
Klassisk julskinka med äppelsås
Festskinka av lantgris med lägg djupfryst ca 7 kg10h 30min (varav 30min aktiv)
25
Lätt
Ingredienser
Garnering
- 0.5 dl senap
- 1 dl skorpmjöl
- 2 msk hela nejlikor
Omenakastike
- 3 dl julskinkas spad (eller färdig köttbuljong)
- 3 syrligt äpple
- 1 msk smör
- 1 dl farinsocker
- 2 kanelstång
- 3 stjärnanis
- 0.5 tsk krossad kardemumma
Instruktioner
-
Ta ut skinkan i god tid för att tina i kylskåp eller på en annan sval plats. En festskinka med ben på cirka 7 kilo tar ungefär 3 dygn att tina.
-
Ta fram den tinade skinkan i rumstemperatur ca. 5 timmar före tillagning. Skinkans innertemperatur bör vara kring +10 grader innan den grillas.
-
Avlägsna plasten och lägg skinkan i en stor stekpåse med svålsidan uppåt. Förslut påsen, klipp upp ett hörn och placera en stektermometer i mitten av skinkan (får inte röra vid ben). Lägg skinkan på en djup ugnsplåt.
-
Stek skinkan först i 200 grader i cirka 30 minuter och sänk därefter temperaturen till 100 grader. Ta ut skinkan ur ugnen när innertemperaturen är 74–83 °C (tillagningstid ca. 1,5–2 h / kg).
-
Du kan också tillaga skinkan utan stekpåse. Placera då skinkan på ett galler och ställ en djup ugnsplåt under. Häll vatten på plåten för att förhindra att fettet bränner fast.
-
Låt skinkan ännu vila i en timme efter tillagning. Ta den ur påsen och häll stekfettet i en skål. Låt svalna. Ta bort nätet, svålen och en del av ytfettet med en vass kniv. Lägg skinkan tillbaka på ugnsplåten.
-
Gör nu griljeringen. Pensla skinkan med senap och strö över ströbröd. Tryck in kryddnejlikor i ytan.
-
Griljera skinkan i 225 grader i cirka 10 minuter. Håll ett öga på ytan så den inte bränns.
-
Förbered såsen. Ta bort det stelnade fettlagret från det avsvalnade skinkspadet. Späd ut skinkspadet med vatten om det är för salt.
-
Skär äppel i små tärningar. Hetta upp smör i en kastrull och lägg i äppeltärningarna. Stek under omrörning tills de mjuknar något. Tillsätt skinkspad, farinsocker och kryddor. Lägg locket på och låt sjuda på låg värme i 15 minuter. Låt såsen den svalna till rumstemperatur innan servering.
Näringsinnehåll
/ 100g | / servering 200 g | |
---|---|---|
Energi | 825 kJ / 197 kcal | 1650 kJ / 395 kcal |
Fett | 11.4 g | 22.9 g |
- varav mättat fett | 4.3 g | 8.6 g |
Kolhydrat | 3.6 g | 7.2 g |
- varav sockerarter | 2.9 g | 5.7 g |
Protein | 21 g | 41 g |
Fiber | 0.4 g | 0.7 g |
Salt | 2.1 g | 4.2 g |
Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.