Hoppa till innehållet
Rödbetsrisotto med helstekt gris innerfilé

Rödbetsrisotto med helstekt gris innerfilé

Innerfilé av lantgris ca 600 g

4

45min tillagningstid | 45min total tid

Lätt

En robust rödbetsrisotto är den perfekta kompanjonen för vår innerfilé av lantgris. Filén bevarar sin saftighet när den tillreds i en bit, men kom ihåg stekmätaren. Den saftiga risotton fungerar även som ett slags sås i sig, men rätten kan kompletteras med en enkel getostdressing eller balsamicosirap vid behov.

Ingredienser

Helstekt gris innerfilé
Rödbetsrisotto
  • 200 g rödbeta
  • 3 dl risotto ris
  • 2 msk olja
  • 2 dl vitt vin
  • 1 l kycklingbuljong
  • 100 g parmesan ost
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk svartpeppar
  • 1 lök

Instruktioner

Ta köttet i rumstemperatur ca 30 minuter före tillredning. Använd en vass kniv för att avlägsna hinnorna från köttet. Bryn ytan i stekpannan i smör eller olja. Krydda med salt, peppar och örter enligt smak och tycke. Du kan också hacka några vitlöksklyftor på pannan.

Kör in en stekmätare på det grövsta ställe i köttbiten. Lägg i ugnsfast form, täck med folie och stek i 140 grader tills innetemperaturen når 72 grader (minst 70). Detta torde ta ungefär 40 minuter. Låt kötter dra under folie i cirka 10 minuter innan du skär upp. Tillred risotton medan köttet är i ugnen.

Rödbetsrisotto

Förbered dig genom att skala och riva rödbetan. Ta också överbliven vätska till vara. Finhacka lök och vitlök. Mät upp riset och värm upp buljongen i vatten till kokpunkten. Riv din parmesan.

Tillred risotton i kastrull eller stekpanna med höga kanter. Häll olja på varm panna. Sautera löken och vitlöken i några minuter. Tillsätt ris och en nypa salt och fortsätt steka lätt i några minuter. Ös i 2 dl vin (går bra med alkoholfritt) och låt koka en stund. Skarva i med riven rödbeta och den vätska som kom ur vid framställningen.

Tillsätt cirka 2 dl varm hönsbuljong. Koka på låg temperatur och fortsätt ösa i små doser buljong. Låt alltid riset dra i sig vätskan innan du lägger i mer. Rör om med jämna mellanrum. Koka risotton cirka 20 minuter (kolla risförpackningen). Risototn får vara relativt lös och riset ha kvar lite spänst.

Ta kärlet av plattan och tillsätt riven parmesan. Krydda med svartpeppar, timjam och vid behov lite mer salt. Servera med din gris innerilé, toppa ännu portionen med lite timjam och parmesan.

Näringsinnehåll

/ 100g / servering 490 g
Energi 502 kJ / 119 kcal 2457 kJ / 585 kcal
Fett 4.1 g 20.1 g
- varav mättat fett 1.5 g 7.4 g
Kolhydrat 11.2 g 54.8 g
- varav sockerarter 1.1 g 5.4 g
Protein 9 g 45 g
Fiber 0.8 g 3.7 g
Salt 1.8 g 8.7 g

Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.

Har du smakat än? 
Berätta vad du tyckte på Facebook.

Spara

Till inköpslistan