan, rasva antaa kuitenkin lisämakua kuorrutukseen.
Sivele reilusti hunajakuorrutetta jäähtyneen kinkun pintaan. Paista kinkkua uunin keskitasolla 200 asteisessa uunissa 5–10 minuuttia. Sivele toinen kerros kuorrutetta kinkkuun ja laita takaisin uuniin 5–10 minuutiksi. Sivele vielä valmiiseen kinkkuun yksi kerros kuorrutetta.
pekonirosolli
Kypsennä punajuuret paistonkestävässä vuoassa 200 asteisessa uunissa. Lisää pohjalle hieman vettä, peitä foliolla ja paahda uunissa 45–60 minuuttia kunnes punajuuret ovat kypsiä. Anna jäähtyä hetki ja kuori punajuuret. Halutessasi voit käyttää valmiiksi kypsennettyjä punajuuria.
Paahda pekoni rapeaksi 150 asteisessa uunissa leivinpaperilla vuoratun pellin päällä, noin 20 minuuttia. Nostele pekonit talouspaperille hetkeksi kuivumaan.
Kuori ja poista omenoista siemenkodat. Leikkaa kaikki ainekset pekonia lukuun ottamatta kuutioksi. Murskaa pekoni käsin tai leikkaa veitsellä pieneksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja nauti!
Ravintosisältö
/ 100g | / Annos 500 g | |
---|---|---|
Energia | 824 kJ / 197 kcal | 4120 kJ / 986 kcal |
Rasva | 10.7 g | 53.3 g |
- josta tyydyttynyttä | 3.7 g | 18.6 g |
Hiilihydraatit | 6.2 g | 31.2 g |
- josta sokereita | 6.1 g | 30.6 g |
Proteiini | 18 g | 89 g |
Ravintokuitu | 0.7 g | 3.5 g |
Suola | 1.8 g | 9.1 g |
Ravintosisältötiedot ovat suuntaa antavia. Tarkista tuotteiden sopivuus erityisruokavalioihin pakkauksista. Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli.