Siirry sisältöön
Största delen av hushållens matsvinn kan undvikas: "Förutseende shopping, kreativ tillredning och förvaring med spelöga hjälper"

Iso osa kotitaloukisen ruokahävikistä voidaan välttää: ”Tarvitaan ennakointia ostoksissa, kekseliäisyyttä valmistuksessa ja pelisilmä säilytyksessä”

Syyskuun alussa vietetään kansallista Hävikkiviikkoa, jonka aikana halutaan nostaa ruoan arvostusta ja kertoa ruokahävikin vähentämisen tärkeydestä.

Vaikka vietämmekin maassamme hävikkiviikkoa kerran vuodessa, on hävikinvastainen työ meillä Snellmanilla ympärivuotista toimintaa – tämä koskee kaikkia tuotannon vaiheista, mutta myös meidän ajattelutapaamme sekä henkilöstöravintolassa että tuottaja- ja henkilöstökaupalla.

Pääluottamusmies Asko Peltola sen tietää: ”Syö mitä otat, ja ota sen minkä syöt.”

Viime vuonna pyysimme Herra Snellmanin Facebook-seuraajia antamaan heidän parhaat hävikinvastaiset kotikeittiön niksit, ja niitä tulikin sadoittain.

Saimme näistä koottua kokoelman rahanarvoisia ja ympäristön kannalta fiksuja ratkaisuja, jotka eivät missään tapauksessa ole vuodessa vanhenneet. Täältä voit ottaa talteen ”14 arvokasta, maukasta ja hauskaa ruokahävikkivinkkiä”.

”Hävikin syitä voi olla monia”

Tänä syksynä löimme viisaat päämme yhteen tehtaalla ja päätimme tarjota yksinkertaisia mutta nerokkaita ”life hack”-henkisiä pieniä niksejä maamme kotikeittiöihin. Näitä soveltamamme voimme kaikki olla mukana yhteisrintamassa hävikinvastaisessa työssä.

– Fakta on kuitenkin se, että suuri osa hävikistä voidaan ihan oikeasti välttää. Hävikin määritys lähtee siitä, että roskiin päätyy täysin syömäkelpoista ruokaa. Syitä tähän voi toki olla monia, mutta jos ostokset tehdään ennakoiden niin ollaan jo hyvässä vauhdissa.

– Kun sitten kodin säilytys vain hoidetaan järkevästi ja valmistuksessa riittää sekä rohkeutta ja kekseliäisyyttä ollaan jo voiton puolella, toteaa Snellmanin lihanjalostuksen ravitsemusasiantuntija Suvi Myllymäki.

suvin viisi hävikkivinkkiä

Näillä ravitsemusasiantuntija Suvin kokoamilla vinkeillä pidät kotikeittiön hävikin kurissa ympäri vuotta, eikä vain näin kansallisen hävikkiviikon aikana.

Myös perheen pienimmät voi aktivoida hävikinvastaiseen työhön.
  • Erinäiset maitotuotteet taipuvat moneen, vaikka kyseistä tuotetta olisikin todella vähän jäljellä. Kermatilkan, juuston jämäpalan tai tuorejuustojämän voit hyödyntää todella moneen. Oli kohdalla sitten kastike, kiusaus, keitto tai tekeillä letut tai laatikko.
  • Keititkö taas vähän liikaa perunoita? Turhan moni perisuomalainen pottu päätyy jäteastian pohjalle, kun tässäkin tapauksessa on kyseessä monipuolisesta hävikkiruoanlaittoon soveltuvasta komponentista. Seuraavana päivänä voit paistaa sen rapeaksi pannulla tai hyödyntää lounaalla joko munakkaassa tai perunasalaatissa. Perunan voit myös pyöräyttää lihapullataikinaan, jolloin se korvaa kananmunan ja korppujauhot.
  • Megamix kunniaan! Ei todellakaan haittaa, jos perheenjäsenet syövät kaikki jonain päivänä ihan eri ruokaa. Uunin hyödyntäminen tässä tilanteessa takaa sen, että kaikki voivat kuitenkin syödä samaan aikaan, vaikka aterioita on monia. Edellispäivän tähteet kantavat kauas!
  • Iltapalalla erityisesti näin syksyisin on mukava syödä jotain lämmittävää, jolloin sekä sielu että keho voivat hyvin. Kuivahtaneita mutta käyttökelpoisia leikkeleitä on kätevää hyödyntää pizzan päällä, munakkaassa tai lämpimien voileipien päällä. Myös vähän jo nahistuneista juureksista saat tehtyä herkullisen sosekeiton, joka sopii oivasti esimerkiksi lämpimien voileipien kaveriksi.
  • Ole luova, käytä rohkeasti mielikuvitustasi sekä kansainvälisesti erittäin suosittua Google-hakupalvelua. Ja jos olet selaillut googlen läpi, voimme lämpimästi suositella yhtä maamme suosituimmista reseptikirjastoista, joka löytyy osoitteesta www.snellman.fi/reseptit.
Reseptipankistamme voi hakea reseptejä myös raaka-aineen perusteella, esimerkiksi ”makkara”.

Arvokasta tietoa osoitteessa havikkiviikko.fi

Osoitteessa havikkiviikko.fi löydät paljon enemmän tietoa hävikin vastaisesta työstä, ja myös lisää hyviä ajatuksia siitä miten me kaikki voimme vaikutta hävikin vähenemiseen ruokaketjun jokaisessa vaiheessa.

Elintarvikemerkinnöissä kannattaa myös olla tarkkana, että erottaa kahden eri merkkien merkityksen. ’Parasta ennen’ ja ’viimeinen käyttöpäivä’ ovat pakkauksissa ihan eri asia.

Valtaosa lihatuotteista luokitellaan herkästi pilaantuviin elintarvikkeisiin, joille annetaan aina viimeinen käyttöpäivä. Poikkeuksen tähän muodostavat lähinnä meetvurstit. Sen sijaan useat kuivatuotteet, leivät sekä maito ja maitotuotteet ovat usein käyttökelpoisia vielä parasta ennen -päiväyksen jälkeenkin.

Vinkkilistan lähde: havikkiviikko.fi