Hoppa till innehållet

En salt paj till den Venezianska aftonen

Folk samlas vid sina villor, stränderna pryds av ljus. Lyktor och brasor, så vackert – så stämningsfullt. Det är sista helgen i augusti och vi firar Veneziansk, villaavslutningen. Till firandet hör även att man skjuter rakteter, en massa fina färger lyser upp den mörka himlen. Traditionen kommer från Venedig, där det i tiderna anordnade stora vattenfestivaler med ljus och lyktor, kanske ordnas de ännu. Kanske kunde man bjuda på en salt paj denna augustikväll?

Här ett recept på en något annorlunda salt paj, enkel att göra. Du kan grädda bottnet redan kvällen före om du vill. Fyllningen rekommenderas att göras strax före servering. Fyllningen kan du göra även på muurikkapannan. Du kan göra fyllningen av dina favoritingredienser, nedan ett förslag.

Salt medelhavs paj 

Botten:
150 g smör
4 dl vetemjöl
1 dl riven emmentaler ost
1 ägg
salt

Fyllning:
1 röd lök
1 röd paprika
1 gul paprika
2 vitlöksklyftor
1 burk gröna bönor

2 paket Snellmans Jättemör nötfilébiffar
4 soltorkade tomater
3 msk Medelhavspasta paprika-cashewnöt
150 g crème fraiche
100 g tuorejuustoa tex skogssvamp
salt och peppar

Till dekoration:
5 oliver
1 dl fetaostbitar
cashewnötter

Botten:
Smält smöret och blanda ihop degens ingredienser, låt vila en stund i kylen. Sätt degen i en form med löstagbar kant, eller i en pajform. Nagga med en gaffel och grädda i 225 grader ca 15 minuter sänk sen värmen till 175 grader och grädda ca 10 min till. Låt svalna och förvara kallt ifall du inte använder bottnet genast.

Fyllning:
Skär löken i bitar, hacka vitlöken och strimla paprikorna. Strimla nötköttet och stek snabbt på hög värme, salta och peppra. Blanda en sås av creme faischen, färskosten, hackade soltorkade tomaterna och medelahavspastan. Häll såsen över köttet, rör om och låt koka upp. Stek grönsakerna och sätt i pajskalet som en grönsaksbädd, sätt nötköttet ovanpå och dekorera med fetaost, skivade oliver samt nötter. Servera och njut!

Muurikka:
Bryn köttet och sätt till grönsakerna. Häll på såsen just före grönsakerna är klara. Fyll pajbottnet och servera.

Några pajförslag till:

Maletkött-tomatpaj

Portionspajer

Spenatpaj med medwurst

Skinkpaj

Skinkpaj med päron och pekannötsfyllning

Mera om villaavslutningen kan du läsa här.

En salt paj är lätta att göra och smakar gott, trevlig helg!