Hoppa till innehållet
Pretzel-gömmor med lantlig senapsdipp

Pretzel-gömmor med lantlig senapsdipp

Riktig skinnfri länk 450 g

4

30min tillagningstid | 1h 45min total tid

Lätt

Med lite pretzel-deg gömmer du länkkorven för ögat. Svep in korven i deg, bada i sodavatten, grädda och ät sen tillsammans med en smakrik senapdipp. Hur gott som helst! Receptet är signerat Kivistössä-bloggen och deltog i vår Kunnon Lenkkimakkara-utmaning år 2013.

Ingredienser

Pretzel-gömmor med lantlig senapsdipp
  • 1 pkt Snellman Riktig skinnfri länk 450 g
  • 3.5 dl varmt vatten
  • 1 msk socker
  • 2 tsk torrjäst
  • 9.5 dl vetemjöl
  • 2 tsk salt
  • 2 msk smält smör
  • vatten att koka
  • 2.5 dl matsoda
  • 1 lätt vispat ägg
  • 1 tsk havssalt flingor
  • 0.5 tsk svartpeppar
Lantlig senapsdipp
  • 1 dl majonnäs
  • 0.5 dl fullkornssenap
  • 1 msk dijon- senap
  • 1 msk lönnsirap

Instruktioner

Pretzel-gömmor

Degen först! Varmt vatten, socker och jäst i en stor skål står först fem minuter, så att blandningen börjar puttra. Tillsätt mjöl, salt och smält smör och rör om med en trädgaffel och fortsätt röra om tills degen är jämn och inte fastnar i kanterna. Fortsätt ännu fem minuter tills du har en smidig, mjuk och lite klibbig deg.
Ta degen ur skålen och olja in den tomma skålen lätt. Sätt i degen och snurra tills den är täckt av olja. Låt degklumpen jäsa under film på en varm plats i ungefär en timme, tills den är dubbelt större.
Skär länkkkorvarna i tre lika långa bitar. Du kommer att behöva fyra av dessa. När du kapar de fyra i fyra delar har du 16 stänger att jobba med. Värm upp ugnen till 220 grader och häll samtidigt 3 liter vatten och 2,5 dl soda i en kastrull och koka upp.
Sätt degen på en jämn yta och dela den i två lika stora delar och dela dessa än en gång. Fortsätt delningarna tills du har 16 degklumpar att matcha dina 16 korvar. Rulla ut degklumpen till en platta och svep in korven i den och täta ihop ändorna med fingret. Upprepa ännu 15 gånger.
När sodavattenblandningen kokar doppar du 3-4 pretzel-gömmar åt gången i vattnet och kokar i 30 sekunder. Plocka ur försiktigt med en pastaslev och lägg på en bakplåt med papper. När alla gömmorna är kokta penslar du med ägg och strimlar havssalt och peppar över, innan du gräddar i 12–14 minuter tills färgen är gyllenbrun. Låt svalna på galler.

Lantlig senapsdipp

Blanda ingredienserna i en skål och smaka av, mer dijon ger dig mer smak.
Placera dippen i en skål och doppa pretzel-gömmor efter bastun eller som härlig kvällsbit.

Näringsinnehåll

/ 100g / servering 400 g
Energi 1093 kJ / 260 kcal 4370 kJ / 1041 kcal
Fett 10.3 g 41.3 g
- varav mättat fett 3.5 g 13.9 g
Kolhydrat 32.7 g 130.7 g
- varav sockerarter 2.9 g 11.6 g
Protein 9 g 35 g
Fiber 1.5 g 6.1 g
Salt 12 g 48.1 g

Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.

Har du smakat än? 
Berätta vad du tyckte på Facebook.

Spara

Till inköpslistan