Makaronilaatikko
6
15min työaika + 1h 15min kokonaisaika
Helppo
Ainekset
Makaronilaatikko
- 6 dl tumma makaroni
- 1 kpl Snellman Kunnon naudan jauheliha 10 % 400 g
- 1 kpl sipulia
- 1.5 tl suolaa
- 0.5 tl mustapippuria
Munamaito
- 7 dl maitoa
- 3 kpl kananmunaa
Ohje
Keitä makaronit pakkauksen ohjeen mukaan.
Kuori ja hienonna sipuli.
Ruskista jauheliha ja sipuli. Mausta suolalla, pippurilla ja muilla haluamillasi mausteilla, esim. paprikajauheella tai grillimausteella.
Kaada kypsät makaronit ja jauheliha vuokaan ja sekoita.
Sekoita maito ja kananmunat ja kaada vuokaan. Halutessasi voit maustaa myös munamaidon.
Paista makaronilaatikkoa 200 asteessa noin tunti.
Tuunausvinkkejä
Mikäli käytät lihalientä maidon sijaan, niin vähennä suolan määrää ½ tl.
Voit myös valmistaa makaronilaatikon ilman keittämistä, lisää nesteen määrää silloin noin 4 dl lisää. Sekoita välillä.
Jos haluat valmistaa makaronilaatikon ilman maitoa, korvaa reseptin maito lihaliemellä.
Makaronilaatikon tuunausvinkkejä
Makaronilaatikkoa on helppo muunnella esim. korvaamalla osa nesteestä tomaattimurskalla tai lisäämällä joukkoon kasviksia.
Jos kotoasi löytyy useita pieniä uunivuokia, kokeile tehdä jokaiselle ruokailijalle oma pieni annosvuoallinen laatikkoa.
Kokeile maustaa makaronilaatikkoa esim. valkosipulilla.
Lisää pinnalle juustoraastetta.
Ravintosisältö
/ 100g | / Annos 300 g | |
---|---|---|
Energia | 557 kJ / 132 kcal | 1670 kJ / 397 kcal |
Rasva | 4.1 g | 12.2 g |
- josta tyydyttynyttä | 1.6 g | 4.7 g |
Hiilihydraatit | 14.1 g | 42.3 g |
- josta sokereita | 2.1 g | 6.4 g |
Proteiini | 9 g | 28 g |
Ravintokuitu | 1.1 g | 3.4 g |
Suola | 0.5 g | 1.6 g |
Ravintosisältötiedot ovat suuntaa antavia. Tarkista tuotteiden sopivuus erityisruokavalioihin pakkauksista. Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli.
Kokkaa resepti vaiheittain
Katso koko reseptivideo
Vinkit astetta parempaan makaronilaatikkoon
Lapsilta kysytään usein heidän lempiruokaansa. Vaikka nykypäivänä saattaa kuulla yllättävänkin kansainvälisiä vastauksia, yksi meille kaikille tuttu uuniruoka on pitänyt pintansa perheen pienempien – ja vähän isompienkin, kestosuosikkina. Kuten arvata saattaa, kyse on jauhelihamakaronilaatikosta! Perinteinen makaronilaatikko on herkullista arkiruokaa parhaimmillaan: yksinkertainen valmistaa, riittoisa ja maistuu koko perheelle.
Makaronilaatikko uunissa on helppo koko perheen ruoka
Perinteinen liha-makaronilaatikko on siitä helppo ruoka, että alkuvalmistelujen jälkeen se kypsyy uunissa itsekseen eikä keittiössä tarvitse vartoa peläten päivällisen palavan. Vuoan voi jättää uuniin vaikka ulkoilun ajaksi ja palata happihyppelyn jälkeen valmiin ruoan ääreen. Kaverikseen makaroonilaatikko kaipaa vain ketsuppia, mutta myös tuoreet kirsikkatomaatit tai porkkanaraaste sopivat hyvin raikastamaan lempeänmakuista makaronilaatikkoa.
