Hoppa till innehållet
Chili con länk

Chili con länk

Riktig skinnfri länk 450 g

4

2h total tid

Lätt

Chili con länk är perfekt vintermat med mexikanska smakupplevelser. Receptet deltog i Kunnon lenkkimakkara-utmaningen 2013. Det är signerat Kokit ja Potit -bloggen

Ingredienser

Chili con länk
  • 1 msk olja
  • 1 msk tomatpuré
  • 0.5 tsk spiskummin
  • 0.5 tsk grovmald svartpeppar
  • 2 lök
  • 3 vitlökslyftor
  • 400 g burk av tomatkross (á 500 g)
  • 1 burkar körsbärstomater
  • 200 g svart böna
  • 200 g kidneybönor
  • 1 röd chili
  • 1.5 tsk salt
  • 1 dl kaffe
  • 3 bitar mörk choklad
  • 1 tsk socker
  • 1 msk olivolja
  • 0.5 tsk paprikapulver
  • 0.5 tsk spiskummin
  • 0.5 tsk svartpeppar från kvarn
  • 1 pkt Snellman Riktig skinnfri länk 450 g
Dessutom
  • 1 knippa salladslök
  • 0.5 dl färsk koriander
  • 1 kruka bladpersilja
  • 100 g crème fraiche
  • 200 g gräddfil

Instruktioner

Chili con länk — Gör så här

Skala och hacka löken och vitlöken. Använd en gryta eller en stekpanna med hög kant dit du sätter en skvätt olja och blandar i tomatpuré, kummin, svartpeppar och paprikapulver. Rör om en stund så att smakerna kan hitta varandra. Tillsätt lökblandningen och sautera i några minuter. Häll i tomatkross och körsbärstomater, rör om och låt koka upp.

Sänk värmen. Skölj och låt bönorna rinna av i ett par repriser och tillsätt i grytan. Hacka chili (ta bort fröna om du vill spara på ”krutet” lite) och lägg i gryan med kaffe, finhackad choklad och salt.

Låt mysa i pannan i ungefär en timme. Strax innan den är klar skalar du och skär länkkorven i tunna skivor. Värm lite olja på stekpannan och tillsätt kryddor och rör om. Lägg i korven och rör om ordentligt så att skivorna tar smak. Ge korven en vacker stekyta på pannan och häll över korven i tomatgrytan och rör om. Krydda vid behov med lite socker och salt för att hitta balansen.

Servera med vårlök, persilja, koriander och créme fraiche, du kan också skarva i med ris och lite äkta finskt rågbröd. Korven som blir över kan du knapra dig under tillredningen, eller steka ihop till en lite förrätt.

Näringsinnehåll

/ 100g / servering 480 g
Energi 604 kJ / 145 kcal 2899 kJ / 697 kcal
Fett 9.6 g 45.9 g
- varav mättat fett 4 g 19.4 g
Kolhydrat 7.9 g 37.8 g
- varav sockerarter 3.4 g 16.2 g
Protein 6 g 27 g
Fiber 2.4 g 11.6 g
Salt 1.1 g 5.3 g

Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.

Har du smakat än? 
Berätta vad du tyckte på Facebook.

Spara

Till inköpslistan