Siirry sisältöön

Hyvinvoinnista ja kunnioituksesta ihmistä, eläintä ja luontoa kohtaan

Liha on arvokkain raaka-aineemme. Meidän tehtävämme on varmistaa, että kunnioitamme sitä ketjun kaikissa vaiheissa. Porsaanlihan osalta olemme tehneet mm. seuraavia valintoja ihmisten, eläinten ja ympäristön hyvinvoinnin parantamiseksi.

  • Snellman edistää vapaaporsitusta yhdessä perhetilojen kanssa.
  • Omalla jalostuksella huolehditaan avoimuudesta, eettisyydestä ja luotettavuudesta ja kehitetään terveempiä sikoja, hyvinvointi edellä.
  • Maatiaispossujen kotimainen Superior-ruokinta pienentää ruokinnan aiheuttamaa hiilijalanjälkeä ja parantaa lihan laatua.
  • Eläinlääkärit, kuljettajat ja tilaneuvojat varmistavat, että tuottajat saavat tukea työhönsä eivätkä jää yksin.

Vastuullisuus on vain pelkkä sana, jos ei sitä näytä toteen teoin. 

Suomessa kasvatetaan ainutlaatuista maatiaispossua

Omalla jalostuksella otetaan vastuu eläinten hyvinvoinnista

Jalostus on sikatalouden tuotekehitystä, joka edellyttää laajaa osaamista ja harkittuja valintoja. Tänä päivänä Snellman on ainoa lihatalo, joka jalostaa sikoja Suomessa. 

– Jalostamalla sikoja itse voidaan huolehtia jalostuksen avoimuudesta, eettisyydestä ja luotettavuudesta sekä kehittää terveitä sikoja kestävältä pohjalta Snellmanin arvojen mukaisesti, kertoo Snellmanin alkutuotannon kenttäpäällikkö Martti Hassila.

Maailmalla tuotantoeläinten jalostustyö keskittyy usein liikaa lukumäärän kasvattamiseen – määrään ennen laatua. Tämä ei ole eläinten kannalta kestävää. Snellman ei tuo sikoja eikä sikojen genetiikkaa ulkomailta vaan koko tuotantoketju on Snellmanin omassa hallinnassa eikä ulkomaisilla jalostusyhtiöillä. 

Suomalaisen osaamisen kehittäminen

Snellmanilla pidetään tärkeänä, että Suomessa koulutetaan nuoria alkutuotannon ammattilaisia ja että heillä on mahdollisuus sijoittua työelämään kehittämään suomalaista sikataloutta suomalaisista lähtökohdista, joissa etusijalla ei ole tuotantoeläinten määrän maksimointi vaan kokonaisuus, jossa huomioidaan eläinten terveys ja hyvinvointi. Oman jalostusohjelman myötä tuetaan myös suomalaista yrittäjyyttä.

Perhetilojen kanssa kohti vapaaporsitusta

Vapaaporsitus mahdollistaa sikojen lajityypillistä käyttäytymistä, kun porsitushäkit poistetaan ja eläimillä on enemmän tilaa liikkua. Täydellinen siirtymä vie vielä hetken, mutta puolet Snellmanin emakkotiloista toimii vapaaporsituksessa jo nyt. Vapaaporsitusta pidetään merkittävänä eläinten hyvinvointia edistävänä hankkeena, jonka tuloksena on terveempiä ja vahvempia porsaita.

Snellmanilla on huomattu, että Maatiaispossu sopii vapaaporsituksen vaatimuksiin erinomaisesti. Hyvin hoidettu possu, joka on elänyt oikeanlaisessa kasvatusympäristössä ja jota osaava ja motivoitunut tuottaja on hoitanut, on Snellmanin tuotteiden tärkeimpiä laatutekijöitä. 

– Kaikki tilat täyttävät Sikavan terveydenhuolto-ohjelman kansallisen tason vaatimukset, jotka ovat lainsäädäntöä korkeammat. Tilojen terveydenhuoltoeläinlääkärit seuraavat sikojen terveyttä ja hyvinvointia säännöllisesti samalla kun Snellmanin omat tilaneuvojat, henkilökunta ja kuljettajat huolehtivat tuottajan kanssa, että kuljemme yhdessä jatkuvasti kohti parempaa, Hassila toteaa lopuksi.

Snellman-vapaaporsitus

Kotimaisella rehulla pienempi hiilijalanjälki

Ruokinnalla on suuri vaikutus lihan laatuun ja ympäristöön. Siksi Snellman on kehittänyt yhteistyössä rehunvalmistajan kanssa lihasikojen uuden Superior-ruokintamallin, jossa tuontisoija on korvattu kotimaisilla palkokasveilla, herneellä ja härkäpavulla. 

– Olemme jo puolittaneet soijan käytön vuodesta 2016 lähtien. Uudella ruokintamallilla vähennämme soijan tarvetta edelleen, lihasikojen ruokinnassa 72 % verrattuna tavanomaiseen soijaa sisältävään ruokintaan. Jos kaikki menee hyvin ja suomalaiset viljelijät saavat palkokasveista hyvän sadon, tänä vuonna possujen kasvatukseen tarvitaan 4 miljoonaa kiloa vähemmän soijaa, mikä on suuri askel kohti ruokinnan soijavapautta, sanoo rehutoiminnoista vastaava kehityspäällikkö Kirsi Partanen Snellmanilta.

Meillä Snellmanilla yhtenä keskeisenä periaatteena on valmistaa mahdollisimman luonnollisia tuotteita ja pyrkiä jatkuvasti vähentämään lisäaineiden käyttöä. Uuden Superior-rehun ansiosta liha säilyttää paremmin luontaisen mehukkuutensa ilman lisäaineita. Gmo-vapaus varmistetaan siis yhä vahvemmin täysin kotimaisella rehulla ja hiilijalanjälki pienenee entisestään.

Tänä päivänä tuottajat tekevät monenlaisia ympäristöratkaisuja. Nurmien hiilensidonta, biokaasun käyttö ja energian talteenotto ovat osa keinoista. Suuri osa eläinten rehusta kasvatetaan omilla pelloilla, lähellä tiloja.

Snellman-pienempi-hiilijalanjälki

Yhdessä Kunnon perhetilojen kanssa

Perhetiloilla omistajat hoitavat itse eläimiä ja tilaa, eikä toimintaa ole ulkoistettu muualle. Kunnioituksemme tilallisia kohtaan niin ihmisinä kuin yrittäjinäkin on syvää. Ilman heitä ei olisi kotimaista lihaa. Meidän tehtävänämme on varmistaa, että tiloilla on hyvä olla ja että suomalaista ruokaa kannattaa tuottaa. Eläinlääkärit seuraavat sikojen terveyttä ja hyvinvointia säännöllisesti samalla kun Snellmanin omat tilaneuvojat, henkilökunta ja kuljettajat huolehtivat, että tuottaja ei jää yksin vaan saa tarvitsemaansa tukea. Kun tuottajat voivat hyvin, myös eläimet voi hyvin.

Snellman-yhdessä-tuottajan-kanssa

Tutustu Snellmanin yhteistyöhön perhetilojen kanssa, joilla suomalainen ruoka tuotetaan.