Hoppa till innehållet

Från motsättningar till maffig färgprakt – kosten är en helhet som är större än det enskilda livsmedlet

Människor, och speciellt de klickrubriker vi producerar, har en tendens att dela in livsmedel kategoriskt i bra och dåligt, hälsosamt och ohälsosamt. Ibland kan samma livsmedel hoppa flitigt mellan dessa ytterligheter. Oftast är den här typen av klassificering onödigt, eftersom man bör komma ihåg att kosten är en helhet som är större än det enskilda livsmedlet.

Text: Suvi Myllymäki, Bilder: Snellman

Också ett livsmedel som anses som ohälsosamt kan ta plats i en mångsidig och hälsosam kost. Det handlar mer om användningsfrekvensen än själva livsmedlets karaktär. Många livsmedel kan du med ro avnjuta då och då, även om det kanske inte lönar sig att inkludera det i din dagliga dukning.

Ditt välmående tar knappast nya kliv mot det bättre av att ersätta lunchen varje dag med en chokladplatta, men en lite stång till fredagskaffet låter redan mycket bättre.

Det samma gäller till exempel bacon – finns ingen orsak att inkludera det i varje måltid, men för att svepa in champinjonerna med eller inkludera i en härlig grilldukning eller ett långsamt morgonmål på veckoslutet: helt enkelt perfekt.

Testa: Blixtmarinerade kasslerspett med fräsch tomatsallad

Även de officiella näringsrekommendationerna tar hänsyn till dessa tillfälligheter. De kan vara en naturlig del av kosten, utan att för den delen utgöra stora kvantiteter i helheten.

Tusen sätt att äta hälsosamt

Det finns inget enskilt sätt att äta hälsosamt på. En mångsidig och hälsosam kost kan bestå av hundratals olika metoder och råvaror. Det som passar en kanske inte passar en annan.

Kosten är också en levande organism som kan förändras med årstiderna och den egna levnadssituationen.

Särdragen i en hälsosam kost

Om jag skulle försöka beskriva en bra (och hälsosam) kost med några få ord skulle dessa vara variation, regelbundenhet, måttlighet, flexibilitet, (tolerans) och läckerhet. Mat kan smaka gott och ge glädje och upplevelser! Den kan ha färg och variation, men också välbekanta och ofta återkommande element.

En mångsidig måltid ger energi för hela dagen.

Det finns ingen anledning att skära bort något helt, men det lönar sig att ibland ägna sig åt måttfullhet också. En regelbunden måltidsrytm stöder den egna orken och håller dig pigg.

Färg och glädje på din tallrik

Färgskalan är ofta en bra mätare på en mångsidig måltid: desto mer färg din måltid uppvisar desto mer sannolikt är det att du får i dig en mångsidig dukning av kroppens byggstenar.

Här på Snellman har vi redan länge samarbetat med Satokausi.fi webbplatsen. Den mångsidiga användningen av grönsaker i deras recept fungerar perfekt i kombination med högklassiga, inhemska köttråvaror.

Vi arbetar även konsekvent för att öka på färgrikedomen och mångfalden i våra egna recept.