Hoppa till innehållet
Klassisk julskinka med äppelsås

Klassisk julskinka med äppelsås

Festskinka av lantgris med lägg djupfryst ca 7 kg

10h 30min (varav 30min aktiv)

25

Lätt

En julskinka med senapstäcke och hela nejlikor. Snellman festskinka får långsamt mysa i ugnen tills den blir saftig och mör, där även benet ger extra smak. Går självklart att göra receptet med en mindre skinka - Snellman har en skinka för varje julbord! Till skinkan serveras en förförisk sås som smakar av sött äpple, kanel, stjärnanis och kardemumma. Såsens doft kommer garanterat att omedelbart locka julgästerna till bordet!

Ingredienser

Garnering
  • 0.5 dl senap
  • 1 dl skorpmjöl
  • 2 msk hela nejlikor
Omenakastike
  • 3 dl julskinkas spad (eller färdig köttbuljong)
  • 3 syrligt äpple
  • 1 msk smör
  • 1 dl farinsocker
  • 2 kanelstång
  • 3 stjärnanis
  • 0.5 tsk krossad kardemumma

Instruktioner

Ta ut skinkan i god tid för att tina i kylskåp eller på en annan sval plats. En festskinka med ben på cirka 7 kilo tar ungefär 3 dygn att tina.

Ta fram den tinade skinkan i rumstemperatur ca. 5 timmar före tillagning. Skinkans innertemperatur bör vara kring +10 grader innan den grillas.

Avlägsna plasten och lägg skinkan i en stor stekpåse med svålsidan uppåt. Förslut påsen, klipp upp ett hörn och placera en stektermometer i mitten av skinkan (får inte röra vid ben). Lägg skinkan på en djup ugnsplåt.

Stek skinkan först i 200 grader i cirka 30 minuter och sänk därefter temperaturen till 100 grader. Ta ut skinkan ur ugnen när innertemperaturen är 74–83 °C (tillagningstid ca. 1,5–2 h / kg).

Du kan också tillaga skinkan utan stekpåse. Placera då skinkan på ett galler och ställ en djup ugnsplåt under. Häll vatten på plåten för att förhindra att fettet bränner fast.

Låt skinkan ännu vila i en timme efter tillagning. Ta den ur påsen och häll stekfettet i en skål. Låt svalna. Ta bort nätet, svålen och en del av ytfettet med en vass kniv. Lägg skinkan tillbaka på ugnsplåten.

Gör nu griljeringen. Pensla skinkan med senap och strö över ströbröd. Tryck in kryddnejlikor i ytan.

Griljera skinkan i 225 grader i cirka 10 minuter. Håll ett öga på ytan så den inte bränns.

Förbered såsen. Ta bort det stelnade fettlagret från det avsvalnade skinkspadet. Späd ut skinkspadet med vatten om det är för salt.

Skär äppel i små tärningar. Hetta upp smör i en kastrull och lägg i äppeltärningarna. Stek under omrörning tills de mjuknar något. Tillsätt skinkspad, farinsocker och kryddor. Lägg locket på och låt sjuda på låg värme i 15 minuter. Låt såsen den svalna till rumstemperatur innan servering.

Näringsinnehåll

/ 100g / servering 200 g
Energi 825 kJ / 197 kcal 1650 kJ / 395 kcal
Fett 11.4 g 22.9 g
- varav mättat fett 4.3 g 8.6 g
Kolhydrat 3.6 g 7.2 g
- varav sockerarter 2.9 g 5.7 g
Protein 21 g 41 g
Fiber 0.4 g 0.7 g
Salt 2.1 g 4.2 g

Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.

fixa receptet steg-för-steg

Har du smakat än? 
Berätta vad du tyckte på Facebook.

Spara

Till inköpslistan