Siirry sisältöön
Joulukinkku omenakastikkeella

Joulukinkku omenakastikkeella

Maatiaispossun juhlakinkku potkalla pakaste n. 7 kg

10h 30min (josta aktiivista 30min)

25

Helppo

Perinteinen joulukinkku sinappihunnilla ja kokonaisilla neilikoilla on takuuvarma valinta joulupöytään. Maatiaispossun reilun kokoinen kinkku saa kypsyä uunin lämmössä kaikessa rauhassa meheväksi ja mureaksi, ja potka antaa kinkulle ihanasti lisämakua. Toki kuorrutteen ja kastikkeen voi tehdä pienemmällekin kinkulle – Snellmanilta löytyy kinkku jokaiseen jouluun. Kinkun kanssa tarjoillaan hurmaava kastike, jossa maistuu makean omenan lisäksi kaneli, tähitanis ja kaardemumma. Kastikkeen tuoksu houkuttelee takuulla juhlakansan pöydän ääreen.

Ainekset

Kuorrutus
  • 0.5 dl sinappia
  • 1 dl korppujauhoja
  • 2 rkl kokonaisia neilikoita
Omenakastike
  • 3 dl joulukinkun paistolientä (tai valmista lihalientä)
  • 3 kpl hapanta omenaa
  • 1 rkl voita
  • 1 dl fariinisokeria
  • 2 kpl kanelitankoa
  • 3 kpl tähtianista
  • 0.5 tl rouhittua kardemummaa

Ohje

Ota kinkku ajoissa sulamaan jääkaappiin tai muuhun viileään paikkaan. Potkallisen n. 7 kilon kinkun sulaminen kestää n. 3 vuorokautta.

Ota sulanut kinkku huoneenlämpöön noin 5 tuntia ennen paistamista. Kinkun sisälämpötilan oli hyvä olla noin + 10 astetta ennne paistamista.

Poista muovikääre ja aseta kinkku isoon paistopussiin kamarapuoli ylöspäin. Sulje pussi, leikkaa kulma auki ja aseta paistomittari kinkun keskelle (ei saa koskea luuhun). Nosta kinkku korkeareunaiselle uunipellille.

Paista kinkkua ensin 200-asteisessa uunissa n. 30 min ja laske sitten lämpö 100 asteeseen. Ota kinkku uunista, kun sisälämpö on 74–83 °C (paistoaika n. 1,5 – 2 h / kg).

Voit paistaa kinkun myös ilman paistopussia. Laita kinkku tällöin ritilälle ja aseta alle syvä uunipelti, jonka pohjalle on kaadettu vettä. Vesi estää rasvan palamisen kiinni peltiin.

Anna kypsän kinkun levätä paistopussissa n. tunti. Poista kinkku paistopussista. Kaada paistorasva kulhoon ja anna sen jäähtyä. Poista kinkusta verkko, kamara, ja osa pintarasvasta terävällä veitsellä. Nosta kinkku takaisin uunipellille.

Valmista kuorrutus. Valele kinkku sinapilla ja ripottele pinnalle korppujauhoja. Painele pintaan neilikoita.
Kuorruta kinkkua 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Tarkkaile pintaa paiston ajan, jotta se ei pala.
Valmista kastike. Poista jäähtyneen liemen pinnalle muodostunut rasvakerros. Laimenna paistolientä vedellä tarvittaessa, mikäli se on liian suolaista.

Paloittele omenat pieniksi kuutioiksi. Kuumenna kattilassa voi ja lisää omenakuutiot. Paista välillä sekoittaen, kunnes omenat ovat hieman pehmenneet. Lisää kinkun paistoliemi, fariinisokeri ja mausteet. Peitä kannella ja anna kiehua miedolla lämmöllä 15 minuuttia. Anna kastikkeen jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Ravintosisältö

/ 100g / Annos 200 g
Energia 825 kJ / 197 kcal 1650 kJ / 395 kcal
Rasva 11.4 g 22.9 g
- josta tyydyttynyttä 4.3 g 8.6 g
Hiilihydraatit 3.6 g 7.2 g
- josta sokereita 2.9 g 5.7 g
Proteiini 21 g 41 g
Ravintokuitu 0.4 g 0.7 g
Suola 2.1 g 4.2 g

Ravintosisältötiedot ovat suuntaa antavia. Tarkista tuotteiden sopivuus erityisruokavalioihin pakkauksista. Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli.

kokkaa resepti vaiheittain

maistoitko jo? 
kerro mitä tykkäsit facebookissa.

Tallenna

Ostoslistalle