Siirry sisältöön
Mikä on lisäaine?

Mikä on lisäaine?

Jokainen meistä törmää lisäaineisiin jossain muodossa niin kotona, töissä, koulussa kuin vapaa-ajallaan. Mitä nämä elintarvikkeissa käytetyt lisäaineet sitten ovat ja miksi niitä käytetään?

Elintarvikevirasto Evira määrittelee lisäaineen seuraavasti: ”elintarvikelisäaineet ovat aineita, joita ei yleensä kuluteta varsinaisina elintarvikkeina vaan ne lisätään tarkoituksellisesti elintarvikkeisiin jotakin teknologista tarkoitusta varten”. Lisäaineiden käyttötarkoituksia elintarviketeollisuudessa on monia, niitä voidaan käyttää esimerkiksi:

1) Tuotteen säilyvyyden parantamiseksi
2) Korostamaan aistinvaraisia ominaisuuksia kuten makua, väriä tai tuoksua
3) Parantamaan tuotteen rakennetta

Lisäaineet jaetaankin juuri niiden käyttötarkoituksen perusteella eri lisäaineryhmiin. Lisäaineryhmiä on kymmeniä, joista elintarvikkeissa usein käytettyjä ovat esim. säilöntäaineet, arominvahventeet, hapettumisenestoaineet sekä väri- ja stabilointiaineet.

Elintarvikevalmistajan on lakisääteisesti velvollinen ilmoittamaan lisäaineiden käytöstä tuoteselosteessa. Usein lisäaineet ilmoitetaan niin kutsuttuina E-koodeina. Lisäaineryhmä on kuitenkin aina kirjoitettava auki tuoteselosteeseen. Tuoteselosteiden oikeellisuutta Suomessa valvoo Elintarvikevirasto Evira. Evira on julkaissut myös E-koodiavaimen, jonka tavoitteena on opastaa kuluttajaa lisäaineviidakossa.
Tutustu E-koodiavaimeen

Natriumglutamaatti

Natriumglutamaatti (E621) poistettiin kaikista Snellmanin tuotteista jo vuosia sitten. Natriumglutamaatti on glutamiinihapon natriumsuola, jota käytetään arominvahventeena. Sillä pyritään siis voimistamaan lihan makua. Laadukkailla raaka-aineilla, lihapitoisuutta lisäämällä ja oikeilla tuotantomenetelmillä natriumglutamaatti pystytään jättämään pois tuotteista. Vaikka tuotteista on poistettu natriumglutamaatti niihin ei ole lisätty suolaa, tuotteissa ei myöskään käytetä hiivauutetta.

Fosfaatti

Vuonna 2013 Snellmanin ruokamakkaroista poistettiin lisätty fosfaatti (E450, E451). Fosfaateiksi kutsutaan fosforihapon eri suoloja. Fosfaattia käytetään makkaroissa usein veden sidontakyvyn lisäämiseksi sekä tuotteen rakenteen parantamiseksi. Korkeammalla lihapitoisuudella, laadukkaammalla raaka-aineella ja tuotantoprosesseja kehittämällä lisätty fosfaatti pystytään kuitenkin jättämään pois, lihassa kun on jo luonnostaan fosfaattia.

Nitriitti

Snellmanin uusista lisäaineettomista maustetuista makkaroista on nyt lisäksi poistettu nitriitti (E250). Nitriittiä saadaan valmistettaessa nitraattia salpietarista. Nitriittiä käytetään yleisesti säilöntäaineena mm. makkaroissa ja leikkeleissä.  Nitriitin poistaminen vaikuttaa niin makuun, väriin kuin säilyvyyteen. Täten muuttamalla tuotanto- ja kypsennystapoja, lisäämällä lihapitoisuutta sekä kehittämällä mausteseosta nitriitti on pystytty poistamaan niin, että tuotteen laatu pysyy ennallaan.