Usein kysytyt kysymykset
Olemme keränneet tähän alle usein kysyttyjä kysymyksiä vastauksineen, jotta ainakaan nämä aatokset eivät jää vaivaamaan.
Miksi suojakaasuun pakatut tuotteet tuoksuvat epämiellyttävälle avattaessa?
Suojakaasuina käytetään happea, typpeä ja hiilidioksidia, jotka ovat kaikki normaaleja ilmakehän kaasuja, joita hengitämme joka päivä. Hiilidioksidi, joka estää mikrobien kasvua, on ominaistuoksultaan pistävä. Tuotteen nesteeseen liuennut hiilidioksidi vapautuu, kun pakkaus avataan. Tällöin kaasut poistuvat pakkauksesta, joka ilmenee hetkellisesti epämiellyttävänä tuoksuna. Tuoksu häviää nopeasti kun pakkaus on avattu.
Jääkö tuotteeseen suojakaasua?
Suojakaasuina käytetään happea, typpeä ja hiilidioksidia, jotka ovat kaikki normaaleja ilmakehän kaasuja, joita hengitämme joka päivä. Kaasuista typpi ei imeydy lainkaan tuotteeseen. Hiilidioksidista osa liukenee tuotteen nesteeseen, mutta se haihtuu hyvin nopeasti kun pakkaus avataan. Näin ollen kaasut eivät jää tuotteeseen.
Miksi suojakaasuun pakattu tuote ei säily enää yhtä hyvin avattuna?
Kun pakkaus on avattu, ei suojakaasu enää suojaa tuotetta. Tällöin sen säilyvyys myös muuttuu ja sitä on käsiteltävä kuten pakkaamatonta tuotetta. Suojakaasuun pakattu tuote tulee säilyttää jääkaappilämpötilassa, koska suojakaasu ei korvaa kylmäsäilytystä. Pakkaukseen merkitty viimeinen käyttöpäivä pätee vain avaamattomalle tuotteelle.
Mitä on natriumglutamaatti?
Natriumglutamaatti on elinterviketollisuudessa paljon käytetty aromivahvenne. Me Snellmanilla emme käytä sitä tuotteissamme lainkaan. Natriumglutamaatti (E621) on glutamiinihapon natriumsuola, jota käytetään elintarvikkeiden lisäaineena aromivahventeena, jolloin sen avulla parannetaan mm. lihan makua ja tuoksua.
Miksi joihinkin tuotteisiin lisätään lisäaineita?
Lisäaineita lisätään elintarvikkeisiin tarkoituksella ja niillä on aina jokin haluttu teknologinen vaikutus. Lisäaineiden avulla pyritään esimerkiksi estämään bakteereiden ja muiden tauteja aiheuttavien mikrobien kasvu, parannetaan elintarvikkeen koostumusta, makua, ulkonäköä tai ravitsemuksellista laatua. Peruselintarvikkeisiin, kuten tuoreeseen lihaan, muniin, maitoon tai kasviksiin ei saa käyttää lainkaan lisäaineita.
Me Snellmanilla pyrimme aina käyttämään lisäaineita mahdollisimman vähän ja vain tositarkoitukseen. Monia tuotteita olemme ajan saatossa oppineet valmistamaan kokonaan ilman lisäaineita, mutta kaikkien tuotteiden kohdalla se ei (ainakaan vielä) ole mahdollista.
Mitä eroa on laktoosittomalla ja maidottomalla tuotteella?
Laktoositon tuote ei sisällä lainkaan (alle 0,01 g / 100 g) maitosokeria eli laktoosia, mutta voi kuitenkin sisältää muita maidon ainesosia. Vähälaktoosisissa tuotteissa on laktoosia alle 1g/100g. Maidoton tuote ei sisällä mitään maidon ainesosia ja sopii siis ihmisille, jotka ovat allergisia maitoproteiinille.
Mitä tarkoittaa modifioitu/muunnettu tärkkelys?
Tärkkelyksen tehtävä elintarvikkeessa on pääasiassa vaikuttaa tuotteen rakenteeseen. Tärkkelyksen ominaisuuksia muunnellaan fysikaalisin, kemiallisin tai entsymaattisin keinoin, jotta saataisiin mahdollisimman hyvin saostava ja pitkää kuumennusta kestävä tuote. Snellmanin tuotteissa käytetty modifioitu tärkkelys on valmistettu perunasta, jolloin se on gluteiinitonta ja sopii näin ollen myös keliaakikoille.
Miksi kaikkien tuotteiden etiketeissä ei ole valmistusvinkkiä?
Etenkin marinoitujen tuotteiden kohdalla ainesosaluettelo on niin pitkä, että valmistusvinkki ei mahdu etikettiin. Kotisivuiltamme löytyy kuitenkin vinkki niillekin tuotteille, joilta se pakkauksesta puuttuu. Lisäksi sivuilta löytyy suuri määrä valmiita reseptejä.
Mitä EAN-koodi tarkoittaa?
EAN-koodi on kansainvälinen tuotenumerostandardi teollisuuden, tukkukaupan ja vähittäiskaupan sekä kuluttajien välisille suhteille. EAN-koodi on kaikissa kulutustavaroissa. 13-numeroinen EAN-koodi muodostuu yritysnumerosta (joka alkaa maatunnuksella), tuotenumeroista ja tarkistusnumerosta.
