Grilliplatterit
Tarjottimen täydeltä herkkuja! Grilliplatteri on loistava tapa tarjota ruokaa isollekin porukalle. Lihat, kasvikset ja kastikkeet kootaan grilliplatterilla näyttäväksi kokonaisuudeksi, josta kaikki saavat koota itse oman annoksensa.
Katso platteriehdotukset alta sekä yleiset vinkit grilliplatterin kokoamiseen. Kesän uusia grillituotteitamme löydät sivun alalaidasta.
Grilliplatteri jenkkityyliin
Tämä lihaisa platteri on saanut vaikutteita rapakon takaa. Lihaksi sopii vaikkapa uudet Maatiaispossun nopeat ja mureat sweet ranch -fileepihvit sekä luuttomat sweet & sour ribsipalat ja tietysti Kunnon cheddar-jalapeno grillimakkara. Helpot grillatut kasvikset, nopea coleslaw-salaatti ja lämmitystä vaille valmis kastike pitävät homman tarpeeksi simppelinä, vaikka tarjotin pursuaa runsautta. Tällä kattauksella takaat onnistuneet grillijuhlat!
Grilliplatteri Välimeren tapaan
Grillijuhlat Välimeren tyyliin? Tällä platterilla hurmaat takuulla vieraat ja loihdit upean makumatkan etelään! Reilusti lihaa, mausteista makkaraa, halloumia, grillattuja kasviksia, pitaleipää sekä täyteläinen hummus. Vaikka tarjotin pursuaa herkkuja, on valmistaminen tämän ohjeen ja vaihevideon avulla helppoa.
Grilliplatteri aasialaisittain
Tämä runsaan lihaisa platteri on saanut vaikutteita Aasiasta. Mehevää grillikassleria, korean BBQ -fileepihvejä ja pehmeän tulista sulatejuusto-habanero grillimakkaraa, kaksin kappalein raikkaita maustettuja salaatteja sekä maukasta bang-bang kastiketta! Kaikki herkut voi halutessaan koota nätisti pehmeiden bao bun -sämpylöiden välin. Tästä tarjottimesta riittää isommallekin porukalle!
Vinkkejä grilliplatterin kokoamiseen
1. Aloita suunnittelusta
Mieti ensin grilliplatterisi teemaa tai makumaailmaa. Haluatko luoda perinteisen suomalaisen, aasialaisen vai kenties kreikkalaisista mauista inspiroituneen platterin? Tämä auttaa sinua kokoamaan yhtenäisen kokonaisuuden. Kun olet päättänyt platterin lihat ja kasvikset, mieti missä järjestyksessä ne nostetaan grilliin. Näin kaikki ruoat ovat lämpimiä, kun käydään syömään. Tutki raakaaineiden kypsymisaikoja ja suunnittele järjestys sen mukaan. Kirjoita lista ylös vaikka paperille, niin se pysyy muistissa!
2. Etsi sopiva alusta
Grilliplatterin esillepanoon tarvitaan sopivan kokoinen tarjoilualusta. Nyrkkisääntönä voi pitää, että aina kannattaa valita isompi alusta kuin uskoo tarvitsevansa – muuten tilan loppuminen saattaa yllättää! Alustaksi sopii erinomaisesti laakea tarjoiluvati tai puinen leikkuulauta. Jos sopivan suurta alustaa ei löydy, myös uunipelti toimii vallan mainiosti. Halutessasi voit suojata tarjottimen leivinpaperilla.
3. Valitse lihat
Grilliplatterin pääroolissa loistavat hyvät lihat. Erilaisia lihoja kannattaa valita platterille 2–4, riippuen siitä kuinka isolle porukalle ruokaa tarjotaan. Sopiva määrä lihaa per henkilö on noin 200 g. Esimerkiksi porsaan fileepihvit, kassler, ribsit ja erimakuiset makkarat ovat hyviä valintoja platterille. Jos marinoit lihat itse, laita ne marinadiin jo edellisenä päivänä, niin maut ehtivät imeytyä kunnolla. Jos syömässä on lapsia, lämmitä heitä varten grillissä myös paketillinen Kunnon lihapullia!
4. Kunnolla kasviksia
Kasvikset tuovat raikkautta ja keveyttä grilliaterialle. Voit grillata kasvikset tai tarjota ne tuoreina salaatin muodossa. Tutut grillikasvikset paprika, herkkusieni, munakoiso ja maissit sopivat hyvin myös grilliplatterille. Kokeile myös grillattuja hedelmiä, kuten ananasta tai nektariinia. Ne tuovat makeutta suolaisten lihojen vastapainoksi. Muista kasvisten satokaudet! Toukokuussa kannattaa tarjota parsaa, elokuussa taas kesäkurpitsaa.
5. Älä unohda lisukkeita
Lisukkeet ja kastikkeet viimeistelevät grilliplatterin. Ne tuovat vaihtelua ja toimivat makupareina lihoille ja kasviksille. Kokeile kastikkeina esimerkiksi maustettuja majoneeseja, chimichurria eli argentiinalaista yrttikastiketta, itsetehtyä BBQ-kastiketta ja tzatzikia. Myös erilaiset tahnat, kuten hummus ja baba ganoush maistuvat grilliruoan kanssa. Viipaloi grilliplatterin kylkeen hyvää leipää. Siitä voi koota herkullisia täytettyjä leipiä, tai kaapia lautaselta viimeiset mausteöljyt ja kastikkeet. Muista myös juustot! Halloumin lisäksi grilliplatterilla voi tarjota fetaa tai savugoudaa.
6. Platterin kokoaminen
Vihdoin on aika koota platteri! Ajatuksena on, että tarjotin on mahdollisimman runsaan ja monipuolisen näköinen. Aloita laittamalla paikoilleen kulhoissa olevat lisukkeet, kuten kastikkeet ja salaatit. Sijoittele ne eri puolille tarjotinta, jotta kaikkien on helppo ottaa niitä. Asettele seuraavaksi lihat, nekin hieman eri puolille tarjotinta. Täytä jäljellä jäävät kolot kasviksilla ja muilla lisukkeilla.