Nöt med saffranrisotto
4
40min tillagningstid + 1h 10min total tid
Medel
Ingredienser
Nöt med saffranrisotto
- 1 pkt Snellman Petite tender ca 380 g 1-2 st
- 0.75 tsk salt
- 0.5 tsk svartpeppar
- 2 vitlökslyftor
- 12 kvistar färsk timjan
- 30 g smör
saffranrisotto
- 2 dl vitt vin
- 5 dl kycklingbuljong
- 1 lök
- 2 vitlökslyftor
- 2 msk olivolja
- 200 g risotto ris
- 1 påse (á 0,5 g) saffran
- 50 g riven parmesan
- 0.5 dl hackad gräslök
Instruktioner
Gnugga in köttet med salt och peppar och låt stå i rumstemperatur i 30 minuter. Värm ugnen till 120 °C
Bryn filéns yta i smör tillsammans med vitlök och timjan. Flytta stekpannan till ugnen och stek i ugnen tills köttets innertemperatur är 54 °C. Ta ut köttet ur ugnen och täck pannan med folie. Låt vila i 10 minuter före uppskärning
Koka upp vitt vin och buljongen. Stek den hackade löken i olja. Tillsätt ris och saffran i enligt smak och stek en stund
Tillsätt den varma buljongen i risottopannan i 3-4 omgångar, så att riset hunnit dra i sig all vätska förrän nästa omgång tillsätts. Risotton är klar då riset är al dente, tillredningstiden är ungefär 20 minuter
Tillsätt parmesan, kontrollera smaken och tillsätt salt och svartpeppar. En färdig risotto har en krämig och halvflytande konsistens
Servera med skivad petite tender och parmesan.
Näringsinnehåll
/ 100g | / servering 310 g | |
---|---|---|
Energi | 642 kJ / 153 kcal | 1991 kJ / 475 kcal |
Fett | 6.8 g | 21 g |
- varav mättat fett | 2.8 g | 8.6 g |
Kolhydrat | 13.3 g | 41.3 g |
- varav sockerarter | 0.6 g | 1.9 g |
Protein | 10 g | 30 g |
Fiber | 0.6 g | 1.9 g |
Salt | 1.1 g | 3.4 g |
Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.