
Smörstekt entrecôte med jordärtskocksgratäng och pepparsås
1h
4
Medel
Vår kompis Micke Björklund är en verklig köttmästare i köket, och när det kommer till att göra magiska saker med vår entrecôte av absolut bästa kvalitet är han helt enkelt vår go-to-kille. I det här receptet ligger magin i den saftiga och smakrika gratängen och den ljuvligt goda och lena pepparsåsen.
Ingredienser
Entrecote
- 1 pkt Snellman 500 g Entrecote 2 st
- 50 g smör
- 4 kvistar färsk timjan
- 4 vitlökslyftor
- 1 tsk salt
- 1 tsk svartpeppar
Maa-artisokkagratiini
- 600 g mjöliga potatis
- 400 g jordärtskockor
- 2 msk smör
- 2 vitlökslyftor
- 2 dl matlagningsgrädde
- 1 dl mjölk
- 2 dl riven ost
- 1 tsk salt
Pippurikastike
- 1 msk grönpeppar
- 1 msk svartpeppar
- 1 lök
- 1 äpple
- 4 dl köttbuljong
- 4 dl grädde
- 1 dl smetana
- 1 tsk salt
- svartpeppar
Instruktioner
KÖTTET:
- Ta ut köttet från kylen och låt stå i rumstemperatur i cirka en timme. Skär sen upp köttet i 150 grams biffar och salta och peppra köttet rejält.
- Stek i torr panna och vänd köttet då det fått fin färg, tillsätt då även smör, vitlök och timjan. Ös köttet med smöret i pannan medan du steker. Du kan också tillreda köttet på grillen.
- När biffarna fått fin färg på båda sidorna lyfter du upp det från stekpannan och häller över smöret på köttet. Låt vila i minst 15 minuter innan skivning.
GRATÄNG:
- Värm ugnen till 200 grader. 2. Skala och skiva potatisen och jordärtskocka tunt.
- Smält smör i en tjockbottnad kastrull och stek potatisen och jordärtskockan tills den fått lite färg och salta sedan. Slå på grädde, mjölk och riv i vitlöken.
- Tillsätt potatisen och jordärtskockan och låt koka upp.
- Överför gratängen till en ugnsform, eller grädda i stekpannan, strö över osten och baka i ugn tills potatisen är mjuk, i cirka 30 minuter.
SÅSEN: Skala lök och äpple, skär i bitar. Fräs grönpeppar, svartpeppar, gul lök och äpplebitar i lite olja.
- Häll på buljong och grädde. Koka till fin konsistens.
- Mixa såsen och runda där av med creme fraiche och smör. 5. Sila av den och smaka av den med salt och peppar. Servera den gärna skummig.
Näringsinnehåll
/ 100g | / servering 500 g | |
---|---|---|
Energi | 801 kJ / 193 kcal | 4005 kJ / 965 kcal |
Fett | 14.1 g | 70.5 g |
- varav mättat fett | 7 g | 35.1 g |
Kolhydrat | 7.5 g | 37.7 g |
- varav sockerarter | 2.8 g | 14 g |
Protein | 8 g | 38 g |
Fiber | 3.5 g | 17.6 g |
Salt | 1.1 g | 5.5 g |
Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.
Vår kompis Micke Björklund är en verklig köttmästare i köket, och när det kommer till att göra magiska saker med vår entrecôte av absolut bästa kvalitet är han helt enkelt vår go-to-kille. I det här receptet ligger magin i den saftiga och smakrika gratängen och den ljuvligt goda och lena pepparsåsen.