Siirry sisältöön

Hyvää Suomesta -alkuperämerkki takaa kotimaisuuden

Suomalainen tuotenimi, siniristilippu pakkauksessa tai kotimainen valmistaja eivät takaa, että elintarvike on tehty suomalaisista raaka-aineista. Raaka-aineiden ja työn kotimaisuuden varmistaa ainoastaan Hyvää Suomesta -alkuperämerkki.

Teksti: Snellman / Riitta Mustonen

Valtaosalle suomalaisista Hyvää Suomesta -merkki on tuttu ja luotettava.

Kriteerit merkin saamiselle ovat tiukat, ja ne erottavat tuotteet raaka-aineen kotimaisuuden perusteella muista. Merkin käyttöä myös valvotaan, ja Hyvää Suomesta -merkkiä käyttäviä jäsenyrityksiä auditoidaan riippumattomien ammattilaisten toimesta.

Hyvää Suomesta -merkki perustettiin, kun Suomi valmistautui EU-jäsenyyteen. Tavoitteena oli, että suomalaiset kuluttajat pystyisivät erottamaan helposti suomalaisen ruoan lisääntyvän ulkomaisen valikoiman joukosta.

”Ei vaadi salapoliisin ominaisuuksia”

Järjestelmän kehittämiseen tarvittiin niin tuottajat, teollisuus, kauppa, valtakunnan korkein johto kuin kuluttajatkin. Snellman on ollut pitkään mukana tällä matkalla, ja lihanjalostuksen ravitsemusasiantuntija Suvi Myllymäki arvostaa merkinnän selkeyttä.

– Kotimaisen tuotteen tunnistaminen kaupassa ei todellakaan vaadi salapoliisin ominaisuuksia, kun tietää mitä etsii. Elintarvikealan säännöt ohjaavat pakkaussuunnittelua, ja tarkoituksena on tehdä asia kuluttajan kannalta mahdollisimman selkeäksi ja helpoksi, hän toteaa.

Hjärtmärket hjälper den medvetne konsumenten vid butikshyllan 1
Snellmanin lihanjalostuksen ravitsemusasiantuntija Suvi Myllymäki.

Merkkijärjestelmässä olevat yritykset ovat erilaisia kooltaan, tuotevalikoimaltaan ja toimintatavoiltaan, ja usein myös kilpailijoita keskenään. Yhteistä kaikille Hyvää Suomesta -merkkiä käyttäville yrityksille on sitoutuminen kotimaisen raaka-aineen käyttöön ja työn tekemiseen Suomessa.

Hyvää Suomesta -merkin käyttäjiä on nyt noin 350 eli enemmän kuin koskaan, ja merkkiä kantavia tuotteita on 12 000. Valikoimaa riittää siis kaikille kukkaroille, ruokavalioille ja mauille.

Suomen arvostetuin alkuperämerkki

Merkkiä hallinnoivan Ruokatieto Yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Elli Siltala iloitsee siitä, että Hyvää Suomesta -merkki on jo pitkään ollut Suomen arvostetuin alkuperämerkki. Siltala toimii johtajana elintarvikekonserni Valiolla, joka on käyttänyt merkkiä sen syntymästä asti.

– Valiolle raaka-aineiden suomalainen alkuperä on ehdottoman tärkeää, olemmehan suomalaisten maitotilayrittäjien omistama yritys. Valitsemalla kotimaista ruokaa varmistamme oman ruoan tuotannon jatkossakin, hän perustelee.

Valiolainen Elli Siltala on Ruokatieto Yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja

Hyvää Suomesta -merkin takana on koko elintarvikeketju alkutuotannosta ja teollisuudesta kauppaan ja valtiovaltaan. Hyvää Suomesta -toiminnan vahvuus on juuri koko ketjun yhteistyössä.

– Ilman kysyntää kotimainen maatalous, tuotanto ja tuotekehitys eivät pysy elinvoimaisina, Elli Siltala päättää.

HYVÄÄ SUOMESTA -alkuperämerkki kertoo, että

  • Elintarvike on valmistettu suomalaisista raaka-aineista, suomalaisella työllä
  • Liha, kala, muna ja maito sellaisenaan ja osana muita elintarvikkeita ovat aina 100-prosenttisesti suomalaista alkuperää
  • Jos pakkauksessa on vain yhtä raaka-ainetta, sen on oltava 100-prosenttisesti suomalaista. Usean raaka-aineen tuotteessa 75–100 prosenttia on suomalaista
  • Tuote on valmistettu ja pakattu Suomessa
  • Merkin käyttöä valvotaan säännöllisesti
  • Merkkiä käyttää noin 350 yritystä ja se on noin 12 000 tuotteessa
  • Käyttöä hallinnoi Ruokatieto Yhdistys ry
Kotimainen tuote on helppo löytää kaupan hyllystä - tunnista ainakin nämä merkinnät