Hoppa till innehållet
Isänpäivän aamiaiseksi täytetyt bagelit

Fyllda bagels som frukost på farsdagen

Barnen har gjort små gåvor och kort i skolan, de väntar ivrigt på att få ge dem till sin far. Min egen far han får skraplotter, precis som i fjol eftersom långkalsong-förbudet är i kraft fortfarande. För något år sen meddelade min far att han nu har av dessa långkalsonger med ritade figurer så att de räcker ända till åldringshemmet – synd, för de var så roliga att köpa. I år kunde man kanske bjuda far på fyllda bagels till frukosten. Fyllningen kan du göra enligt egen smak, här ett par tips.

Fyllda bagels

Bagels (kringlor)
6 dl vetemjöl
1 msk socker
1 1/2 tsk salt
2 msk olja
1 påse torrjäst
3,5 dl varmt vatten

Blanda jästen i varmt vatten, tillsätt socker och en del av mjölet. Tillsätt resten av ingredienserna och knåda degen tills den lossnar från häderna. Låt jäsa i en skål tills den är dubbelt så stor. Bred degen och dela den i 8 delar. Gör degbitarna till bollar och sen till stänger. Slut stängerna till kringlor. Koka upp vatten med en nypa salt. Koka kringlorna ca en minut per sida, låt rinna av och lyft på en plåt. Strö på sesamförn och grädda i 220 ca 20 minuter.

Skinkfyllning
3 msk majonäs
2 kokta ägg
1 gurka
1/2 pkt TunnTunn skinka

Grovhacka skinkan, ägget och gurkan. Tillsätt majones och blanda. Halvera bageln och sätt några matskedar fyllning på botten, sätt isbergsallad och  Tunn tunn skinka ovanpå.

Medwurstfylling
3 msk crème fraiche
¼ paprika
gräslök
1/3 pkt Inhemsk medwurst

Grovhacka paprika, gärslök och medwurst. Tillsätt crème fraiche och blanda. Halvera bageln och sätt några matskedar fyllning på botten, sätt isbergsallad och medwurst ovanpå.

Eller kanske en smörgåstårta i stället?

Enkel smörgåstårta 

Enkel smörgåstårta 2 

Herr Snellmans traditionella smörgåstårta 

Hjärtlig smörgåstårta 

Charksmörgåstårta 

Snabb smörgåstårta 

Herr Snellmans bästa 

God smörgåstårta recept samt en video hur man gör den 

En trevlig farsdag med fyllda bagels och smörgåstårtor!