Lantgrisgryta från Medelhavet

Kermainen korianteripossu

Persillade-kryddblandningen har sina rötter i det franska och grekiska köket. I det nordiska köket går det mer än väl att kombinera kryddblandningen med den mest blåvita grisen av alla, och dess saftiga ytterfilé.

5-6

Ingredienser

  • 850 g Ytterfile extra av lantgris
Persillade-kryddblandning
  • 1 st chalottenlök
  • 4-6 st vitlöksklyftor
  • 1 dl finhackad koriander eller bladpersilja
  • 0,5 tsk salt
  • 0,25 tsk svartpeppar
Marinaden
  • 0,75 dl sojasås
  • 2 msk Persillade-kryddblandning
Såsen
  • 3-4 dl vispgrädde
  • 2 msk citronsaft
  • 1 msk grov dijonsenap
  • salt
  • svartpeppar
  • den sista Persilladen

Lantgrisgryta från Medelhavet — Gör så här

  1. Inled med att förbereda Persillade-blandningen. Kör alla ingredienserna i en matberedare, eller använd en stavmixer. Målet är en jämn pasta. Gillar du inte koriander, går den bra att ersätta med bladpersilja.
  2. Avlägsna eventuella hinnor från köttet. Gör marinad av soja och en del av persilladen, rulla runt köttet i marinaden och låt ta smak i en halv timme (ungefär).
  3. Bryn filén snabbt på en varm stekpanna och lyft sen i en passligt stor ugnsform.
  4. Tillsätt grädde, den sista marinaden och kryddblandningen i en stekpanna och låt koka upp. Häll den varma blandningen över köttbiten och grädda i 25 minuter i en 175-gradig ugn.
  5. Lyft filén på en skärbräda och täck i folie. .
  6. Kolla smaken på såsen en sista gång. Häll över i en kastrull och slutför mästerverket med citronsaft, senap och soja. Häll sen tillbaka i ugnsformen.
  7. Skär tunna skivor av din filé och placera elegant tillbaka i ugnsformen. Servera med kokt ris eller gröna bönor samt en fräsch grönsallad.
Filéer och stekar

“Filéer och stekar är det bästa man får av finländskt kött. Det gmo-fria köttet kommer direkt från våra familjegårdar hit till Jakobstad. Här skärs köttet för hand av våra professionella styckare. I denna produktkategori finns något för alla smaker.”

Robert, produktuvecklare

Rate

Dela

Kommentarer