Pretzel-piilot ja maalaissinappidippi
4
30min työaika | 1t 45min kokonaisaika
Helppo
Ainekset
Pretzel-piilot ja maalaissinappidippi
- 1 kpl Snellman Kunnon kuoreton lenkki 450 g
- 3.5 dl lämmintä vettä
- 1 rkl sokeria
- 2 tl kuivahiivaa
- 9.5 dl vehnäjauhoja
- 2 tl suolaa
- 2 rkl sulatettua voita
- vettä keittämiseen
- 2.5 dl ruokasoodaa
- 1 kpl kananmunaa kevyesti vatkattuna
- 1 tl merisuolahiutaleita
- 0.5 tl mustapippuria
Maalaissinappidippi
- 1 dl majoneesia
- 0.5 dl kokojyväsinappia
- 1 rkl dijon sinappia
- 1 rkl vaahterasiirappia
Ohje
Tee ensin taikina. Yhdistä suuressa kulhossa lämmin vesi, sokeri ja hiiva. Anna seisoa viitisen minuuttia kunnes seos alkaa kuplia ja vaahdota. Lisää jauhot, suola ja sulatettu voi. Sekoita aineet puuhaarukalla ja sen jälkeen vaivaa kunnes taikina on sileää ja irtoaa kulhon reunoista. Jatka vielä vaivaamista viisi minuuttia, kunnes taikina on joustavaa, pehmeää ja hieman tahmeaa
Ota taikinapallo pois kulhosta ja öljyä kulho kevyesti. Laita taikina takaisin ja pyörittele niin, että se on kauttaaltaan öljyn peitossa. Peitä kelmulla ja anna kohota lämpimässä paikassa n. tunnin kunnes taikina on kaksinkertainen
Pilko odottaessasi molemmat lenkit kolmeen yhtä pitkään osaan. Näistä pätkistä tarvitset neljä. Leikkaa ne vielä neljään osaan niin, että saat 16 lenkkimakkaratankoa. Laita uuni kuumenemaan 220 asteeseen. Kaada kattilaan 3l vettä, 2,5 dl ruokasoodaa ja kuumenna kiehuvaksi
Kippaa taikina leivinalustalle ja jaa se ensin kahteen yhtä suureen osaan ja sitten taas puoliksi. Jaa kukin taikinapala vielä neljään osaan niin, että alustalla 16 taikinapalaa. Rullaa taikinapala varovasti sormien alla n. 30 cm pitkäksi suikeroksi. Kieritä se lenkkimakkaran ympärille ja nipistele päädyt umpeen
Kun soodavesi kiehuu, laske varovasti 3–4 pretzel-piiloa kerrallaan veteen ja kiehauta n. 30 sekunnin ajan. Nosta pois reikäkauhalla ja aseta leivinpaperin päälle. Kun olet keittänyt kaikki, voitele kananmunalla, ripottele pintaan reilusti merisuolahiutaleita ja rouhi päälle myllystä mustapippuria. Paista 12–14 minuuttia tai kunnes väri on tumman kullanruskea. Jäähdytä ritilällä.
Maalaissinappidippi
Sekoita ainekset kulhossa. Maista, lisää dijonia jos kaipaat lisää potkua
Nosta kupillinen dippiä pretzel-piilojen viereen ja dippaile herkut saunan jälkeen tai illanvieton suolapalana.
Ravintosisältö
/ 100g | / Annos 400 g | |
---|---|---|
Energia | 1093 kJ / 260 kcal | 4370 kJ / 1041 kcal |
Rasva | 10.3 g | 41.3 g |
- josta tyydyttynyttä | 3.5 g | 13.9 g |
Hiilihydraatit | 32.7 g | 130.7 g |
- josta sokereita | 2.9 g | 11.6 g |
Proteiini | 9 g | 35 g |
Ravintokuitu | 1.5 g | 6.1 g |
Suola | 12 g | 48.1 g |
Ravintosisältötiedot ovat suuntaa antavia. Tarkista tuotteiden sopivuus erityisruokavalioihin pakkauksista. Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli.