Skinkfrestelse
1h 15min (varav 15min aktiv)
6
Lätt
Ingredienser
Skinkfrästelse
- 1 pkt Snellman Skinka strimlad 300 g
- 1 kg potatis
- 0.5 tsk svartpeppar
- 1 tsk salt
- 2 vitlökslyftor
- 2 lök
- 5 dl matlagningsgrädde
- 2 tsk olja
- färsk persilja
Instruktioner
Skala löken och finhacka den. Skala och strimla potatisen. Potatis med tunt skal kan du låta förbli oskalade, men tvätta i så fall väl.
Smörj en ugnsform. Lägg i lager efter laget av potatis, lök och skinka. Strö salt och peppar mellan lagren.
Häll grädde över och pressa fram en jämn yta.
Grädda i 200-gradig ugn i ca. 60–80 minuter beroende på hur tjocka potatisstrimlor du valde att skära. Toppa portionen med färsk persilja.
Tips
Om du vill tillreda en lättare version kan du ersätta hälften av grädden med mjölk. En mjölkfri version tillreder du också enkelt med till exempel köttbuljong eller havregrädde.
För att spara tid kan du också köpa en färdig blandning av potatis och lök från frysdisken.
Du kan också ersätta strimlorna med pålägg och göra strimlor av dessa. Och kom ihåg att en frestelse är perfekt återvinningsmat, ett hållbart sätt att ta till vara till exempel överbliven julskinka.
Näringsinnehåll
/ 100g | / servering 280 g | |
---|---|---|
Energi | 408 kJ / 97 kcal | 1144 kJ / 273 kcal |
Fett | 4.2 g | 11.7 g |
- varav mättat fett | 2.1 g | 5.8 g |
Kolhydrat | 9.9 g | 27.8 g |
- varav sockerarter | 1.5 g | 4.1 g |
Protein | 5 g | 13 g |
Fiber | 0.6 g | 1.7 g |
Salt | 0.7 g | 2 g |
Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.