Soppa på potatispuré med rökta baconkrutonger
4
30min total tid
Ingredienser
Soppa
- 500 g mjöliga potatis
- 1 purjo
- 2 vitlökslyftor
- 2 msk olja
- 7 dl vatten
- 1 Grönsaksbuljongtärning
- 1 tsk salt
- 2 dl matlagningsgrädde
- 150 g crème fraiche
- 1 lök
Rökta baconkrutonger
- 1 pkt Snellman Riktig rökt bacon 150 g
- 3 rostat bröd
Instruktioner
Skala potatisen och fördela i mindre bitar. Avlägsna roten av purjon. Halvera, skölj av och strimla din purjo, du kan också använda den gröna delen!
Skala och skär ner både löken och vitlöken i mindre bitar. Stänk en skvätt olja i en stor kastrull och full på med grönsaken. Värm på medelvärme under några minuter utan att bryna.
Följ upp med vatten, buljong och salt. Låt puttra under lock i 15–20 minuter tills potatisen är färdig. Häll av ungefär hälften av vattnet, men spara det.
Tillsätt nu matgrädde och crème fraiche. Använd en stavmixer för att uppnå önskad konsistens. Värm upp soppan och smaka av och tillred tills du är nöjd med tjockleken. Om den blir för tjock kan du parera med lite av det sparade kokvattnet. Servera soppan med krutongerna.
Tillred krutongerna. Värm ugnen till 220 grader. Placera baconskivorna på en ugnsplåt med papper. Dra ytterligare ett lager papper över ditt bacon så undviker du fettstänk i ugnen.
Stek i ugn ca. 6–9 minuter. Håll ett vakande öga på ditt bacon då det inte bränns. Lyft ut när det är klart och flytta sen ditt bacon på några skivor hushållspapper för att avlägsna överloppsfett.
Rosta sedan brödet och skär små kuber av det. Krossa ditt färdiga bacon så det blir mindre bitar. Rör om bacon och krutonger till en salig röra i en skål och strö över soppan.
Näringsinnehåll
/ 100g | / servering 450 g | |
---|---|---|
Energi | 450 kJ / 108 kcal | 2023 kJ / 486 kcal |
Fett | 7.7 g | 34.9 g |
- varav mättat fett | 3.3 g | 14.8 g |
Kolhydrat | 6.7 g | 30.2 g |
- varav sockerarter | 1.2 g | 5.3 g |
Protein | 3 g | 12 g |
Fiber | 0.6 g | 2.7 g |
Salt | 0.9 g | 4.1 g |
Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.