Siirry sisältöön
Svensk inspiration för finska producenter på väg mot fri grisning: ”Eget intresse och genuin vilja är avgörande”

Länsinaapurista nostetta vapaaporsistuksen polulla: ”Oma kiinnostus ja vahva tahtotila ratkaisevaa”

Snellman tukee vahvasti tuottajiaan vapaaporsitukseen siirtymisessä, onhan se yksi yhtiön laajoista strategisista tavoitteista. Osana tätä pitkän aikavälin työtä tuottajille tarjotaan sekä tietoa että inspiraatiota arkeen marraskuussa Seinäjoella järjestetyssä seminaarissa oli tarjolla kumpaakin.

Ruotsalainen Jeanette Elander on tehnyt pitkän uran porsaiden parissa kotimaassaan. Hän on itse toiminut sikatilayrittäjänä jo vuosikymmeniä, mutta vasta tänä keväänä hän aloitti Ruotsin sikayrittäjien puheenjohtajana.

– Siat ja sikayrittäjyys on aina kiinnostaneet minua. Olihan se aivan mahtavaa, kun sain mahdollisuuden aloittaa tässä tehtävässä ja laittaa itseni täyspäiväisesti likoon tärkeäksi kokemani asian puolesta, Elander toteaa, kun tapaamme hänet Seinäjoella.

Elander kertoi paikalla oleville tuottajille ja yhteistyökumppaneille vapaaporsituksesta kotimaansa näkökulmasta. Ruotsissa vapaaporsituksella on pitkät perinteet ja emakoiden vapaana olemisesta on säädetty lailla.

Eläinlääkäri Maria Nysten ja Jeanette Elander puhuivat Seinäjoella. Keskellä Tomas Gäddnäs Snellmanilta.

karjujen hoidosta kaikki alkoi

Elander aloitti työuransa karjujen hoitajana vuonna 1992 ja 18 vuotta myöhemmin hän oli noussut kyseisen karjuaseman toimitusjohtajaksi. Palattuaan oman toiminnan pyörittämiseen hän nousi keväällä 2019 Ruotsin sikayrittäjien puheenjohtajaksi.

– Koen ihmisten parissa työskentelyn erittäin mielekkääksi ja samalla saan levittää positiivista viestiä maamme sikatuotannosta. On etuoikeus saada tehdä tätä työtä nykyisessä asemassani.

Elanderin käytännön esimerkit Seinäjoella tulivat pitkälti hänen omalta tilaltaan, Viggby Äs Farm Västeråsissa. Tila on emakkorenkaan porsitusyksikkö, ja syntyvät porsaat kasvatetaan teuraaksi saakka.

Suomalaisille tuottajatovereilleen Elander avasi muun muassa heidän tilansa strategista oljen käyttöä.

–Yksi osa yhtälöä on luonnollisesti porsaiden vähentyvät jalkavaivat. Toiseksi, runsaat oljet tukevat ja helpottavat emakon pesäntekoa. Tämä vaikuttaa eläimen hormonituotantoon, mahdollistaa nopeamman porsimisen ja pienentää porsaskuolleisuutta.

Oma kiinnostus ja vahva tahtotila ratkaisevaa

Elander kertoi myös, että heidän tilallaan porsaiden suojeleminen emakon liikkeiltä on ratkaistu asettamalla karsinan rakenteisiin irrotettava putki, jonka alta porsaat mahtuvat kulkemaan.

Käytännön ohjeet ja neuvot olivat kuitenkin vain yksi osa Elanderin antia Seinäjoella.

Snellmanin tavoitteena on kauan ollut tuottajien tukeminen tietotaidolla ja inspiraatiolla, joka helpottaa vapaaporsituksen omaksumista.


Oma kiinnostus aiheesta ja läpivientiin liittyvä vahva tahtotila takaavat onnistuneen lopputuloksen.

Jeanette Elander

Siirtyminen vapaaporsitukseen tapahtuu aina tuottajan ehdoilla.

– Tuottajan kannalta sanoisin, että kaksi asiaa nousevat ratkaisevaan rooliin. Oma kiinnostuminen aiheesta ja läpivientiin liittyvä vahva tahtotila takaavat onnistuneen lopputuloksen, Elander kiteyttää.

Elanderin puheista paistoi läpi suuri intohimo sekä aito välittäminen eläinten hyvinvoinnista.

”Näistä porsaista tulee minun kaikkien aikojen parhaat”

Tätä nykyä suuri osa Elanderin työajasta kuluu järjestön asioita hoitaessa, mutta aina kotona ollessaan työt omalla tilalla vievät mennessään. Kun kysyy mikä sikatuottajana olemisessa on parasta, hänen vastauksensa paljastaa vahvan sitoutumisen hyvään lopputulokseen.

– Kyllä porsimiset ovat ne kohokohdat, vaikka kaikki toiminta on mielekästä ja hauskaa. Joka kerta, kun meillä on tulossa uusi pahnue, ehdin ajatella että näistä porsaista tulee minun kaikkien aikojen parhaat, hän naurahtaa.

Ruotsin sikayrittäjillä on tällä hetkellä toimintaympäristössään monia haasteita, vaikka maan 76-prosenttisen omavaraisuusasteen voi mieltää suhteellisen korkeaksi.

Hankkijan kanssa yhteistyössä toteutettu Vapaa Emakko- päivä kiinnosti Seinäjoella.

Elanderin johtamiin tuottajiin vaikuttaa muun muassa kruunun erittäin matala kurssi, sianlihan hinnoitteluun liittyvät haasteet sekä erittäin kuiva kesä 2018.

Kuluttajien silmissä Ruotsin sianlihatuotanto nauttii kuitenkin vahvaa luottamusta.

– Me olemme onnistuneet tiedottamisessamme ja viestimme on mennyt perille. Eläinten hyvinvointiin liittyvät asiat ovat meillä todella hyvällä mallilla ja antibiootteja käytettään maassamme erittäin vähän. Uskon että ihmisten silmissä luottamus toimintaamme kohtaan tulee säilymään korkealla tasolla, hän päättää.