Pretzel-piilot ja maalaissinappidippi

Pretzel-piilot ja maalaissinappidippi 1

Klassiset nakkipiilot koukuttavan suolaisella pretzel-taikinakuorella: makkara kääritään taikinaan ja kylvetetään soodavedessä ja paistetaan. Kylkeen laitetaan makeantuju sinappidippi. Ja kas, saunalenkki on pessyt kasvonsa! Tämä resepti oli mukana Kunnon lenkkimakkara -reseptihaasteessa 2013, ja on Kivistössä -blogin tekemä.

4

Ainekset

  • 1 pkt Kunnon lenkkimakkara 500 g
  • 1 dl lämmintä vettä
  • 1 rkl sokeria
  • 2 tl kuivahiivaa
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl suolaa
  • 2 rkl sulatettua voita (n. 30 g)
  • 3 l vettä
  • 1 dl ruokasoodaa
  • 1 muna kevyesti vatkattuna
  • merisuolahiutaleita
  • mustapippuria
Maalaissinappidippi
  • 1 dl majoneesia
  • 1 dl kokojyväsinappia
  • 1 rkl Dijon-sinappia
  • 1 rkl vaahterasiirappia

Pretzel-piilot ja maalaissinappidippi — Ohje

  1. Tee ensin taikina. Yhdistä suuressa kulhossa lämmin vesi, sokeri ja hiiva. Anna seisoa viitisen minuuttia kunnes seos alkaa kuplia ja vaahdota. Lisää jauhot, suola ja sulatettu voi. Sekoita aineet puuhaarukalla ja sen jälkeen vaivaa kunnes taikina on sileää ja irtoaa kulhon reunoista. Jatka vielä vaivaamista viisi minuuttia, kunnes taikina on joustavaa, pehmeää ja hieman tahmeaa
  2. Ota taikinapallo pois kulhosta ja öljyä kulho kevyesti. Laita taikina takaisin ja pyörittele niin, että se on kauttaaltaan öljyn peitossa. Peitä kelmulla ja anna kohota lämpimässä paikassa n. tunnin kunnes taikina on kaksinkertainen
  3. Pilko odottaessasi molemmat lenkit kolmeen yhtä pitkään osaan. Näistä pätkistä tarvitset neljä. Leikkaa ne vielä neljään osaan niin, että saat 16 lenkkimakkaratankoa. Laita uuni kuumenemaan 220 asteeseen. Kaada kattilaan 3l vettä, 2,5 dl ruokasoodaa ja kuumenna kiehuvaksi
  4. Kippaa taikina leivinalustalle ja jaa se ensin kahteen yhtä suureen osaan ja sitten taas puoliksi. Jaa kukin taikinapala vielä neljään osaan niin, että alustalla 16 taikinapalaa. Rullaa taikinapala varovasti sormien alla n. 30 cm pitkäksi suikeroksi. Kieritä se lenkkimakkaran ympärille ja nipistele päädyt umpeen
  5. Kun soodavesi kiehuu, laske varovasti 3–4 pretzel-piiloa kerrallaan veteen ja kiehauta n. 30 sekunnin ajan. Nosta pois reikäkauhalla ja aseta leivinpaperin päälle. Kun olet keittänyt kaikki, voitele kananmunalla, ripottele pintaan reilusti merisuolahiutaleita ja rouhi päälle myllystä mustapippuria. Paista 12–14 minuuttia tai kunnes väri on tumman kullanruskea. Jäähdytä ritilällä.
Maalaissinappidippi
  1. Sekoita ainekset kulhossa. Maista, lisää dijonia jos kaipaat lisää potkua
  2. Nosta kupillinen dippiä pretzel-piilojen viereen ja dippaile herkut saunan jälkeen tai illanvieton suolapalana.

Arvioi

Jaa

Kommentit

Muita reseptejä