Siirry sisältöön
Edelläkävijä ympäristövastuussa

Edelläkävijä ympäristövastuussa

Tiesitkö että, kun paistaa kotona 500 g jauhelihaa noin 20-30 minuutin ajan, kuluttaa yhtä paljon energiaa kuin saman paketin valmistukseen navetasta valmiiseen tuotteeseen meillä Snellmanilla. Olemme pystyneet vähentämän energiankulutuksemme 25 %:lla kuluneen 7 vuoden aikana. Prosenttiluku ei ehkä sinällään ole kovin suuri mutta saman ajanjakson aikana tehtaan tuotantopinta-ala on kasvanut 240 % eli yli nelinkertaistunut. Tämä yksityiskohta huomioiden voidaan todeta, että energiankulutuksen väheneminen neljänneksellä todella suuri saavutus.

Miten energiankulutusta on voitu vähentää samalla kun tuotanto on kasvanut? Siihen vaaditaan määrätietoisen työn lisäksi myös villejä visioita ja rohkeutta olla edelläkävijä. Snellmanin yli 60-vuotisessa historiassa ympäristön huomioiminen ja kunnioittaminen on ollut mukana alusta alkaen, vaikka sanana ”ympäristövastuu” ei vielä ollut edes keksitty. Snellmanilla tarkkuus ja säästäväisyys ovat aina olleet toiminnan periaatteina.

Lämpöpumput hyödyntävät hukkalämpöä

Vuonna 2007 Snellman asensi ensimmäisenä elintarviketehtaana teollisuuslämpöpumpun Kuusisaaren tehdasalueelle. Lämpöpumpun avulla pystytään ottamaan talteen ja hyödyntämään kylmäjärjestelmän lämpökaasuista syntyvä hukkalämpö. Silloin kyseessä oli ainutlaatuinen testaus, joka osoittautui niin onnistuneeksi, että pari vuotta myöhemmin asennettiin toinen lämpöpumppu. Nämä ovat edelleen käytössä ja niiden avulla pystyttiin vähentämään öljyn käyttöä 800 tonnilla / vuosi.

Lietteellä lämmitettävä tehdas

Visiot ja halu kehittää toimintaa yhä ympäristöystävällisemmäksi eivät kuitenkaan loppuneet siihen. Elokuussa 2014 siirryimme täysin öljyttömään lämmitykseen ja höyryntuotantoon. Biokaasu saadaan muuntamalla Snellmanin Lihanjalostuksen toimittama liete puhtaaksi metaanikaasuksi biokaasulaitoksella. Snellmanin Lihanjalostus on ainoa biokaasua käyttävä elintarviketehdas Suomessa. Lue lisää biokaasun käytöstä täältä.