Rödbetsrisotto med helstekt gris innerfilé

Punajuuririsotto ja kokonaisena paistettu pussun sisäfilee

En robust rödbetsrisotto är den perfekta kompanjonen för vår innerfilé av lantgris. Filén bevarar sin saftighet när den tillreds i en bit, men kom ihåg stekmätaren. Den saftiga risotton fungerar även som ett slags sås i sig, men rätten kan kompletteras med en enkel getostdressing eller balsamicosirap vid behov.

4 45 min

Ingredienser

Helstekt gris innerfilé
  • 1 st Innerfilé av lantgris
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • vitlök
  • finhackad timjam
Rödbetsrisotto
  • 200 g färska rödbetor
  • 3 dl risottoris
  • 2 mdk olja
  • 1 lök
  • 2 dl skum- eller vitvin
  • 1 l kycklingbuljong
  • 100 g parmesan
  • salt
  • svartpeppar

Rödbetsrisotto med helstekt gris innerfilé — Gör så här

Helstekt gris innerfilé
  1. Ta köttet i rumstemperatur ca 30 minuter före tillredning. Använd en vass kniv för att avlägsna hinnorna från köttet. Bryn ytan i stekpannan i smör eller olja. Krydda med salt, peppar och örter enligt smak och tycke. Du kan också hacka några vitlöksklyftor på pannan.
  2. Kör in en stekmätare på det grövsta ställe i köttbiten. Lägg i ugnsfast form, täck med folie och stek i 140 grader tills innetemperaturen når 72 grader (minst 70). Detta torde ta ungefär 40 minuter. Låt kötter dra under folie i cirka 10 minuter innan du skär upp. Tillred risotton medan köttet är i ugnen.
Rödbetsrisotto
  1. Förbered dig genom att skala och riva rödbetan. Ta också överbliven vätska till vara. Finhacka lök och vitlök. Mät upp riset och värm upp buljongen i vatten till kokpunkten. Riv din parmesan.
  2. Tillred risotton i kastrull eller stekpanna med höga kanter. Häll olja på varm panna. Sautera löken och vitlöken i några minuter. Tillsätt ris och en nypa salt och fortsätt steka lätt i några minuter. Ös i 2 dl vin (går bra med alkoholfritt) och låt koka en stund. Skarva i med riven rödbeta och den vätska som kom ur vid framställningen.
  3. Tillsätt cirka 2 dl varm hönsbuljong. Koka på låg temperatur och fortsätt ösa i små doser buljong. Låt alltid riset dra i sig vätskan innan du lägger i mer. Rör om med jämna mellanrum. Koka risotton cirka 20 minuter (kolla risförpackningen). Risototn får vara relativt lös och riset ha kvar lite spänst.
  4. Ta kärlet av plattan och tillsätt riven parmesan. Krydda med svartpeppar, timjam och vid behov lite mer salt. Servera med din gris innerilé, toppa ännu portionen med lite timjam och parmesan.
Filéer och stekar

“Filéer och stekar är det bästa man får av finländskt kött. Det gmo-fria köttet kommer direkt från våra familjegårdar hit till Jakobstad. Här skärs köttet för hand av våra professionella styckare. I denna produktkategori finns något för alla smaker.”

Robert, produktuvecklare

Rate

Dela

Kommentarer