Kotitekoiset pitaleivät gyros-possulla
6
40min työaika + 1h 5min kokonaisaika
Keskitaso
Ainekset
Pitaleivät
- 2 dl vettä
- 12 g tuorehiivaa
- 1 tl sokeria
- 1 tl suolaa
- 3 rkl oliiviöljyä
- 5 dl vehnäjauhoja
Gyros-lihatäyte
- 1 kpl Snellman Maatiaispossun lihasuikale 400 g
- 2 rkl oliiviöljyä
- 2 rkl valkoviinietikkaa
- 0.5 tl timjamia
- 0.5 tl chilijauhetta
- 0.5 tl kuminaa
- 0.5 tl oreganoa
- 2 kpl valkosipulinkynttä
- 1 tl hunajaa
- 1 tl suolaa
Tzatsiki
- 2 dl turkkilaista jogurttia (10%)
- 1 kpl valkosipulinkynttä
- 0.5 kpl kurkkua karkeaksi raastettuna ja valutetttuna
- 0.3 tl suolaa
- ripaus mustapippuria
Kasvistäyte
- 2 kpl tomaattia
- jääsalaatin lehteä
- 1 kpl sipulia
- 2 rkl tuoreita yrttejä silputtuna
Ohje
Marinointi
Sekoita marinadin ainekset ja lisää liha, anna marinoitua sillä aikaa kun valmistat tzatsikin ja pitaleivät.
Pitaleivät
Tee taikina, anna kohota liinan alla noin puoli tuntia.
Jaa taikina kuuteen osaan ja tee pyöreitä pullia.
Kauli tai painele taikina pyöreiksi leiviksi.
Kuumenna paistinpannu ja paista leipiä kuivalla kuumalla pannulla 2 min/puoli (tai uunissa 250 asteessa noin 5 min).
Sivele kuumille leiville oliiviöljyä.
Tzatsiki
Raasta kurkku, valuta nesteet pois, murskaa valkosipuli ja sekoita ne jogurttiin.
Mausta suolalla ja pippurilla.
Laita tzatsiki jääkaappiin tekeytymään.
Täyte
Kun pitaleivät ja tzatsiki ovat valmiit, paista marinoituneet lihasuikaleet ja pilko kasvikset.
Vinkkejä
Pitaleipien täytteeksi sopivat erinomaisesti myös Herra Snellmanin grillatut ja valmiiksi viipaloidut kebab-lastut, etenkin jos possusuikaleiden marinointiin ei ole aikaa tai kaikkia ainesosia. Kokeile tehdä myös maukas kanagyros korvaamalla lihatäyte paahdetuilla kanalastuilla!
Jos haluat astetta helpomman ohjeen, katso pitakebab ja tsatsiki -reseptimme!
Ravintosisältö
/ 100g | / Annos 230 g | |
---|---|---|
Energia | 907 kJ / 217 kcal | 2086 kJ / 499 kcal |
Rasva | 11.2 g | 25.7 g |
- josta tyydyttynyttä | 3.2 g | 7.4 g |
Hiilihydraatit | 20 g | 46.1 g |
- josta sokereita | 3 g | 6.8 g |
Proteiini | 9 g | 20 g |
Ravintokuitu | 1.3 g | 3 g |
Suola | 1 g | 2.4 g |
Ravintosisältötiedot ovat suuntaa antavia. Tarkista tuotteiden sopivuus erityisruokavalioihin pakkauksista. Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli.