Siirry sisältöön
Hävikkiviikko, kollaassi 2020

”Hävikistä tulee hyväkäs!” Me kysyimme, te vastasitte – ota tästä talteen 14 arvokasta, maukasta ja hauskaa ruokahävikkivinkkiä

Syyskuun alussa vietetään kansallista Hävikkiviikkoa, jonka aikana halutaan nostaa ruoan arvostusta ja kertoa ruokahävikin vähentämisen tärkeydestä. Pyysimme seuraajiamme Herra Snellmanin Facebook-sivulla tarjoamaan apua meille ja muille siihen, miten ruokahävikkiä voi vähentää arjessa. Kokosimme tähän tekstiin oivan valikoiman hyödyllisiä, rahanarvoisia ja hauskoja vinkkejä.

Tarjoamme toki viikon kunniaksi myös itse yhden yksinkertaisen reseptin, jolla jäljelle jäänyttä ruokaa voi hyödyntää maukkaan pitsan muodossa, kunhan kaapista löytyy viilipurkki.

Hävikkipitsa on yksi tapa kierrättää hyvää, ja seuraajamme tarjosivat meille myös muita vastaavia ratkaisuja. Voit tutustua vinkkeihin Facebook-yhteisössämme ja kertoa siellä omat kokemuksesi ja näkemyksesi.

Vaikka vietämmekin hävikkiviikkoa kerran vuodessa, on hävikinvastainen työ meillä Snellmanilla on ympärivuotista toimintaa.

Kommentit julkaistaan tässä artikkelissa alkuperäiskielellä.

Leila Rauta-Viljakainen

”Just viime viikolla uunimunakas, mihin kerätty kaikki vähän…kinkkua, nakkia, avattu sulatejuusto, avattu kerma, avattu juustoraaste ja pintaan viel tomaatit ja a´vot. Oli muuten tosi hyvää. Kaikki hyödynnetään”

Kuva: Leila Rauta-Viljakainen

Carina Liljedahl

”Kör med konceptet att om nåt finns i kylskåpet så ska det användas. Tar fram kreativiteten. Utmanas att pröva nya recept. Eller hitta på egna. Och nu ger naturen en hel del gratis. Vispgröt av lingon som mellanmål, äppelkakor till kaffet och svartvinbärssaft mot förkylning ”

Foto: Carina Liljendahl

Sonja Lång

”Etukäteen suunnittelu. Kaikki jatkojalostetaan. Puurojen ja sosekeittojen jämät sämpylöiksi tai rieskaan. Siihen sosekeittoon uppoaa jo nahistuneet kasvikset.

Smoothieihin jo pehmenneet hedelmät. Uunimunakkaisiin kaikki jääkaapin jämät ja pussinloput, myös sovellettu suolainen piirakka tai lämpimät voileivät toimii.

Suurin osa ruoasta on varsin hyvää ja syöntikelpoista pitkään, ei todellakaan joka päivä uutta evästä vaan mikron kautta. Päiväykset on vain suuntaa antavia, niitä tuijotetaan turhaan hysteerisesti. Esim kananmunat ja hapanmaitotuotteet säilyy todella pitkään päiväyksen jälkeenkin.

Pakastin auttaa säilömisessä.

Kun on kulkenut pitkään leipäjonossa lapsen kanssa niin ei tuu ekana heittää ruokaa roskiin, surullista ja järkyttävää miten huolettomasti toiset sitä jäätäviä määriä heittävät ”

Kuva: Sonja Lång

Tuula Mäkelä Os Niemelä

”Hävikki on haaste ideoimaan uutta, jos ruokaa jää. Aamukahvin loput kylmään ja aamulta jääneen tuorepuuron sekaan. Ruokalusikallinen kermavaahtoa, pari pekaanipähkinää ja raakakaakaojauhetta. Hävikistä tuli hyväkäs .”

Kuva: Tuula Mäkelä os. Niemelä

Tina Wiik

”Har operation kylskåps/skafferi rensning nu som då & andvänder det som finns till hands… Idag köttfärs gratäng med olika pasta sorter som har blivit över i olika påsar”

Foto: Tina Wiik

KÄYTÄNNÖN JÄRJESTELYILLÄ HÄVIKKIÄ VASTAAn

Luovan ruoanlaiton lisäksi myös käytännön järjestelyillä pystyy hävikkiä kotitalouksissa vähentämään. Jääkaapin järjestelyt, puhelinsovellukset, lisäpakastimien hankinnat ja järjestelmällisyys omassa kulutuskäyttäytymisessä nousivat myös esille seuraajiemme vastauksissa.

Johanna Yli-Hirvelä

– jääkaapin järjestys
– ostoslista
– tehtyä ruokaa voi syödä seuraavanakin päivänä
– ylikypsät banaanit lättyihin, smoothieen tai leivontaan
– ylimääräisestä/jääneestä puurosta sämpylöitä
– smoothieisiin syömättömät hedelmät
– wokkeihin ja sosekeittoihin nahistuneet kasvikset
– lämppäreitä tai pakastimeen jos on ylimääräistä leipää

Jasmin Tolvanen

”Kaupassa käydään Max 2-3krt/vko ja ostetaan silloin tarpeellinen. Ei tule ostettua liikaa eikä mitään turhaan kun kaupassa ei notkuta turhaan . Myös valmiiksi tehty ostoslista auttaa kauppakäyntiä ”

Susanna Sievilä

”Käytän ResQ- sovellusta puhelimellani ja ostan sen kautta hävikkiruokaa ja monesti pakastan osan ruoista ja syön vähän myöhemmin. ☺️”

Jesse Järvensivu

”Ei se sen kummempaa ole kuin että se mitä ostetaan se syödään, kyse on mielestäni ajattelutavasta minkä voi omaksua. Mutta esim säilyttämällä tuotteita oikein niitä voidaan syödä myöhemminkin ja parasta ennen päiväyksen kanssa kannattaa muistaa, että tuotteet on usein hyviä vielä jonkun aikaa sen jälkeen.”

Pernilla Lassén

”Gör alltid matlista för hela veckan och handlar enligt den, överbliven mat äter maken och jag till lunch dagen efter. Bröd skivas färdigt och fryses ner, sen tar vi bara fram den mängd vi ska äta.”

ELÄIMET AVUKSI HÄVIKIN VASTAISESSA TYÖSSÄ

Monissa kommenteissa nousee myös esille kaksi- tai nelijalkaiset apurit. Hävikin vastainen työ on kuitenkin koko perheen yhteistä ponnistelua. Ja pääsihän meidän Some-julkkiksemme Hilla myös mukaan hävikin vastaiseen työhön. Vankka Snellmanin ystävä Hilla hääräsi jo kesällä sosiaalisen medin kanavillamme ja hurmasi hakutaidoillaan.

Oona Laiho

”Koira on oiva komposti jos hävikkiä meinaa syntyä. Samoin kohtuullinen ostaminen! Ruoan jatkojalostaminen ja luova soveltaminen myös hallussa. ”

Christina Bodbacka

”Håller reda på datum och planerar veckans mat redan på fredag vid veckhandeln…värmer det som blir över och som tur så har vi en hund som älskar vanlig mat…hon äter upp rester! ”

Erica Snellman

”Ger alla matrester som slipper av till våra 5 hönor. De blir lyckliga och mätta av det! ”

Seppo Arkivuo

”Suunnittelemalla ostokset etukäteen ja Hilla koira syö loput ”

Kuva: Seppo Arkivuo

Loppujen lopuksi ruoka ja syöminen on iloinen asia, joten päätämme tämän läpikäynnin Jennin kommenttiin.

Jenni Porakone Lyytikäinen

”Kutsun ystävät syömään jos näyttää siltä että jää ruokaa syömättä. Arkkupakastin on myös ollut monen ruoan pelastus”

HERRA SNELLMANIN FACEBOOK-sivuilla vinkkien kerääminen jatkuu

https://www.facebook.com/HerraSnellman/posts/10165677609125347