Pretzel-gömmor med lantlig senapsdipp

Pretzel-piilot ja maalaissinappidippi 1

Med lite pretzel-deg gömmer du länkkorven för ögat. Svep in korven i deg, bada i sodavatten, grädda och ät sen tillsammans med en smakrik senapdipp. Hur gott som helst! Receptet är signerat Kivistössä-bloggen och deltog i vår Kunnon Lenkkimakkara-utmaning år 2013.

4

Ingredienser

Pretzel-gömmor
  • 1 pkt Riktigt länkkorv 450 g
  • 3,5 dl varmt vatten
  • 1 msk socker
  • 2 tsk torrjäst
  • 9,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk salt
  • 2 msk smält smör (ca. 30g)
  • 3 l vatten
  • 2,5 dl matsoda
  • 1 st lätt vispat ägg
  • havssaltflingor
  • svartpeppar
Lantlig senapsdipp
  • 1 dl majonäs
  • 0,5 dl fullkornssenap
  • 1 msk Dijon-senap
  • 1 msk lönnsirap

Pretzel-gömmor med lantlig senapsdipp — Gör så här

Pretzel-gömmor
  1. Degen först! Varmt vatten, socker och jäst i en stor skål står först fem minuter, så att blandningen börjar puttra. Tillsätt mjöl, salt och smält smör och rör om med en trädgaffel och fortsätt röra om tills degen är jämn och inte fastnar i kanterna. Fortsätt ännu fem minuter tills du har en smidig, mjuk och lite klibbig deg.
  2. Ta degen ur skålen och olja in den tomma skålen lätt. Sätt i degen och snurra tills den är täckt av olja. Låt degklumpen jäsa under film på en varm plats i ungefär en timme, tills den är dubbelt större.
  3. Skär länkkkorvarna i tre lika långa bitar. Du kommer att behöva fyra av dessa. När du kapar de fyra i fyra delar har du 16 stänger att jobba med. Värm upp ugnen till 220 grader och häll samtidigt 3 liter vatten och 2,5 dl soda i en kastrull och koka upp.
  4. Sätt degen på en jämn yta och dela den i två lika stora delar och dela dessa än en gång. Fortsätt delningarna tills du har 16 degklumpar att matcha dina 16 korvar. Rulla ut degklumpen till en platta och svep in korven i den och täta ihop ändorna med fingret. Upprepa ännu 15 gånger.
  5. När sodavattenblandningen kokar doppar du 3-4 pretzel-gömmar åt gången i vattnet och kokar i 30 sekunder. Plocka ur försiktigt med en pastaslev och lägg på en bakplåt med papper. När alla gömmorna är kokta penslar du med ägg och strimlar havssalt och peppar över, innan du gräddar i 12–14 minuter tills färgen är gyllenbrun. Låt svalna på galler.
Lantlig senapsdipp
  1. Blanda ingredienserna i en skål och smaka av, mer dijon ger dig mer smak.
  2. Placera dippen i en skål och doppa pretzel-gömmor efter bastun eller som härlig kvällsbit.

Rate

Dela

Kommentarer