Lantgrisgryta från Medelhavet
Persillade-kryddblandningen har sina rötter i det franska och grekiska köket. I det nordiska köket går det mer än väl att kombinera kryddblandningen med den mest blåvita grisen av alla, och dess saftiga ytterfilé.
5-6
Ingredienser
-
- 850 g Ytterfile extra av lantgris
- Persillade-kryddblandning
-
- 1 st chalottenlök
- 4-6 st vitlöksklyftor
- 1 dl finhackad koriander eller bladpersilja
- 0,5 tsk salt
- 0,25 tsk svartpeppar
- Marinaden
-
- 0,75 dl sojasås
- 2 msk Persillade-kryddblandning
- Såsen
-
- 3-4 dl vispgrädde
- 2 msk citronsaft
- 1 msk grov dijonsenap
- salt
- svartpeppar
- den sista Persilladen
Lantgrisgryta från Medelhavet — Gör så här
-
- Inled med att förbereda Persillade-blandningen. Kör alla ingredienserna i en matberedare, eller använd en stavmixer. Målet är en jämn pasta. Gillar du inte koriander, går den bra att ersätta med bladpersilja.
- Avlägsna eventuella hinnor från köttet. Gör marinad av soja och en del av persilladen, rulla runt köttet i marinaden och låt ta smak i en halv timme (ungefär).
- Bryn filén snabbt på en varm stekpanna och lyft sen i en passligt stor ugnsform.
- Tillsätt grädde, den sista marinaden och kryddblandningen i en stekpanna och låt koka upp. Häll den varma blandningen över köttbiten och grädda i 25 minuter i en 175-gradig ugn.
- Lyft filén på en skärbräda och täck i folie. .
- Kolla smaken på såsen en sista gång. Häll över i en kastrull och slutför mästerverket med citronsaft, senap och soja. Häll sen tillbaka i ugnsformen.
- Skär tunna skivor av din filé och placera elegant tillbaka i ugnsformen. Servera med kokt ris eller gröna bönor samt en fräsch grönsallad.
“Filéer och stekar är det bästa man får av finländskt kött. Det gmo-fria köttet kommer direkt från våra familjegårdar hit till Jakobstad. Här skärs köttet för hand av våra professionella styckare. I denna produktkategori finns något för alla smaker.”
Robert, produktuvecklare