Hoppa till innehållet
Största delen av hushållens matsvinn kan undvikas: "Förutseende shopping, kreativ tillredning och förvaring med spelöga hjälper"

Största delen av hushållens matsvinn kan undvikas: ”Förutseende shopping, kreativ tillredning och förvaring med spelöga hjälper”

I början av september firas den nationella Spillveckan. Målet med temaveckan är att höja uppskattningen för maten och berätta om vikten av att minska på svinnet.

Även om vi firar Spillveckan under en av årets 52 veckor är arbetet med att motarbeta svinn något som pågår året om på Snellmans köttförädling. Det gäller alla skeden i produktionen, men präglar även det sätt på vilket vi förhåller oss till personalens luncher och tänket vid vår producent- och personalbutik.

Huvudförtroendeman Asko Peltola vet vad som gäller: Ta det du äter och ät det du tar.

Ifjol uppmärksammade vi Spillveckan genom ett upprop på vår Facebook-grupp Herra Snellman. Vi efterlyste våra följares bästa tips för att mota matsvinnet och vi fick in hundratals prima tips.

Vi sammanställde då dessa klimatsmarta och ekonomiskt hållbara tips till en lista som ingalunda tappat något av sitt aktualitetsvärde. Du kan fortfarande spola igenom våra ”14 roliga, matnyttiga och hållbara tips för att motarbeta matsvinnet”.

”Orsakerna kan vara många”

I höst beslöt vi oss för att slå våra kloka huvuden ihop vid fabriken och erbjuda er en kort, effektiv och jordnära lista på små knep i ”life hack”-anda som ni kan använda er av. Genom att utnyttja något eller alla av dessa tips kan du vara med i en gemensam front mot matsvinnet i våra hushåll.

–Kalla fakta är ändå att största delen av allt matsvinn på riktigt går att undvika. Definitionsmässigt pratar vi ändå om fullt ätbara råvaror som av orsak eller annan hamnar i skräptunnan. Orsakerna kan vara många, men redan om man planerar sina uppköp med god framförhållning och eftertanke är det en seger i sig.

– Ser man sen bara till att vara noga med förvaringen och tillräckligt påhittig och modig i tillredningen av rester så börjar situationen redan vara riktigt bra, säger Suvi Myllymäki som arbetar som kostrådgivare vid Snellmans Köttförädling.

Suvi Myllymäki.

suvis fem tips för minskat matsvinn

Med dessa enkla tips från Suvi kan du dra ditt strå till stacken i kampen mot det eskalerande matsvinnet i samhället, inte bara denna vecka utan alla veckor på året.

Aktivera hela familjen i kampen mot matsvinnet.
  1. Diverse mjölkprodukter går att göra otroligt mycket gott av, till och med små mängder räcker. En gräddskvätt, en oststump eller de sista skedarna färskost i burken fungerar prima som ingrediens. Det må då handla om frestelser, såser eller soppor samt plättar eller lådor.
  2. För mycket potatis igen? På tok för många hederliga ’potisar’ åker i soptunnan i vårt avlånga land, med tanke på hur mångsidig kokt potatis är som komponent i matlagning med minskat matsvinn i åtanke. Nästa dag kan du steka den knaprig på stekpannan eller inkludera i din lunchomelett eller fräscha potatissallad. Potatisen går även ypperligt in i en köttbullssmet istället för det traditionella ägget och skorpmjölet.
  3. All makt åt en megamix! Det gör sist och slutligen ingenting fast varje familjemedlem vid bordet äter olikt en dag. Genom att utnyttja ugnen för att värma upp diverse rester får familjen ändå äta sin måltid samtidigt och gårdagens överblivna mat blir dagens dos av välmående och mättnad.
  4. Under sena höstkvällar kan det vara sköt att få något varmt i sig, och vad funkar väl då bättre än en läcker purésoppa gjort på någon aningen småtrött rotfrukt. Med purésoppan kan du dessutom äta varma smörgåsar, där du kan använda de sista bitarna av ost och chark du hade i botten av kylskåpet – hur gott som helst!
  5. Var kreativ och våga använda din egen fantasi i köket. Andras fantasi kan man dessutom låna via sökjätten Google, och när du läst igenom Google kan vi tipsa om en fantastiskt mångsidig och gedigen receptskatt som du hittar på adressen https://snellman.fi/sv/recept/
På våra receptsidor kan du söka recept enligt råvara, t.ex. korv.

fett infopaket på adressen havikkiviikko.fi

På adressen havikkiviikko.fi finns massvis med information om matsvinnet och det arbete som görs för att motarbeta det, i alla led i livsmedelskedjan. Vi kan alla vara med och påverka.

Ta till exempel bara en så enkel sak som datummärkningarna på förpackningarna där det lönar sig att förstå skillnaden mellan ”Bäst före” och ”Sista användningsdag”.

Färskt kött och malet kött och annan mat som inte står sig allt för väl är försedda med ”Sista användningsdag”, men produkter som en medvurst lönar det sig alltid att ta en extra sensorisk koll på, eftersom texten på paketet skvallrar om ”bäst före”-datum. Bra kan det vara ännu en god stund efter datumet också.

Grafikens källa: havikkiviikko.fi