Miten kauan avattua tuotetta voi käyttää?
Valmistajana takaamme suljetun tuotteen säilyvyyden viimeiseen käyttöpäivään asti. Avatun tuotteen säilyvyyteen vaikuttavat monet asiat, kuten kylmäketjun katkeaminen, jääkaapin lämpötila sekä muut tuotteet, joita säilytetään samaan aikaan jääkaapissa ym. Tarkkoja säilytysaikoja ei siis pystytä avatuille tuotteille antamaan. Leikkeleet säilyvät avattuina noin viikon ajan, kun taas maksatuotteet ovat herkempiä pilaantumaan ja säilyvät avattuina 3-4 päivää.
Mistä tietää, onko tuotteessa käytetty 100 %:sesti suomalaisia raaka-aineita?
Hyvää Suomesta -joutsenlippu on suomalaisen ruuan alkuperämerkki. Siitä tunnistaa elintarvikkeen, joka on valmistettu Suomessa ja jonka raaka-aineista vähintään 75 prosenttia on suomalaista. Kuitenkin joutsenlipputuotteessa liha, kala, kananmuna ja maito on aina täysin suomalaista. Me Snellmanilla käytämme aina ainoastaan kotimaista lihaa.
Mistä on peräisin tuotteissa käytetty maltodekstriini ja glukoosi?
Suurin osa käyttämästämme maltodektstriinistä ja glukoosista on peräisin maissista, mutta muutamissa tuotteissa kyseiset aineet ovat peräisin sekä maissista että vehnästä.
Voiko Bratwurstia ja kinkkusuikaleita syödä ilman kypsennystä?
Kyllä voi. Kaikki kypsät jalosteemme, myös All Natural -tuoteperheen makkarat ovat valmiita nautittaviksi. Toki Bratwurst yleensä maistuu paremmalta paistettuna tai grillattuna.
Jauhelihan väri on tavallista harmaampi, voiko sitä syödä?
Mikäli tuotteen tuoksussa ei ole muutosta, on mahdollisesti kyse siitä, että jauheliha ei ole saanut happea. Jauheliha jauhetaan ja pakataan tiiviinä, erittäin kylmänä massana pakkauksiin. Joskus massa jää pakattaessa tavallista tiiviimmäksi tai osa lihasta voi olla tehokkaan jäähdytyksen vuoksi kohmeista. Silloin ainoastaan lihan pintaosa pääsee reagoimaan hapen kanssa, ja väri jää harmahtavaksi.
Jauhelihan punainen väri syntyy hapen reagoidessa lihan myoglobiinin kanssa. Tiivisti vakuumiin pakattu jauheliha on usein siksi harmaampaa kuin kaasuun pakattu tai pakkaamaton liha. Väri usein kuitenkin palautuu, kun pakkaus poistetaan ja lihan pinta pääsee reagoimaan huoneilman hapen kanssa.
Jauhelihapaketissa on tavallista enemmän nestettä, voiko sitä syödä?
Jos tuotteen tuoksu on normaali, ei nesteestä ole haittaa. Nesteen irtoaminen jauhelihasta johtuu usein lämpötilavaihteluista. Kunnon jauheliha valmistetaan aina tuoreesta pakastamattomasta lihasta. Jauhelihamassa kuitenkin pidetään jauhamisen ja pakkaamisen ajan erittäin kylmänä hiilidioksidijäähdyttimen avulla. Joskus osa pieni osa lihasta saattaa jäädä tavallista pidemmäksi aikaa viilennyskohtaan, ja olla hetkellisesti kohmeista. Lämpötilavaihtelut myös kuljetuksen ja varastoinnin aikana saattavaa aiheuttaa nesteen irtoamista, vaikka kylmäketju olisi pysynyt koko ajan katkeamattomana.
Jos nakista puuttuu pala, onko joku haukannut siitä?
Ei ole. Tuotantotiloissamme syöminen, juominen ja tuotteiden maistelu on kiellettyä. Nakki voi kuitenkin joskus katketa kypsennyksen tai pakkaamisen aikana. Tuotteita kyllä maistellaan säännöllisesti, mutta se tapahtuu erillisissä tiloissa, eikä maisteltuja tuotteita missään nimessä palauteta tuotantoon.
Saako lihan pakastaa? Entä jauhelihan?
Kyllä, lihan voi pakastaa.
Snellmanin Kunnon jauheliha on tehty aina tuoreesta, pakastamattomasta lihasta, joten voit huoletta pakastaa sen kotona. On kuitenkin hyvä huomioida, että pakastetun tuotteen säilyvyys ei ole sulatuksen jälkeen sama kuin tuoreella. Sulatettu tuote tulee käyttää mahdollisimman pian sulatuksen jälkeen.
Liha säilyy oikein pakastettuna yleensä n. puoli vuotta. Lihan rasvaisuus vaikuttaa säilyvyyteen, ja siksi rasvaista lihaa kannattaa säilyttää pakastettuna vain n. 3 kuukautta. Paakastimen lämpötilan tulee olla vähintään -18 °C.
Eikö listasta löytynyt vastausta sinua mietityttävään asiaan? Ota ihmeessä yhteyttä esimerkiksi Facebookin välityksellä. Voit halutessasi lähettää myös viestiä tai soittaa suoraan kuluttajapalveluun.