Makaronilaatikko on myös yksi niitä harvoja ruokia, jotka vain paranevat seuraavana päivänä lämmitettäessä. Voit huoletta siis tehdä kerralla isomman annoksen myös tulevia päiviä silmällä pitäen ja vaikka pakastaa loput. Niinä päivinä, kun on kiire, eikä ehdi ajatella ruoanlaittoa, on kätevää, että pakastimesta löytyy vaihtoehtoja. Makaronilaatikon lämmittäminen pannulla on nopeaa ja se tuo ruokaan oman lisämakunsa.
Rouskuvien makaronien ystävät voivat paistaa makaronilaatikkoa kovemmalla lämmöllä ja maksimoida lautaselleen rapean viimeistelyn. Nopea vaihtoehto makaronilaatikon rapeasta pinnasta pitäville on myös uunipeltimakaronilaatikko. Uunipeltimakaronilaatikko on kaikin puolin kuin tavallinen makaronilaatikko, mutta paistetaan vuoan sijaan pelillä. Tällä tavoin makaronilaatikkossa on niin sanotusti enemmän pintaa ja rapeutta riittää tarpeeksi kaikkien ruokailijoiden lautasille. Muista kuitenkin varata tarpeeksi juustoraastetta valmistaessasi uunipeltimakaronilaatikkoa!
Makaronilaatikko lihaliemeen vai munamaitoon, siinä pulma
Jos ruokavalio ei salli esim. maitotuotteiden käyttöä, uuniin kannattaa kokeilla laittaa maidoton makaronilaatikko. Makaronilaatikko lihaliemeen on hyvä vaihtoehto keittiöön kuin keittiöön, sillä se antaa makaronilaatikolle yllättävän paljon makua ja mehukkuutta – vaikka osa väittääkin, että makaronilaatikko munamaidolla on ainoa oikea makaronilaatikko. Kaikkea on kuitenkin hyvä kokeilla ja antaa mahdollisuus myös makaronilaatikolle ilman munamaitoa – tietysti oman ruokavalion rajoissa.
Makaronilaatikko keittämättä
Sekä lihaliemen että munamaidon määrää säätelemällä on mahdollista myös tehdä makaronilaatikko raaoista makaroneista ja säästää tiskiä. Tällöin lihalientä kannattaa varata litra noin 5-6 desilitraa keittämättömiä makaroneja kohti ja rikkoa maitoon ainakin vielä yksi kananmuna lisää. Makaronit keittyvät nopeasti uunissakin eli paistoajaksi riittää makaronilaatikolle perinteinen tunti, mutta tietysti sitä mehevämmän laatikon saat, mitä pidempään maltat pitää vuoan uunissa ja antaa makujen kehittyä.
Makaronilaatikosta on moneksi
Tutuista raaka-aineista huolimatta perinteinen makaronilaatikko on monipuolinen ruoka, johon saa helposti vaihtelua. Jauhelihan lisäksi vuokaan voi sujauttaa esim. paistettua pekonia tai kasviksia kuten paprikaa, tomaattia tai parsakaalia.
Myös aurinkokuivatut tomaatit tuovat perinteiseen makaronilaatikkoon maukasta suolaisuutta ja tuulahduksen Italiasta. Saapasmaan tunnelmaa voi tuoda makaronilaatikkoon myös lisäämällä kuivattua tai tuoretta basilikaa munamaidon mausteeksi. Potkua taas on helppo lisätä esim. chilin muodossa.
Juuston ystävien kannattaa kokeilla pinnalle ripoteltavan juustoraasteen lisäksi myös sulate- tai tuorejuuston sujauttamista jauhelija-makaroniseokseen. Varsinkin maustetuilla tuorejuustoilla on helppo antaa makaronilaatikolle lisämakua ja herkullisen kermaista koostumusta.
Usein makaronilaatikosta kysyttyä
Riittävän nopeasti jäähdytettynä — korkeintaan pari tuntia huoneenlämmössä valmistamisen jälkeen — makaronilaatikko säilyy jääkaapissa syömäkelpoisena 2-3 vuorokautta.
Makaronilaatikon paistoaika on noin tunti.
Paista makaronilaatikko 200 asteessa.
Jotta makaronilaatikko ei jää turhan valjuksi ja kuivakaksi, suosittelemme valmistamaan sen Kunnon sika-nauta jauhelihasta, jossa on riittävästi rasvaa mehevän ja maukkaan lopputuloksen varmistamiseksi.