Hoppa till innehållet
Joulukinkkureseptit - 17 vinkkiä joulukinkun valmistukseen

Recept på julskinka – 17 tips på hur du tillagar julskinka

Det finns säkert lika många sätt att tillaga julskinka och olika recept på julskinka som det finns de som äter den. Varje familj har sitt eget väl beprövade recept och egna traditioner gällande tillagning av julskinka. Några frågor som funnits i alla år gällande tillagning av julskinka är bl.a. steker man julskinka på dagen eller över natten; steker man julskinka direkt på ugnsgallren eller i en stekpåse; Ska julskinkan griljeras – ja eller nej? Herr Snellmans traditionella tillvägagångssätt för att tillaga julskinka är omfattande, men vi ville också lista 17 olika sätt att tillreda eller färdigställa skinka. Vilket är ditt favoritrecept?

recept julskinka

Julskinka i spis

Det vanligaste sättet att tillreda julskinka är troligtvis att ugnssteka den, men skinka kan också stekas i spis eller bakugn. Det lönar sig att elda spisen full med ved dagen före och låta innertemperaturen sjunka till ca 190 grader före du sätter dit julskinkan. Skinkan kan stekas i stekpåse, i en ugnsform eller i folie. Det är bra att reservera lite mera tid och använda en stektermometer då du steker julskinka i spisen.

Rövarjulskinka

Om det ännu är grönt ute på gården och du vill ha lite variation till ditt traditionella tillagningssätt kan du testa att göra rövarjulskinka. Rövarjulskinka tillreds på samma sätt som rövarstek genom att gräva en grop i marken, sätta dit stora stenar och elda en brasa i flera timmar. När stenarna är tillräckligt varma sätts skinkan i gropen inlindad i bakplåts- och tidningspapper samt folie längst ut. Skinkan steks i jordgropen i minst 10 timmar.

Kokt julskinka

Att koka julskinka är ett bra alternativ till det traditionella tillagningssättet. Enligt vissa blir en kokt skinka som får puttra på sakta i spad mörare än en som steks i ugn. Att koka skinka är ett bra alternativ då det inte är möjligt att ugnssteka den.

Recept på julskinka

Rödvinskokt julskinka

Ett enkelt kokspad får du exklusivare, genom att t.ex. koka julskinkan i rödvin. Av kokspadet på rödvinsbotten får du också till en utsökt sås till julbordet.

Glöggkokt julskinka

Detta recept ger skinkan en mycket julig smak. Förutom rödvin är glögg också en bra botten till kokspad åt skinka. Du kan använda dig av glögg som säljs i butiken. Om butiksglöggen enligt dig är för söt till skinka kan du göra en egen glögg på rödvin smaksatt med kanel och nejlika.

Ölkokt julskinka

Förutom glögg och rödvin passar öl också bra att koka julskinka i. Testa äventyrligt med en öl i din smak. Istället för en traditionell lager kan du t.ex. använda en mörk porter eller ingefärsöl!

Ciderkokt julskinka

Cider passar också bra att koka julskinka i. Cider ger buljongen en fin syrlighet och du får en fantastisk botten till en sötaktig sås.

Julskinka i Coca-Cola

Du kan också koka julskinka i Coca-Cola, som mästerkocken Nigella Lawson. Julskinka som kokas i Coca-Cola griljeras med en söt senap- och sirapsblandning.

recept på julskinka med Coca-Cola

Traditionell senapsgriljering till julskinka

Den mest traditionella skinkgriljeringen är säkert en enkel senapsblandning, som griljeras i ugn med skorpmjöl.

Glutenfri senapsgriljering till julskinka

Den traditionella senapsgriljeringen till skinka är lätt att göra också glutenfri: byt bara ut skorpmjölet mot t.ex. mandelmjöl.

julskinka med tranditionell senapsgriljering

Karamelliserad senapsgriljering till julskinka

Den som tycker om söta skinkgriljeringar bör absolut testa karamelliserad senapsgriljering. Förutom skorpmjöl strör man då också farinsocker på senapsgriljeringen.

Lönnsirapsgriljering till julskinka

Ett steg sötare griljering till julskinkan är en lönnsirapsglaze, som görs på lönnsirap, farinsocker och skinkspadet.

Aprikosgriljering till julskinka

En söt, glutenfri skinkgriljering görs på aprikossylt, senapsmjöl och farinsocker. Aprikosgriljeringen kan förstås också göras icke glutenfri på aprikossylt, stark senap och skorpmjöl.

Äppelmarmeladgriljering till julskinka

En äppelgriljering till julskinkan får du genom att blanda söt äppelmarmelad och stark senap. Före servering griljeras hela härligheten med skorpmjöl på. En glutenfri version av äppelmarmeladgriljeringen får du genom att blanda äppelsylt, senapsmjöl och farinsocker.

recept på julskinka

Pestogriljering till julskinka

En italiensk typ av griljering till julskinkan fås med grön pesto, parmesan och mandelflarn. Vill du ha ett kryddigare resultat kan du använda röd pesto.

Kanelgriljering till julskinka

En julig kanelgriljering till skinkan är lätt att göra på rörsocker, kanel och senap. Strö sedan på mandelflarn och griljera i ugn på 250 grader i ca 10 minuter.

Majsgriljering till julskinka

Majsgriljering kan användas för att ersätta skorpmjölet vid griljeringen. Använd instruktionerna för senap-sirapsgriljering och strö utöver det också på krossade majsflingor. Griljera i ugn tills ytan fått en fin, gyllenbrun färg.