Siirry sisältöön
Sydänmerkillä on merkitystä – Snellmanin tuotteista löytyvä merkintä auttaa tekemään parempia valintoja

Sydänmerkki auttaa valveutunutta kuluttajaa kaupassa

Moderniin kauppareissuun sisältyy paljon valintoja. Ruokaostoksia tehdessä asiat kuten hinta, laatu, alkuperä, aiemmat kokemukset ja ravintoarvot puntaroidaan usein tarkasti. Valitsemalla Sydänmerkillä varustetun Snellmanin tuotteen kaupan hyllystä voit vaikuttaa rasvan ja suolan osuuteen ruokavaliossasi.

Sydänmerkki on Sydänliiton ja Diabetesliiton yhdessä hallinnoima merkintäjärjestelmä, joka käynnistyi jo vuonna 2000.

Suomalaisille erittäin tuttu Sydänmerkki on elintarvikepakkauksista ja myös ravintoloista löytyvä merkki, joka osoittaa, että kyseinen tuote tai ruoka-annos on terveyden kannalta parempi vaihtoehto.

Snellmanin ravitsemusasiantuntija Suvi-Juulia Myllymäki on innoissaan Sydänmerkin lisääntyvästä käytöstä sekä oman yrityksen pakkauksissa että yleisellä tasolla kaupan hyllyssä.

– Jos haluaa tarkkailla rasvan ja suolan määrää ruokavaliossa, sydänmerkki on siihen oiva apu. Usein kiireisellä kauppareissulla on vaikea arvioida paketin päältä paljonko tuotteessa on rasvaa, tai sisältääkö se runsaasti suolaa. Pakkausta komistava Sydänmerkki kertoo helposti ja luotettavasti, että lihatuote on näiden ominaisuuksien osalta tuoteryhmässään parempi valinta, Myllymäki avaa.

Ravitsemusasiantuntija Suvi-Juulia Myllymäki
Suvi-juulia Myllymäki työskentelee Snellmanilla ravitsemusasiantuntijana.

Kriteerit ohjaavat merkin käyttöä

Sydänmerkki on EU:ssa asti rekisteröity ravitsemusväite ja se on tunnetuin symboli Suomessa, joka kertoo tuotteen ravitsemuksellisesta laadusta.

Sydänmerkkiä ei missään nimessä lyödä pakkauksen kylkeen noin vain. Elintarvikeyritykset hakevat merkin käyttöoikeutta puolueettomalta asiantuntijaryhmältä, ja käyttöoikeuden voi saada, jos tuote täyttää oman tuoteryhmänsä kriteerit.

Leikkeleet
Snellmanin leikkeleistä kymmenessä on Sydänmerkki.

Sydänmerkin hakeminen tuotteelle on täysin vapaaehtoista. Snellmanin tuotteissa merkintä on aikaisemmin löytynyt lähinnä jalosteista, mutta alkuvuonna merkinnän on saanut myös huomattava osa tuoreesta lihasta.

”Ruokavalio on aina kokonaisuus”

Nykypäivän kuluttaja on entistä tietoisempi valinnoistaan ja tietoakin on laajalti saatavilla. Myllymäki näkee kuitenkin Sydänmerkin tärkeänä lisänä pakkauksissa, osana laajempaa kokonaisuutta.

– Kaikille tuotteille on käyttökohteensa, eikä mikään yksittäinen tuote ole varsinaisesti terveellinen tai epäterveellinen, sillä ruokavalio on aina kokonaisuus. Mutta jos kuitenkin haluaa tehdä sydänterveyden kannalta parempia valintoja, niin sydänmerkki on siihen oiva apu, hän huomauttaa.

– Liha ja lihavalmisteet ovat hyviä proteiinien lähteitä, mutta helposti myös suuria suolan ja kovan rasvan lähteitä. Sydänmerkki-lihoissa ja lihavalmisteissa rasvaa ja suolaa on maltillisesti, Myllymäki päättää.

Sydänmerkki.fi-sivustolta löytyy runsaasti lisää tietoa itse merkistä ja sitä kantavista tuotteista.

Snellmanin tuotteet Sydänmerkillä (24 kpl), tilanne 1.2.2022:

Leikkeleet:

Jauheliha:

Sydänmerkillä varustettu maatiaispossun sisäfilee valmistuu näppärästi grillillä – katso resepti täältä!

Tuoreliha, pihvit, suikaleet: