Herr Snellmans traditionella smörgåstårta
Herr Snellmans traditionella smörgåstårta lyser som en stjärna på festbordet. Det är en utsökt och välbeprövad klassiker som på Herr Snellmans vis smaksätts med en saftig leverpastejkräm eller rökt skinkräm – eller varför inte båda?
Kolla även in receptet för Herr Snellmans enkla smörgåstårta!
10
45 min
Ingredienser
-
- 1 formbröd
- 1 dl svag buljong
- Leverpastejkräm
-
- 400 g smaksatt eller naturell leverpastej
- 1 dl finhackade gröna oliver eller syltlök
- 0.5 dl finhackad gräslök
- 1 nypa svartpeppar
- Skinkkräm
-
- 150 g Snellmans Basturökt Skinka
- 1 dl soltorkade tomater
- 150 g mjuk getost
- 200 g kryddad färskost (hackade nötter, lite majonnäs)
- Glasyr och dekoration
-
- 4 msk majonnäs
- 100 g färskost
- 1 msk hackade nötter
- 2 msk hackad gräslök
- snellmans uppskärningar
Herr Snellmans traditionella smörgåstårta — Gör så här
-
- Leverpastejkräm:
- KrämHacka oliverna eller syltlöken och blanda dem med leverpastejen och den hackade gräslöken.
- Skinkkräm:
- Krämen kan du göra med matberedare. Skär skinkan och de soltorkade tomaterna i bitar och kör dem i maskinen i korta etapper. Tillsätt ostarna och kör maskinen tills blandningen är jämn men skinkan fortfarande är i små tärningar. Du kan också finhacka skinkan och tomaterna för hand med kniv och blanda dem med osten till en smidig kräm. Krydda med svartpeppar.
- Så här gör du vår traditionella smörgåstårta:
- Skär bort en tunn skiva av botten med en stadig sågtandad kniv
- Skär sedan brödet i centimetertjocka skivor på längden
- Fukta den nedersta skivan med brödpensel doppad i kall buljong. Bred på ett rejält lager kräm på den fuktade skivan
- Täck med en brödskiva, fukta den med buljong och om du har gjort två fyllningar så lägg den andra fyllningen på den här skivan
- Fortsätt på samma sätt och lägg på den översta skivan utan fyllning
- Svep in tårtan i fuktat smörpapper och ställ in i kylskåp med en lätt tyngd på
- Ta ut tårtan ur kylskåpet och jämna vid behov till kanterna med en sågtandad kniv. Rör färskosten smidig och tillsätt ev. majonnäs och hackade nötter
- Bred krämen ovanpå och runt kanterna
- Gör strutar, rullar eller rosor av skinka eller annat pålägg och lägg på. Garnera med persiljekvistar och halverade minitomater.
- Ps. Om du ska göra två smörgåstårtor på samma gång kan du köpa ett ljust och ett mörkt formbröd. På det viset kan du behändigt göra två randiga smörgåstårtor.
”Vi tillverkar leverprodukter för alla smaker här i Jakobstad. Det finns korv, pastejer och patéer. Smaken är det som avgör också i dessa produkter, därför kommer huvudingredienserna från våra egna familjegårdar. Natriumglutamat eller svål vill vi inte använda.”
Ove, Produktutvecklare