
Maletköttsoppa
25min (varav 10min aktiv)
5
Lätt
Ingredienser
- 1 pkt Snellman Malet kött av nöt 10 % 400 g
- 2 msk rypsolja
- 0.5 tsk salt
- 0.5 tsk svartpeppar
- 700 g fast potatis
- 2 morötter
- 1 palsternacka
- 1 lök
- 1.5 l vatten
- 1 buljongtärning
- 0.5 kruka persilja
Instruktioner
-
Bryn köttfärsen i oljad panna. Krydda enkelt med salt och svartpeppar.
-
Tvätta, skala och tärna potatisen. Skala och tärna morötterna och palsternackan. Skala och finhacka löken.
-
Lägg köttfärsen i en kastrull. Tillsätt morötterna och löken i stekpannan och stek tills de fått lite färg. Lägg sedan över grönsakerna i kastrullen. Tillsätt potatisar, vatten och köttbuljongtärningen. Koka i ca. 15 minuter. Toppa soppan med hackad persilja före servering.
Näringsinnehåll
/ 100g | / servering 500 g | |
---|---|---|
Energi | 242 kJ / 58 kcal | 1212 kJ / 290 kcal |
Fett | 2.7 g | 13.7 g |
- varav mättat fett | 0.8 g | 3.8 g |
Kolhydrat | 4.4 g | 21.9 g |
- varav sockerarter | 0.7 g | 3.7 g |
Protein | 4 g | 18 g |
Fiber | 0.6 g | 3.2 g |
Salt | 0.3 g | 1.6 g |
Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.

Vill du ge din köttsoppa en ny twist? Testa något av våra alternativ för en ny och annorlunda smakupplevelse.
Ostigt: Smältost ger soppan en mjuk krämighet. Tillsätt 200 g smältost i bitar mot slutet av tillagningen.
Grönt: Tillsätt 100 g grönkål och 60 g babyspenat mot slutet av tillagningen. Ta bort den hårda kärnan från grönkålen och finhacka bladen så smått som möjligt med kniv.
Orientaliskt: Mer smak med kryddor! Tillsätt 1 burk (400 g) krossade tomater och krydda soppan med 2 msk tomatpuré, 2 tsk spiskummin, 2 tsk mald koriander och 1 tsk krossad chili.
Asiatiskt: Krydda soppan med 2 kanelstänger, 2 stjärnanis, 1 msk fisksås, 2 tsk socker, en 5 cm lång bit ingefära och lime. Skala och skiva ingefäran tunt och lägg i soppan. Pressa limejuice i soppan strax innan servering.
Cowboy: Finhacka och fräs 3 vitlöksklyftor och 1 röd paprika tillsammans med de övriga grönsakerna. Krydda soppan mot slutet av tillagningen med 1 dl konserverad majs, 100 g smältost, 4 msk tomatpuré, 2 dl matlagningsgrädde, 2 tsk oregano och 2 tsk tacokrydda.