
Herr Snellmans traditionella smörgåstårta
Inhemsk palvad skinka 400 g45min
10
Medel
Herr Snellmans traditionella smörgåstårta lyser som en stjärna på festbordet. Det är en utsökt och välbeprövad klassiker som på Herr Snellmans vis smaksätts med en saftig leverkorv eller rökt skinkräm – eller varför inte båda?
Kolla även in receptet för Herr Snellmans enkla smörgåstårta!
Ingredienser
Herr Snellmans traditionella smörgåstårta
- 1 lantbröd
- 1 dl köttbuljong
Skinkfyllning
- 150 g Snellman Inhemsk palvad skinka 400 g
- 1 dl soltorkad tomat
- 150 g getost
- 200 g Färskost
Glasyr och dekoration
- 4 msk majonnäs
- 100 g naturell färskost
- 1 msk hackade nötter
- 2 msk hackad gräslök
- 50 g Snellman Pepparmedwurst 120 g
- 50 g Snellman Uppskärningskorv med kokt tunga 150 g
Leverkorv fyllning
- 1 pkt Snellman Leverkorv 300 g
- 1 dl gröna, kärnfria oliver
- 1 dl hackad gräslök
- 1 svartpeppar
Instruktioner
Skinkkräm
- Krämen kan du göra med matberedare. Skär skinkan och de soltorkade tomaterna i bitar och kör dem i maskinen i korta etapper. Tillsätt ostarna och kör maskinen tills blandningen är jämn men skinkan fortfarande är i små tärningar. Du kan också finhacka skinkan och tomaterna för hand med kniv och blanda dem med osten till en smidig kräm. Krydda med svartpeppar.
Leverkorv fyllning
- KrämHacka oliverna eller syltlöken och blanda dem med leverkorv och den hackade gräslöken.
Så här gör du vår traditionella smörgåstårta
- Skär bort en tunn skiva av botten med en stadig sågtandad kniv
- Skär sedan brödet i centimetertjocka skivor på längden
- Fukta den nedersta skivan med brödpensel doppad i kall buljong. Bred på ett rejält lager kräm på den fuktade skivan
- Täck med en brödskiva, fukta den med buljong och om du har gjort två fyllningar så lägg den andra fyllningen på den här skivan
- Fortsätt på samma sätt och lägg på den översta skivan utan fyllning
- Svep in tårtan i fuktat smörpapper och ställ in i kylskåp med en lätt tyngd på
- Ta ut tårtan ur kylskåpet och jämna vid behov till kanterna med en sågtandad kniv. Rör färskosten smidig och tillsätt ev. majonnäs och hackade nötter
- Bred krämen ovanpå och runt kanterna
- Gör strutar, rullar eller rosor av skinka eller annat pålägg och lägg på. Garnera med persiljekvistar och halverade minitomater.
Tips
Om du ska göra två smörgåstårtor på samma gång kan du köpa ett ljust och ett mörkt formbröd. På det viset kan du behändigt göra två randiga smörgåstårtor.
Näringsinnehåll
/ 100g | / servering 130 g | |
---|---|---|
Energi | 1232 kJ / 296 kcal | 1602 kJ / 385 kcal |
Fett | 20.2 g | 26.3 g |
- varav mättat fett | 8.9 g | 11.6 g |
Kolhydrat | 15 g | 19.5 g |
- varav sockerarter | 3.4 g | 4.5 g |
Protein | 13 g | 17 g |
Fiber | 2 g | 2.6 g |
Salt | 1.7 g | 2.2 g |
Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.
Herr Snellmans traditionella smörgåstårta lyser som en stjärna på festbordet. Det är en utsökt och välbeprövad klassiker som på Herr Snellmans vis smaksätts med en saftig leverkorv eller rökt skinkräm – eller varför inte båda?
Kolla även in receptet för Herr Snellmans enkla smörgåstårta!