Julens skinkor och lådor för alla smaker
När snön täcker marken och ljusen tänds kulminerar julen i gemenskap kring borden. Hos oss på Snellman upplever vi att julmaten berättar en historia – om traditioner, familj och kärleken till mat.
Text: Suvi Myllymäki
Recept: Mika Rampa / Genero
I år vill vi bjuda på ett receptutbud där tradition möter kreativitet. Testa till exempel pepparkaksskinka med blåmögelostsås eller våra omdanade lådor som överraskar både med smak och smidighet. Vi hoppas att dessa recept inspirerar just dig att skapa din egen julsmakvärld och göra det gemensamma festbordet oförglömligt.
Hos oss hittar du en skinka för varje julbord, oavsett om du firar jul med hela släkten eller i en stämningsfull atmosfär ensam, på tu man hand eller i ett mindre sällskap.
I vårt sortiment finns skinkor som är färsksaltade, frysta och även färdigstekta! Alla skinkor är handskurna av inhemsk lantgris hos oss i Jakobstad. Skinkorna får alltid vila ett dygn innan de packas, vilket gör dem extra saftiga vid tillagning och minimerar vätskesläppet i ugnen.
Så vilket väljer du? Traditionella smaker eller något nytt och spännande?
Enkelt och läckert med fikon och farinsocker
En fantastisk och läcker skinka med fikon och farinsocker imponerar på julbordet! Den färdiga festskinkan av lantgris är enkel och smidig att tillaga, och smakar underbart med sin söta glasyr och fikon. En liten skinka på 1,5 kilo passar perfekt även för det mindre julbordet.
Asiatisk twist till julbordet: Teriyakiskinka som uppskattas av ungdomarna
Asiatiska smaker till julbordet? Teriyakiskinkan är det perfekta valet när du vill ha en rejäl omväxling från traditionell julmat! Festskinkan av lantgris grillas saftig och glaseras med en härlig teriyakimarinad och rostade sesamfrön. Smakupplevelsen fulländas med dekorativa strimmor av god majonnäs.
Pepparkakor och blåmögelost vid jul – även på skinkan!
Pepparkakor och blåmögelost är en oslagbar smakkombination i juletider. I år möter dessa underbara smaker festskinka! Den saftiga, inhemska julskinkan får ett knaprigt täcke av senap och grova pepparkakssmulor. Till skinkan serveras en enkel, sammetslen blåmögelostsås som blandar nytänk och härlig tradition.
en äkta klassiker med senap och nejlikor
En julskinka med senapstäcke och hela nejlikor. Snellman festskinka får långsamt mysa i ugnen tills den blir saftig och mör, där även benet ger extra smak. Går självklart att göra receptet med en mindre skinka – Snellman har en skinka för varje julbord! Till skinkan serveras en förförisk sås som smakar av sött äpple, kanel, stjärnanis och kardemumma. Såsens doft kommer garanterat att omedelbart locka julgästerna till bordet!
Varje låda är en ny möjlighet att överraska!
Är det månne dags att prova något nytt denna jul? Ge de traditionella lådorna en modern och annorlunda twist – vare sig det handlar om ditt eget recept eller till exempel något ur Kokkikartanons fantastiska lådutbud från Kervo: resultatet blir garanterat både läckert och unikt!
Med detta otroligt enkla tips förvandlar du den här sötsaken till en otippat festlig delikatess med inspiration från kex- och glassvärlden. Kräma först till lådan med grädde och grädda saftig i ugn. Marshmallows och pekannötter i amerikansk stil utgör toppningen, som i ugnsvärmen får en underbart karamelliserad yta.
Allt blir bättre med bacon
Riktigt bacon, mandelspån och kvistar av rosmarin. Smaker i perfekt balans – den fylliga sötman från potatislådan, sältan från baconet, knaprighet från mandlarna och rosmarinens eleganta arom kommer garanterat att tillfredsställa även den mest kräsna julnjutaren.
Grönkål och mandelflarn
Oavsett om du kör med hemlagad eller färdig morotslåda lyfter detta enkla tips den traditionella helheten till en ny nivå! Morotslådan gör du först mer krämig med hjälp av grädde och gräddar sen i ugn tills den blir saftig med en härligt knaprig yta. En vacker och läcker blandning av grönkål och rostade mandlar sätter pricken över i:et.