”Om något finns i kylskåpet ska det användas – ta fram kreativiteten!” Vi frågade, ni svarade – 14 roliga, matnyttiga och hållbara tips för att motarbeta matsvinnet
I september firas den nationella Svinnveckan, då syfte är att höja uppskattningen för vår mat och vikten av att minska på matsvinnet. Vi bad våra följare på Herr Snellmans Facebook-sida att berätta för oss och andra hur de motarbetar matsvinnet i sin vardag. I den här texten har vi samlat en del av era matnyttiga, roliga, klimatsmarta och ekonomiskt hållbara tips.
Veckan till ära bjöd vi också själva på ett enkelt litet recept, en pizza där du kan nyttja överbliven mat så länge du råkar ha en filburk längst bak i kylskåpet.
En pizza är ett enkelt sätt att göra gott av det goda, och väldigt många av våra följare var inne på samma bana. Du kan bekanta dig med samtliga tips via våra Facebook-sidor och även komma med ditt egna bidrag och dina synpunkter.
Och även om vi firar Svinnvecka en vecka i året, är det värt att påpeka att vi på Snellman ser arbetet med matsvinnet som en året runt-verksamhet. Varje år.
Nedan våra följares tipskavalkad (publicerade på skribentens eget språk):
Leila Rauta-Viljakainen
”Just viime viikolla uunimunakas, mihin kerätty kaikki vähän…kinkkua, nakkia, avattu sulatejuusto, avattu kerma, avattu juustoraaste ja pintaan viel tomaatit ja a´vot. Oli muuten tosi hyvää. Kaikki hyödynnetään”
Carina Liljedahl
”Kör med konceptet att om nåt finns i kylskåpet så ska det användas. Tar fram kreativiteten. Utmanas att pröva nya recept. Eller hitta på egna. Och nu ger naturen en hel del gratis. Vispgröt av lingon som mellanmål, äppelkakor till kaffet och svartvinbärssaft mot förkylning ”
Sonja Lång
”Etukäteen suunnittelu. Kaikki jatkojalostetaan. Puurojen ja sosekeittojen jämät sämpylöiksi tai rieskaan. Siihen sosekeittoon uppoaa jo nahistuneet kasvikset.
Smoothieihin jo pehmenneet hedelmät. Uunimunakkaisiin kaikki jääkaapin jämät ja pussinloput, myös sovellettu suolainen piirakka tai lämpimät voileivät toimii.
Suurin osa ruoasta on varsin hyvää ja syöntikelpoista pitkään, ei todellakaan joka päivä uutta evästä vaan mikron kautta. Päiväykset on vain suuntaa antavia, niitä tuijotetaan turhaan hysteerisesti. Esim kananmunat ja hapanmaitotuotteet säilyy todella pitkään päiväyksen jälkeenkin.
Pakastin auttaa säilömisessä.
Kun on kulkenut pitkään leipäjonossa lapsen kanssa niin ei tuu ekana heittää ruokaa roskiin, surullista ja järkyttävää miten huolettomasti toiset sitä jäätäviä määriä heittävät ”
Tuula Mäkelä Os Niemelä
”Hävikki on haaste ideoimaan uutta, jos ruokaa jää. Aamukahvin loput kylmään ja aamulta jääneen tuorepuuron sekaan. Ruokalusikallinen kermavaahtoa, pari pekaanipähkinää ja raakakaakaojauhetta. Hävikistä tuli hyväkäs .”
Tina Wiik
”Har operation kylskåps/skafferi rensning nu som då & andvänder det som finns till hands… Idag köttfärs gratäng med olika pasta sorter som har blivit över i olika påsar”
Praktiska arrangemang motar svinnet
Förutom kreativ matlagning finns det massor av pratiska lösningar att ta till i arbetet med att minska på svinnet. Kylskåpsarrangemang, appar, en extra frys och väl organiserade shoppinglistor är bara några av tipsen ni lyfte fram.
Johanna Yli-Hirvelä
– jääkaapin järjestys
– ostoslista
– tehtyä ruokaa voi syödä seuraavanakin päivänä
– ylikypsät banaanit lättyihin, smoothieen tai leivontaan
– ylimääräisestä/jääneestä puurosta sämpylöitä
– smoothieisiin syömättömät hedelmät
– wokkeihin ja sosekeittoihin nahistuneet kasvikset
– lämppäreitä tai pakastimeen jos on ylimääräistä leipää
Jasmin Tolvanen
”Kaupassa käydään Max 2-3krt/vko ja ostetaan silloin tarpeellinen. Ei tule ostettua liikaa eikä mitään turhaan kun kaupassa ei notkuta turhaan . Myös valmiiksi tehty ostoslista auttaa kauppakäyntiä ”
Susanna Sievilä
”Käytän ResQ- sovellusta puhelimellani ja ostan sen kautta hävikkiruokaa ja monesti pakastan osan ruoista ja syön vähän myöhemmin. ☺️”
Jesse Järvensivu
”Ei se sen kummempaa ole kuin että se mitä ostetaan se syödään, kyse on mielestäni ajattelutavasta minkä voi omaksua. Mutta esim säilyttämällä tuotteita oikein niitä voidaan syödä myöhemminkin ja parasta ennen päiväyksen kanssa kannattaa muistaa, että tuotteet on usein hyviä vielä jonkun aikaa sen jälkeen.”
Pernilla Lassén
”Gör alltid matlista för hela veckan och handlar enligt den, överbliven mat äter maken och jag till lunch dagen efter. Bröd skivas färdigt och fryses ner, sen tar vi bara fram den mängd vi ska äta.”
Djuren hjälper också
I flera kommentarer lyfte ni också fram antingen tvåbenta eller fyrbenta vänner från djurriket. Minskat matsvinn är ändå en angelägenhet för hela familjen, dit även husdjuren hör. Och visst fick vi med vår some-kändis Hilla på ett hörn också, hon hjälper husse Seppo vid behov. I somras charmade Hilla våra följare med sin fantastiska förmåga när det kom till att leverera grillkorv.
Oona Laiho
”Koira on oiva komposti jos hävikkiä meinaa syntyä. Samoin kohtuullinen ostaminen! Ruoan jatkojalostaminen ja luova soveltaminen myös hallussa. ”
Christina Bodbacka
”Håller reda på datum och planerar veckans mat redan på fredag vid veckhandeln…värmer det som blir över och som tur så har vi en hund som älskar vanlig mat…hon äter upp rester! ”
Erica Snellman
”Ger alla matrester som slipper av till våra 5 hönor. De blir lyckliga och mätta av det! ”
Seppo Arkivuo
”Suunnittelemalla ostokset etukäteen ja Hilla koira syö loput ”
Sist och slutligen skall mat och ätande vara en aktivitet för glädje och gemenskap, och därför känns det passande att sätta punkt med Jennis kommentar.
Jenni Porakone Lyytikäinen
”Kutsun ystävät syömään jos näyttää siltä että jää ruokaa syömättä. Arkkupakastin on myös ollut monen ruoan pelastus”