Klassisk julskinka med äppelsås
10h 30min (varav 30min aktiv)
25
Lätt
Ingredienser
Garnering
- 0.5 dl senap
- 1 dl skorpmjöl
- 2 msk hela nejlikor
Omenakastike
- 3 dl julskinkas spad (eller färdig köttbuljong)
- 3 syrligt äpple
- 1 msk smör
- 1 dl farinsocker
- 2 kanelstång
- 3 stjärnanis
- 0.5 tsk krossad kardemumma
Instruktioner
Ta ut den frysta skinkan och låt den tina i kylskåp ca 3 dagar innan den ska stekas.
Ta skinkan i rumstemperatur cirka 5 timmar innan tillagning. Skinkans innertemperatur bör vara cirka +10 grader innan den sätts i ugnen.
Värm ugnen till 100 grader. Lägg skinkan i en stor stekpåse och förslut den. Gör ett litet hål i ett hörn av påsen. Placera skinkan på en djup ugnsplåt. Stick in en köttermometer i skinkans tjockaste del utan att träffa ben.
Låt skinkan ännu vila i en timme efter tillagning. Ta den ur påsen och häll stekfettet i en skål. Låt svalna. Ta bort nätet, svålen och en del av ytfettet med en vass kniv. Lägg skinkan tillbaka på ugnsplåten.
Gör nu griljeringen. Pensla skinkan med senap och strö över ströbröd. Tryck in kryddnejlikor i ytan.
Griljera skinkan i 225 grader i cirka 10 minuter. Håll ett öga på ytan så den inte bränns.
Förbered såsen. Ta bort det stelnade fettlagret från det avsvalnade skinkspadet. Späd ut skinkspadet med vatten om det är för salt.
Skär äppel i små tärningar. Hetta upp smör i en kastrull och lägg i äppeltärningarna. Stek under omrörning tills de mjuknar något. Tillsätt skinkspad, farinsocker och kryddor. Lägg locket på och låt sjuda på låg värme i 15 minuter. Låt såsen den svalna till rumstemperatur innan servering.
Näringsinnehåll
/ 100g | / servering 200 g | |
---|---|---|
Energi | 825 kJ / 197 kcal | 1650 kJ / 395 kcal |
Fett | 11.4 g | 22.9 g |
- varav mättat fett | 4.3 g | 8.6 g |
Kolhydrat | 3.6 g | 7.2 g |
- varav sockerarter | 2.9 g | 5.7 g |
Protein | 21 g | 41 g |
Fiber | 0.4 g | 0.7 g |
Salt | 2.1 g | 4.2 g |
Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.