Siirry sisältöön
Haluan kehittyä ja kehittää 2

Haluan kehittyä ja kehittää

Kun Ronnie Granlund sai tietää, että hänestä tulisi Lihanjalostuksen uusi tuotantojohtaja, ei uni meinannut tulla seuraavana yönä silmään. Hänen alaisuudessaan tulisi työskentelemään yhteensä 580 snellmanilaista, suurin osa heistä tuotannon työntekijöitä, jonka lisäksi joukossa useita työnjohtajia, teknisiä asiantuntijoita ja prosessinkehittäjiä.

– Kuinka voisin vastata 25 tuotantolinjasta ja hallita ne kaikki yksityiskohtaisesti? Sitten muistin tärkeimmän asian, jonka olen johtamisesta oppinut ja opiskellut. Asioita pitää johtaa ihmisten kautta ja luottaa heihin. Olen vastuussa ihmisistä, jotka ovat vastuussa prosesseista.

Kun Ronnie oli palauttanut tämän tärkeän opin ja oivalluksen mieleensä, alkoi unikin taas maittaa. Johtajan ei tarvitse hallita jokaista nippeliä ja nappelia, vaan tietää, kuinka kokonaisuuden tulee toimia ja luoda edellytykset sille, että ihmiset voivat onnistua tekemään kukin oman osuutensa mahdollisimman hyvin.

Tuloksia valmentavan johtajuuden opeilla

Snellmanin esimiesvalmennusten tarkoituksena on varmistaa koko konsernissa yhdenmukainen, Snellmanin arvoihin pohjautuva johtaminen. Valmentavassa johtajuudessa ja esimiestyössä huomiota kiinnitetään ennen muuta tiimien johtamisessa tarvittaviin taitoihin, kannustavan ilmapiirin luomiseen sekä toimintavalmiuksiin muutostilanteissa.

– Mielestäni on tosi tärkeää, että yritys ottaa kantaa siihen, millaista johtajuutta ja esimiestyötä se haluaa ja edellyttää. Näin varmistetaan tasalaatuisuus ja oikeudenmukaisuus, kun kaikki näkevät asiat samanlaisten silmälasien läpi. Toki meistä jokainen on ja saa olla oma persoonansa, Ronnie miettii.

Esimieskoulutuksen aikana useimmat suorittavat samalla ammattitutkinnon. Ronnien kohdalla se on johtamisen erikoisammattitutkinto. Valmennus on nyt puolivälissä.

– Esimiehen huoneentaulun pohjalta rakennetut lähipäivät ovat olleet hyvin antoisia. Ne ovat lisänneet ymmärrystä ja parantaneet keskusteluyhteyksiä ja -valmiuksia koko konsernin esimieskunnan sisällä, Ronnie kiittelee.

Odotukset myös jatkolle ovat korkealla.

”Sitten muistin tärkeimmän asian, jonka olen johtamisesta oppinut ja opiskellut. Asioita pitää johtaa ihmisten kautta ja luottaa heihin. Olen vastuussa ihmisistä, jotka ovat vastuussa prosesseista.”

Virheitä ei kannata pelätä

Ronnie kiinnostui ihmisten johtamisesta jo kymmenen vuotta sitten opiskellessaan Vaasassa sähköinsinööriksi.

– Kurssi johtajuudesta sai miettimään, miksi ihmiset toimivat niin kuin toimivat ja miten heidät saisi parhaiten työskentelemään yhteisten tavoitteiden eteen. Millaisista ominaisuuksista hyvä johtaja syntyy ja millaisia taitoja häneltä vaaditaan, hän muistelee.

Pontta pohdiskeluille antoi se, että nuori mies työskenteli tuolloin MUSHilla kaikki kesälomansa. Vaikkei hänellä ollut virallista esimiesasemaa, hän toimi käytännössä tiiminvetäjänä. Hän sai nopeasti vastuulleen monipuolisia tehtäviä, jotka liittyivät muun muassa tuotannon kehittämiseen, hallintoon, tilaamiseen, laskuttamiseen ja siivoukseen.

Valmistuttuaan insinööriksi vuonna 2011 Ronnie Granlund aloitti työt MUSHin tuotantopäällikkönä. Samana vuonna MUSH siirtyi Snellmanin omistukseen. Snellmanin resurssien turvin alkoi suurimittainen tuotannon tehostaminen, ja samanaikaisesti myynnin kasvulle asetettiin kovat tavoitteet.

– Oli hienoa päästä mukaan kasvun rakentamiseen, hän muistelee.

Tässä vaiheessa Ronnie joutui tarkastelemaan myös johtamistyyliään.

– Ymmärsin, että kasvavaa organisaatiota ei viedä eteenpäin detaljien kautta tapahtuvalla insinöörimäisellä johtamisella tai armeijatyylisellä käskyttämisellä.

Johtamalla asioita ihmisten kautta toiminta sen sijaan saadaan aivan uudelle tasolle, koska näin voidaan synnyttää sitoutumista. Ronnie oppi, että virheitä ei kannata pelätä, vaan myös kokeilemalla oppiminen on sallittua.

– Yhdessä toimitusjohtaja Magnus Petterssonin ja muun tiimin kanssa rakensimme näillä opeilla eläinruokabisneksestä Snellmanille uutta merkittävää toimialaa, ja toisinaan minulla oli mahdollisuus toimia lyhyitä aikoja myös Magnuksen tuuraajana, mikä oli opettavaista sekin.

Haluan kehittyä ja kehittää 1

Aina voi oppia uutta

Ronnie tietää, että johtajana ihminen ei ole koskaan täysin valmis. Tästä syystä hän on tehnyt itsensä kehittämisestä rutiinin.

– Luen joka päivä jotain hyödyllistä johtamiseen liittyvää. Iltaisin, kun lapset ovat menneet nukkumaan, olen rauhoittanut itselleni vähintään viidentoista minuutin breikin, jolloin sulkeudun omiin ajatuksiini, enkä anna minkään häiritä. Tämä on samalla omasta työhyvinvoinnistani huolehtimista.

Lisäksi muistan syödä hyvin, levätä riittävästi ja jollain tavalla liikkua, joko käydä lenkillä, kuntosalilla tai pelata jalkapalloa ainakin kolme kertaa viikossa, Ronnie hymyilee.

Työhyvinvoinnista huolehtimiseen hän kannustaa koko joukkuettaan.

– Johtajalla on iso vastuu siitä, kuinka alaiset voivat. Siksi yritän olla läsnä ja kuunnella enemmän kuin puhua. Haluan myös rohkaista palautteen antamiseen, johon olen nyt saanut esimiesvalmennuksesta lisää työkaluja.

Ronnie pitää säännöllisesti palavereja Lihanjalostuksen esimiehille. Noihin noin kolmen viikon välein toistuviin sessioihin esimiehet tuovat itse agendan. Ronnien roolina on kuunnella ja coachata jokaista henkilökohtaisesti.

Hänen omana henkilökohtaisena valmentajanaan toimii Snellmanilla Kennet Pettersson.

– Coaching menetelmänä pakottaa itsetutkiskeluun. Se opettaa toisinaan menemään myös epämukavuusalueille. Se on hieno mahdollisuus lisätä itsetuntemusta, mikä puolestaan kasvattaa itseluottamusta.