Siirry sisältöön
Kaalikääryleet

Kaalikääryleet

Kunnon sika-nauta jauheliha 23 % 400 g

6

40min työaika | 2t 30min kokonaisaika

Keskitaso

Kaalikääryleet vaativat hieman viitseliäisyyttä, mutta herkullinen lopputulos on ehdottomasti sen arvoista. Tämän kaalikääryleohjeen maku syntyy sopivasti rasvaisesta Kunnon sika-nauta jauhelihasta, joka valmistetaan 100 % suomalaisesta, pakastamattomasta lihasta. Voitelu voi-siirappiseoksella varmistaa, että valmiit kaalikääryleet vievät suorastaan kielen mennessään.

Ainekset

  • 1–1 ½ kg keräkaalia tai käärylekaalia
  • vettä keittämiseen
  • suolaa
Täyte
Pinnalle
  • 1 dl siirappia
  • 50 g voita

Ohje

Koverra kaalin kanta pois. Keitä kaalia kokonaisena suolalla maustetussa vedessä, kunnes kaali on pehmeää. Irrota uloimpia lehtiä kypsymisen aikana ja nosta leikkuulaudalle liinan päälle.

Ohenna paksut lehtiruodit veitsellä. Hienonna pienemmät kaalinlehdet täytettä varten (tarvitset täytettä varten noin 5 dl hienonnettua kaalia).

Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan.

Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipuli paistinpannulla öljyssä. Siirrä sivuun odottamaan.

Sekoita riisi, kuullotettu sipuli, hienonnettu kaali, jauheliha, kananmunat ja kerma. Mausta seos suolalla ja mustapippurilla.

Levitä kaalinlehdet työtasolle. Nostele täytettä lehdille noin 3–4 rkl kaalin lehden koosta riippuen. Kääri paketiksi ja nosta voideltuun uunivuokaan saumapuoli alaspäin.

Valuta pinnalle siirappia ja lisää voinokareita.

Paista kaalikääryleitä 225 asteisessa uunissa noin 45 min. Valele kypsymisen aikana vuokaan muodostuneella liemellä. Lasken uunin lämpö 150 asteeseen ja anna hautua vielä 1 tunti.

Ravintosisältö

/ 100g / Annos 380 g
Energia 545 kJ / 131 kcal 2069 kJ / 497 kcal
Rasva 8.1 g 30.9 g
- josta tyydyttynyttä 3.9 g 14.8 g
Hiilihydraatit 8.2 g 31.3 g
- josta sokereita 5.1 g 19.5 g
Proteiini 5 g 20 g
Ravintokuitu 1.7 g 6.6 g
Suola 0.5 g 1.8 g

Ravintosisältötiedot ovat suuntaa antavia. Tarkista tuotteiden sopivuus erityisruokavalioihin pakkauksista. Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli.

Arkiruoka

Kokkaa resepti vaiheittain

Kaalikääryleiden historia

Kaalikääryle on pohjoismaalainen versio alunperin turkkilaisesta viinilehtikääryleestä, dolmasta. Kaalikääryleet ovat rantautuneet Suomeen todennäköisesti Ruotsista, jonne kaalikääryleresepti levisi kauppiaiden ja suurlähettiläiden mukana 1700-luvulla Osmanien valtakunnasta. Toisen legendaarisen tarinan mukaan kuningas Kaarle XII palasi Turkista 1700-luvulla tuoden mukanaan kaalikääryleitä sekä taidon valmistaa niitä. Oli tarina mikä tahansa, ovat kaalikääryleet saavuttaneet Ruotsissa perinneruoan aseman. Länsinaapurissa kaalikääryleille on jopa pyhitetty ikioma päivä, 30.11., joka on sattumoisin myös kuningas Kaarlen kuolinpäivä.

Suomessa kaalikääryleitä on alettu valmistaa toden teolla vasta 1900-luvulla ja turkkilaisesta alkuperästään huolimatta ovat kaalikääryleet saavuttaneet perinneruoan aseman myös Suomessa. Suomalaisiin kaalikääryleisiin on perinteisesti kuulunut jauheliha, riisi, kananmuna ja kaalisilppu.

Maailmalla kaalikääryleillä on useita eri nimiä ja variaatioita. Kääryleet ovat tunnettuja esimerkiksi Venäjällä ja Ranskassa sekä tietenkin entisen Osmanian valtakunnan alueella Turkissa, Romaniassa, Kroatiassa ja Serbiassa. Venäläiset kaalikääryleet täytetään lihan lisäksi usein sienillä, kun taas Ranskassa kaalinlehtien täytteeksi kääritään makkaraa ja ilmakuivattua kinkkua. Kaalikääryleet ovat tunnettuja myös Euroopan ulkopuolella mm.. Egyptissä, Kiinassa ja Pohjois-Amerikassa.

Venäläiset kaalikääryleet sisältävät usein sieniä

Kaalikääryleiden variaatioita

Perinteisen reseptin lisäksi kaalikääryleitä voi helposti muunnella oman maun mukaan. Oikein maukkaat kaalikääryleet saat kun lisäät täytteeseen paistettua pekonia. Myös sienet sopivat kaalikääryleisiin mainiosti.

Lisukkeita kaalikääryleille

Kaalikääryleet on perinteisesti tarjottu Suomessa perunamuusin ja puolukkasurvoksen kanssa, mutta kaalikääryleiden seuraksi sopii mainiosti myös kermainen kastike.

maistoitko jo? 
kerro mitä tykkäsit facebookissa.

Tallenna

Ostoslistalle