Siirry sisältöön
Gm-vapaus vaatii huolellisuutta tiloilla

Gm-vapaus vaatii huolellisuutta tiloilla

Gm-vapaa liha on yhteinen vastuuasia, jossa kaikilta osapuolilta vaaditaan erityistä huolellisuutta ja tarkkuutta. Snellmanin kaikki sopimustuottajat ovat kirjallisesti sitoutuneet ruokintaan ilman geenimuunneltua rehua, joten heillä on yksi avainrooleista gm-vapaan lihan tuotantoketjussa.

Kävimme tutustumassa Kurikka-Ojan emakkotilalla siihen, mitä gm-vapaan lihan tuotanto käytännössä tarkoittaa. Kurikka-Ojat kertovat, että geenimuuntelematon rehun on varmistettava jo ostohetkellä eli silloin kun tilaus uudesta rehuerästä lähetetään rehutehtaalle. Lisäksi asia on tarkistettava myös uuden rehusäkin käyttöönoton yhteydessä, jotta varmasti on saatu sitä mitä on tilattu.

– Välillä on huoli, että mitä jos toimitettava erä rehua ei olekaan geenimuuntelematonta. Inhimillisiä virheitähän voi sattua. Käymme kuitenkin säännöllistä dialogia rehutehtaan edustajan kanssa, näin he tietävät mitä rehuja käytämme ja yhteistyö luo molemminpuolista luottamusta. Tietysti tarkastamme myös aina toimitettujen rehujen etiketit varmuuden vuoksi. Kaikkien on kannettava oma vastuunsa ketjussa, Kurikka-ojat kertovat.

Rehua, jota ei ole geenimuunneltu sekä possuille että emakoille

Tilakäynnillä pääsemme tutustumaan noin 250 emakon tilaan. Tilalla on vierailuhetkellä emakoiden lisäksi myös ensikoita ja porsaita, joista osa on vasta vuorokauden ikäisiä. On tärkeää, että kaikki eläimet iästään riippumatta saavat ainoastaan rehua, jota ei ole geenimuunneltu. Kurikka-Ojan tilalta löytyy paksu kansio, johon on arkistoitu kaikki ostokuitit ja tuoteselosteet. Rehukirjanpito on yksi tärkeä osa gm-vapaan lihan tuotantoketjua ja ostokuitteja tuleekin säilyttää tiloilla vähintään viisi vuotta.

Kurikka-Ojan tilan siirtyessä ruokintaan ilman geenimuunneltua rehua, muutos koski oikeastaan vain alkukasvatusrehuja, koska muut tilalla käytetyt rehut täyttivät jo ehdot. Alkukasvatusvaihe on kuitenkin sioilla herkkä vaihe, joten rehujen vaihto jännitti hiukan.

– Vanhat rehut toimivat hyvin, joten uuteen rehuun siirtyminen vaati alussa pientä hienosäätöä, kuten esim. ruokintamäärän ja koostumuksen muuttamista. Tämä on kuitenkin normaalia aina kun rehuja vaihdetaan eikä ongelmia vaihdosta syntynyt, Kurikka-Ojan isäntä toteaa.

Kurikka-Ojan tilalta vieroitetut porsaat välitetään eteenpäin loppukasvattamoon. Kun porsaat siirretään eteenpäin tuottajan tulee vielä kirjallisesti lomakkeen avulla ilmoittaa, että kaikki eläimet ovat saaneet geenimuuntelematonta rehua koko elinkaarensa aikana.

Gm-vapaalla lihalla kohti puhtaampaa tulevaisuutta

Keskustelu gm-vapaata lihaa tuottavasta sika- ja nautaketjusta aloitettiin Snellmanilla jo vuosia sitten, ja alussa se herätti monen tuottajan mielessä paljon kysymyksiä.

– Suurin huoli oli siitä, miten tarvittavan soijan saanti varmistetaan Suomessa.

Kurikka-Ojan tilalla uskotaan nyt vahvasti siihen, että gm-vapaa linja on muutos kohti parempaa tulevaisuutta.

– Emme tarkalleen tiedä geenimuuntelun vaikutuksista, joten tämä on mielestämme puhtauden ja luonnollisuuden suhteen oikea suunta. Olemmehan me tarkkoja omasta syömisestämmekin. Toivomme nyt vain, että myös kuluttajat ymmärtävät miten paljon työtä tuottaja ja lihanjalostaja tekee suomalaisen laadun ja puhtauden eteen, Kurikka-Ojan tuottajapariskunta sanoo.